Studentenvoorzieningen

Stuvo

De Dienst Studentenvoorzieningen (kort: Stuvo) helpt je bijna letterlijk met alles. Alleen studeren en examens maken moet je wel zelf doen. Of je nu financiële steun kan gebruiken om je studies te bekostigen, psychologische of medische hulp nodig hebt of vragen hebt over een kot huren in Gent en nog zoveel meer: je kunt altijd bij ons aankloppen.

Blijf op de hoogte

Volg ons via Instagram of Facebook.

Ons volledig aanbod aan trainingen, acties, wedstrijden en algemene diensten passeren op regelmatige basis de revue via onze socialemediakanalen. We delen daar ook regelmatig tips rond faalangst, uitstelgedrag of andere zaken waar we jou graag mee helpen.

Fysiek en mentaal welzijn

Psychosociaal

Waarvoor kan je bij ons terecht?

Stuvo is je vertrouwelijk aanspreekpunt bij persoonlijke problemen. Geen vraag of zorg is te groot of te klein.  Is het nog niet duidelijk wat je nodig hebt? Dan kunnen we dit samen verkennen. We zetten alles vrijblijvend voor jou op een rij. 

Blijf niet zitten met je zorgen en praat erover. 

Een luisterend oor

De stuvomedewerker op je campus biedt een gratis en vertrouwelijk luisterend oor en helpt je te verhelderen waar je mee worstelt en wat je nodig hebt.  Tips en info krijg je er zomaar bij. Je wordt warm onthaald met elke persoonlijke zorg of vraag.  

Enkele voorbeelden: eenzaamheid, faalangst, uitstelgedrag, stress & angst, paniek, neerslachtigheid, piekeren, laag zelfbeeld, problemen met middelengebruik, relationele problemen, een moeilijke thuissituatie, identiteitsvragen of gender,...Ook als je bezorgd bent om een vriend of vriendin kan je terecht bij ons.  

Naast luisteren bieden we ook tips en info. Misschien helpt dit gesprek je voldoende verder. Als er meer nodig is dan bekijken we samen de meest gepaste en gewenste begeleiding. 

Een warme doorverwijzing

De stuvomedewerkers hebben een overzicht van alle mogelijke ondersteuning voor studenten. Deze ondersteuning is zeer divers. Je kan oa verwezen worden naar een groepstraining of workshop voor studenten, e-health, lotgenotencontacten en/of psychotherapie binnen of buiten Arteveldehogeschool. We werken nauw samen met een netwerk deskundige hulpverleners en hechten veel waarde aan een goede match met een hulpverlener. Bij dit alles wordt jouw vraag en tempo steeds centraal gezet.  

Goed om te weten: we zijn gebonden aan het beroepsgeheim. We delen dus alleen info over jou met derden na jouw uitdrukkelijke toestemming. 

Hoe werkt het? 

Voor een eerste gesprek maak je liefst een afspraak. Zo kunnen we in alle rust en discretie naar je luisteren. Je kan ook gewoon langskomen tijdens de inloopuren, maar hou er dan rekening mee dat we mogelijk gestoord worden. 

Kostprijs

Een gesprek met je stuvomedewerker op de campus is gratis.  

Voor de trainingen en workshops betaal je gemiddeld 2,5 euro/sessie. In de stuvokalender vind je de kostprijs terug.  

Indien je wordt verwezen naar een stuvo-therapeut of ELP (eerstelijnspsycholoog) dan is de kostprijs 11 euro/sessie en 4 euro/sessie met een verhoogde tegemoetkoming. Of je hier terechtkan is afhankelijk van beschikbaarheid en expertise.  

Bij een externe psycholoog of psychotherapeut is de kostprijs gemiddeld 65 euro.  

Twijfel je om in begeleiding te gaan omdat je denkt dat je dat niet zal kunnen betalen? Bespreek dat met je stuvomedewerker, want soms kan Stuvo voor een stuk van de kostprijs instaan.

studentenvoorzieningen-arteveldehogeschool
Ik kan wel zeggen dat mijn eerste gesprek goed liep. Het was wel vreemd om alles eens op een rijtje te zetten. Het was raar om te beseffen van wat er allemaal eigenlijk is gebeurd.
Want ik ben wel met tegenzin naar daar vertrokken. Maar het heeft wel veel geholpen. Toen heb ik ook beseft dat therapie eigenlijk wel kan helpen. Nooit heb ik gedacht dat het me wel deugd zou doen. Bedankt voor alles!!
Anonieme getuigenis (mei 2023)

Mentaal welzijn

Je studententijd is een periode met kansen tot groei op verschillende vlakken. Het is echter ook een uitdagende periode waarin je moet omgaan met verandering, een nieuwe omgeving, prestatiedruk, deadlines, stress, examens, sociale druk, financiële problemen,... Voel jij je niet goed in je vel? Je bent zeker niet alleen.  

Op Arteveldehogeschool willen we jouw mentaal welzijn versterken. Hierbij vinden we het cruciaal om preventief tewerk te gaan. Goed voor je lichaam en geest zorgen en op tijd praten over je zorgen kan ernstiger problemen voorkomen. Een goede slaapkwaliteit helpt lichaam en geest herstellen. Gezond eten en regelmatig bewegen helpt om stress te verminderen en je energieker te voelen. In de cafetaria zijn gezonde maaltijden te verkrijgen en via ons sportaanbod op campus Watersportbaan kan je bewegen én nieuwe contacten leggen tegelijk.    

We bieden tools en groepssessies aan om je veerkracht te versterken en je weerbaarder te maken tegenover de uitdagingen in je (studenten)leven. Op die manier trachten we emotionele problemen zoveel als mogelijk te voorkomen.  We moedigen onze studenten aan om oog te hebben voor elkaars welzijn. Hiervoor bieden we een workshop ‘wecare’ aan waarin je leert om emotionele problemen bespreekbaar te maken zonder jezelf uit het oog te verliezen.  

Samen maken we werk van een ‘caring community’ waarin we weten hoe we het eigen en elkaars mentaal welzijn positief kunnen bevorderen. Daarnaast bieden we een waaier aan mogelijke ondersteuning aan. Van online zelfhulp, trainingen en workshops, lotgenotencontacten, chathulp, ... t.e.m. psychotherapie. Blijf er niet mee zitten. 

Mentaal (fit) studeren 

Om goed te kunnen studeren is het belangrijk dat je fysiek en mentaal goed in je vel zit. Hoe je dat doet is verschillend voor iedereen. Het start met het ontdekken waar jij enthousiast van wordt en wat je energie kost of waar je tegenaan loopt. Zo kan je goed zorgen voor jezelf. Jezelf beter leren kennen en een sociaal netwerk opbouwen maakt je weerbaarder. 

Mogelijkheden om je verder te ontplooien: 

  • Voel je goed omringd en word lid van een studentenvereniging.

  • Bekijk het onlineprogramma ‘lifecraft’ waarbij je ontdekt wat jou drijft en hoe j eer meer kan op inzetten. Dit en meer op MoodSpace.

Praat erover

Wanneer je zelf dreigt vast te lopen is er hulp voorhanden. Zowel binnen Arteveldehogeschool als erbuiten. Een overzicht vind je op MoodSpace. Ook de studentenvoorzieningen van Arteveldehogeschool vind je daar terug. Wij bieden o.a. psychosociale ondersteuning.

We begrijpen dat het niet makkelijk is om de stap te zetten en misschien denk je dat je het zelf wel kan of moet oplossen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Dat kan zowel een docent, trajectcoach als vriend(in) etc. zijn. Dit is voor iedereen anders. Het kan helpen om enkele getuigenissen te lezen of bekijken. Op moodspace.be vind je alvast enkele krachtverhalen terug. Weet dat je niet te vroeg hulp kan zoeken en dat hulp zoeken in de meeste gevallen ook écht helpt.  

 

Vind hulp

Heb jij (dringend) nood aan een luisterend oor of maak je je zorgen om iemand? Je kan altijd bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Zit je met vragen over zelfdoding, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.   

 

Medische hulp

Als student van Arteveldehogeschool mag je ook een beroep doen op de studentenartsen van Universiteit Gent. Deze dokters werken alleen op afspraak, om de wachttijden zo laag mogelijk te houden. Een afspraak is niet duurder dan een gewone consultatie en ook niet voorbehouden voor speciale onderzoeken of problemen. Op de dag zelf kan je meestal wel een afspraak maken.  

Als je dringende medische hulp nodig hebt, kun je op een weeknacht, feestdag of in het weekend bellen naar het centraal wachtnummer van de Stad Gent: 1733.  

Op de website van Stad Gent vind je ook nog contactgegevens van kinesisten, tandartsen, opvangcentra, enzovoort.  

 

Zit je in een crisissituatie?  
  • Tele-Onthaal: 106  
  • Zelfmoordlijn: 1813  
  • CAW crisishulp: 09 265 04 90  
  • Spoedpsychiatrie: 09 332 43 44  

Drugs en alcohol

Feesten hoort bij het studentenleven, maar wanneer wordt het te veel en vooral, wanneer wordt het echt een probleem?  

Op de volgende websites vind je online en/of telefonische ondersteuning rond specifieke thema's:  

Heb je nood aan een vertrouwelijk gesprek? Neem dan contact op met de stuvomedewerker van je opleiding.

Omgaan met faalangst

Als je last hebt van faalangst, kan je via de Dienst Studentenvoorzieningen individuele begeleiding krijgen of infosessies en groepstrainingen volgen. Daarnaast ontwikkelde Arteveldehogeschool ook een online zelfhulpprogramma voor wie worstelt met faalangst, uitstelgedrag of onzekerheid: Studeren zonder Blokkeren.

Bruikbare links

  • Op de website www.moodspace.be vind je tips om je goed in je vel te voelen of wat je kan doen als je bezorgd bent om een vriend.  
  • Zorg jij goed genoeg voor jezelf? Checkjezelf.be helpt je op weg met tips, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen.  
  • De app ‘Houvast’ van het Rode Kruis biedt tips en technieken aan om je eigen welzijn te versterken, zoals een zelfzorgplan en een dagboek.  
  • Studeren in het hoger onderwijs is een ander paar mouwen dan in het secundair. Op Stop met blokken vind je allerlei tips en oefeningen om aan je studiemethode en -organisatie te werken. 

Sociaal-juridische begeleiding

studentenvoorzieningen-arteveldehogeschool

 

Studiegeld en financiële steun

Studeren aan een hogeschool is niet kosteloos: naast je inschrijvingsgeld moet je ook rekening houden met kosten voor je cursussen, je laptop, eventueel een trein- of busabonnement of de huur van een kot. Niet elke student kan het allemaal zomaar betalen.

 

Neem contact op met Stuvo

Arteveldehogeschool voorziet mogelijk ook een tussenkomst in bepaalde studiekosten. Dat is ook een soort van beurs, die je dan niet moet terugbetalen. De Dienst Studentenvoorzieningen zal dan eerst je financiële en sociale situatie bekijken. Stuur een mail naar studiefinanciering@arteveldehs.be of maak een afspraak met een stuvomedewerker om het face to face te bespreken. 

Onderhoudsplicht 

Je  ouders hebben een zogenaamde onderhoudsplicht. Dat wil onder andere zeggen dat ze je in principe ook financieel moeten steunen tot je een diploma behaalt dat jou voldoende kansen geeft op de arbeidsmarkt.

Daar zijn ook wel voorwaarden aan verbonden:

  • Je studie moet een normale voortgang kennen. Als je studie grote vertraging oploopt omdat je meerdere jaren opnieuw moet doen, kan de onderhoudsplicht stoppen. 
  • Een aansluitend hoger diploma (bv. aanvullingstraject na een graduaatsopleiding of schakelprogramma na een professionele bachelor) of een bijkomende opleiding die je kansen op tewerkstelling verhoogt (bv. BanaBa, ManaMa of postgraduaat) kan tot de onderhoudsplicht behoren. Wil je nog een tweede opleiding volgen dan valt die in principe buiten de onderhoudsplicht van je ouders. (Bron: centenvoorstudenten.be)

 

Leefloon 

Ook als je geen financiële steun meer krijgt van je ouders en ook zelf niet voor voldoende inkomen kan zorgen, kan je mogelijk toch studeren. Bij het OCMW kan je daarvoor speciaal een leefloon aanvragen. 

OPGELET! Het OCMW beslist of je hier recht op hebt en verbindt er meestal ook voorwaarden aan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vragen dat je een studentenjob doet in de zomermaanden. Je kan met je vragen terecht bij het OCMW van de gemeente waar je gedomicilieerd bent. 

Intern meldpunt grensoverschrijdend gedrag

Arteveldehogeschool wil een stimulerende en veilige leer- en werkomgeving bieden waar iedereen zich kan ontplooien en waar er geen plaats is voor grensoverschrijdend gedrag. We willen dergelijk gedrag dan ook zoveel mogelijk voorkomen maar als het zich toch voordoet, willen we dit op een professionele en adequate manier aanpakken.

Wat is grensoverschrijdend gedrag? 

Grensoverschrijdend gedrag is gedrag dat persoonlijke of algemeen geldende waarden en normen schendt, grenzen overschrijdt en schade toebrengt of dreigt toe te brengen. Het kan gaan om verbale of fysieke agressie, pesterijen, ongewenst seksueel gedrag of discriminatie bijvoorbeeld omwille van ras, leeftijd, of gender. Ook machtsmisbruik is een vorm van grensoverschrijdend gedrag.

Contacteer Dienst Studentenvoorzieningen