Studieadvies aanbod website - Trainingen Arteveldehogeschool


INFOSESSIE STUDEREN IN HET HOGER ONDERWIJS

Woon op donderdagavond 25 januari 2018 een infosessie bij over studeren in het hoger onderwijs: wat is het verschil tussen secundair en hoger onderwijs, wat is het leerkrediet, hoe maak je een studiekeuze, hoe duur is studeren, hoe geraak je aan een kot…? De nadruk ligt op concrete en objectieve informatie over studeren in het hoger onderwijs, relevant ongeacht de opleiding of onderwijsinstelling.

Klik hier voor meer info & inschrijven.


(WEEK VAN DE) MEERTALIGHEID (English version below)

Wist je dat de studenten van de Arteveldehogeschool 88 talen spreken? Van 19 tot 23 februari staat meertaligheid centraal en zetten we andere thuistalen en culturen in de kijker tijdens de Week van de Meertaligheid. Er zijn al enkele aanloopinitiatieven, die vind je hieronder. Binnenkort komen nog meer initiatieven op deze pagina: films, Deens/Arabisch/Berbers... voor dummies, werken in een meertalige omgeving, etcetera. 

 • Taalcarrousel voor dummies: 12 december 2017 vanaf 18.45u
  De Arteveldehogeschool is een plaats waar maar liefst 88 culturen en talen elkaar elke dag ontmoeten. Heb je ook zin om de cultuur en taal van je anderstalige medestudenten op een spontane manier te leren kennen? Schrijf je dan in voor de ‘taalcarrousel voor dummies’. Je kiest twee van de vier taalworkshops uit het aanbod…
 • Studienamiddag: 20 februari 2018 in de namiddag
  In Gent spreekt 1 kleuter op 3 thuis geen Nederlands, het lager en secundair tonen geleidelijk aan een gelijkaardige evolutie. Over het hoger onderwijs zijn echter amper cijfers bekend. Voor deze studienamiddag heeft Joke Vrijders samen met Olaf Spittaels en Valerie Van Hees een stand van zaken proberen opmaken. Carolien Frijns en Fauve De Backer presenteren inzichten uit hun doctoraatsonderzoek naar meertaligheid en vertalen deze naar de context van het hoger onderwijs. Afsluitend luisteren we naar de stem van student, docent en onderzoeker in een debat. De Arteveldehogeschool organiseert deze lezingen samen met het Nederlands/Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs.
   
 • Lunchlezingen: 22 februari 2018 over de middag (start om 12u en 13u)
  De Arteveldehogeschool biedt drie interessante sprekers in parallel. Je kan tot twee sessies volgen. Bart Deygers (KU Leuven) spreekt over instapvoorwaarden, verwachtingen en realiteit. Centraal in zijn onderzoek staat de B2-norm voor het Nederlands. Dick de Waal (Hogeschool van Amsterdam) werkt rond English as Method of Instruction (EMI). Hij bespreekt hoe hij docenten die in het Engels lesgeven ondersteunt en met hen rond taal (en identiteit) en taalbeleid werkt. Sibo Kanobana (UGent) bekijkt hoe je in de praktijk kan omgaan met culturele verschillen bij studenten. Vind de drie sessie hier en schrijf in voor 1 of 2 sessies.
   
 • Social Get Together: 22 februari 2018 vanaf 18u30
  Een leuke afsluiter voor meertalige studenten met comedy. Kom langs met iets van eten of drinken, geniet van comedy en blijf om na te praten met de andere studenten. 
   

LANGUAGE DIVERSITY WEEK

Did you know students at Artevelde University College (AUC) speak more than 80 languages? From February 19 to 23, AUC focusses on the language diversity present among students and lecturers. During the language diversity week, you are welcome to join one or more of many activities like language sessions for dummies, movies, comedy, lectures, etcetera. 

 • Polyglot quiz: in class
  Test your international language knowledge in a small quiz organized by several lecturers. 
 • Half day conference (staff): 20 February 2018 afternoon
  One in three children in Ghent younger than 6 don't speak Dutch at home, a change already visible in primary and secondary education as well. During the conference, Joke Vrijders will present research of our own university college to sketch an image of the student population. Carolien Frijns and Fauve De Backer will discuss their doctoral research and link it to our context. A debate will close the day. 
   
 • Lunch sessions (staff): 22 February 2018 (start at 12h and 13h)
  Three sessions on offer of which you are able to follow one or two. Bart Deygers (KU Leuven) looks into language entry norms for higher education and the reality. Dick de Waal (University College of Amsterdam) focusses on English as Method of Instruction (EMI) and looks at how you can support staff teaching in English. Sibo Kanobana (UGent) works on cultural diversity within the student population and how to address related issues. Find the sessions and register here
   
 • Social Get Together: 22 February 2018 from 18h30
  Come and join an international and multilingual group of students during a fun closing session with comedy. Bring something to eat or drink and join the potluck in the evening.  

TRAININGEN VOOR ALLE STUDENTEN

 • EHB- en infosessies
  De 'Eerste Hulp Bij'- en infosessies zijn eenmalig en duren 1 uur of 1,5 uur. Je krijgt er tips en een korte opfrissing.
  -> Infosessie: Aan de slag met studeren zonder blokkeren
  -> EHB Herexamens
  -> EHB onzekerheid en assertieve communicatie
  -> EHB Faalangst
  -> EHB Uitstelgedrag
  -> Infosessie: Wat is mindfulness?
  -> Infosessie: Dyslexie workshop Sprinto Plus

 • Taalworkshop uitspraak en articulatie Schrijf je hier in.
  Wie intensief wil oefenen aan zijn uitspraak en articulatie en graag persoonlijke feedback krijgt, kan deze taalworkshop volgen. De taalworkshop bestaat uit  5 sessies van 1,5 uur, gespreid over 5 weken. Je werkt in kleine groepen van 10 à 20 studenten.

 • Survival English Schrijf je hier in.
  Ben je van plan om op Erasmus te vetrekken of stage te doen in het buitenland en wil je nog wat werken aan je dagdagelijks Engels? Dan kan je Survival English volgen, een opfrissing van je Engels om je zelfredzaam te maken. Zo kan je je vlot uit de slag trekken en je spreekdurf opkrikken. De taalworkshop bestaat uit 4 sessies van 1,5 uur, gespreid over 4 weken.

 • Writing clinics Schrijf je hier in.
  Heb je nood aan feedback op een verslag, paper of bachelorproef? Kom langs met een tekstfragment, dit mag een kladversie zijn van een schrijftaak.  In deze sessie werken we  samen aan je tekst en krijg je persoonlijke tips om vlotter, duidelijker en correcter te schrijven. Fouten maken mag!

 • Allo micro Schrijf je hier in.
  Bang om Frans te spreken in een opleidingsonderdeel (in het) Frans of tijdens je (buitenlandse) stage Frans? Dan kan je via deze taalworkshop je Frans opfrissen. We focussen enkel op Frans durven spreken en communiceren, fouten maken mag! De workshop bestaat uit 4 sessies van 1,5 uur, gespreid over 4 weken.
   
 • Taalcarrousel voor dummies: 12 december 2017 vanaf 18.45u
  De Arteveldehogeschool is een plaats waar maar liefst 88 culturen en talen elkaar elke dag ontmoeten. Heb je ook zin om de cultuur en taal van je anderstalige medestudenten op een spontane manier te leren kennen? Schrijf je dan in voor de ‘taalcarrousel voor dummies’. Je kiest twee van de vier taalworkshops uit het aanbod…
   

 

TRAININGEN VOOR LAATSTEJAARS

 • Eerste hulp bij verder studeren
  In deze online EHB-sessie krijg je uitleg over de mogelijkheden om verder te studeren na een professionele bachelor. Wat is het verschil tussen een banaba en een postgraduaat? Waat moet je op letten bij een schakelprogramma? Hoe zoek je wat je waar kan doen? Wat zijn de sociaaljuridische gevolgen van verder studeren? ) Deel 1 - Deel 2 - Deel 3

 • Sollicitatietraining
  In deze training in samenwerking met Randstad komen de basics van het maken van een goede sollicitatiebrief en een overtuigend cv aan bod. Ook tips en tricks voor het sollicitatiegesprek staan op de agenda. Inschrijven kan hier

 • Start2Work: intensieve sollicitatietraining

 

PROEFSTUDEREN  

TRIAL STUDYING DAYS (inschrijvingen afgesloten - volgende periode: vanaf de krokusvakantie 2018)

Proefstuderen is deelnemen aan echte lessen, samen met de huidige studenten. Zo kan je ervaren wat de opleiding inhoudt en hoe de lessen in het hoger onderwijs verlopen. En het is uiteraard een prima kans om de campus te verkennen en de sfeer op te snuiven. Alle opleidingen nemen deel.

Het aantal plaatsen is beperkt, volzet = volzet.

 

INSTAPCURSUSSEN VOOR NIEUWE STUDENTEN (inschrijvingen afgesloten - volgende periode: september 2018)

De instapcursussen gaan door van 11 t.e.m. 15 september 2017.

Wil jij je voorkennis opfrissen of extra gewapend aan je hogere studies beginnen? Volg (vrijblijvend) een instapcursus in de week voor de start van het academiejaar. Het aanbod is zeer gevarieerd en bevat voor ieder wat wils. De cursussen zijn zowel opleidingsspecifiek als algemeen. 

Voor alle studenten:

Voor studenten grafische en digitale media:

Voor studenten secundair onderwijs: