Teamkracht

Samen leren als schoolteam

Scholen zijn lerende organisaties die voortdurend in ontwikkeling zijn, waar teamleren en professionalisering altijd een belangrijke rol spelen.

Het Teamkracht-instrument is het resultaat van praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek binnen de domeinen Onderwijs en Mens en Samenleving van Arteveldehogeschool.

Teamkracht is een instrument gemaakt voor scholen dat handvaten en tools aanreikt om teamleren te bevorderen en teamleren in te zetten als middel om de verbinding te maken tussen strategische en ontwikkelingsgerichte beleidsvoering op je school.

Teamkracht helpt je om als school te groeien naar je vooropgestelde doelstellingen. Hierbij is er aandacht voor de individuele professionalisering van de leerkrachten.

1. Teamkracht Leidraad

Deze leidraad is het resultaat van het PWO-project Teamkracht, uitgevoerd aan Arteveldehogeschool in de periode 2019-2022. Deze staat boordevol praktisch materiaal waar je als schoolteam mee aan de slag kan om je teamleren en je professionalisering een boost te geven.

Als je graag een papieren versie van de Teamkracht Leidraad wenst, kan deze besteld worden voor 5 euro per stuk. Mail hiervoor naar liesbeth.kersjes@arteveldehs.be.

2. Teamkracht Reflectiecirkel

De Teamkracht Reflectiecirkel reikt specifieke reflectievragen aan die scholen en schoolteams helpen bij het bepalen van richting en het bereiken van hun doel(en) op vlak van teamleren.

Je doorloopt deze reflectiecirkel liefst met het hele team. Enkel in de actiefase zal je soms met een kleinere actiegroep werken die met een tool aan de slag gaat.

In de Teamkracht Leidraad leggen we uit hoe je concreet aan de slag kan gaan en welke actoren nodig zijn om dit proces in goede banen te leiden.

3. Teamkracht Beginsituatie-analyse (BSA)

Bij de start van het Teamkrachtproces is het belangrijk zicht te krijgen op je beginsituatie op vlak van teamleren. Van daaruit kan je gericht keuzes maken en inzetten op bepaalde aspecten van teamleren. Wij bieden je de Teamkracht Beginsituatieanalyse (BSA) methodiek aan, waarmee je zicht krijgt op je huidige situatie rond teamleren op je school.

In de Teamkracht Leidraad leggen we uit hoe je concreet aan de slag kan gaan met deze BSA.

4. Toolbox

In de Teamkracht Toolbox zitten concrete Teamkracht Tools om tot actie te komen en teamleren in je school te bevorderen. Deze tools zetten teamleren centraal. Je doet met andere woorden via de tools aan teamleren.

Sommige tools zetten specifiek in op de kenmerken van teamleren, zoals praktijkdeprivatisering, reflectieve dialoog en/of gezamenlijke verantwoordelijkheid. Andere tools zetten in op randvoorwaarden die van belang zijn om tot teamleren te kunnen komen. De meeste tools zullen verschillende elementen met elkaar verbinden.

Vanuit de Teamkracht Beginsituatieanalyse en met behulp van de Teamkracht Reflectiecirkel kan je bepalen welke domeinen je prioritair wil aanpakken en welke tool(s) je eerst wil uitproberen. Je kiest zelf of je start met één tool dan wel of je er meteen meerdere uitprobeert in de actiefase.

Alle tools hebben een A-kant en een B-kant. Het is belangrijk dat telkens beide kanten van een tool gebruikt worden.

  • De concrete uitvoering van de tool met tips en tricks en eventuele hulpmiddelen en materialen vind je op de A-kant (Actie). Meteen inzetbaar!
  • Na het uitvoeren van een tool, ga je naar de B-kant (Blik terug): In deze terugblik worden reflectievragen beantwoord op het niveau van teamleren, het individueel niveau en het schoolniveau.

In de Teamkracht Leidraad leggen we uit hoe je concreet aan de slag kan gaan met de Toolbox.

Tonen hoe het met je gaat

Hoe veilig voel jij je in je team? Ieder teamlid staat stil bij het eigen functioneren en de omstandigheden waarin hij of zij het best floreert.

Hoe warm is je teamsamenwerking?

Je meet de gevoelstemperatuur van de samenwerking in je team individueel en brengt deze resultaten samen. Je gaat op zoek naar oorzaken en actiepunten.

Psychologische veiligheid in je team

Hoe zit het met de sfeer en de veiligheid in het team?

Deel en date

Stel jezelf een leervraag en ga op zoek naar iemand die je hierbij kan inspireren en vooruit helpen en wat heb jij te bieden?

Hospiteer en leer

Stel je klasdeuren open om een collega te ontvangen. Werk met een hospiteerfiche om doelgericht te observeren.

Collegiale visitatie

Kies je een visitatiepartner, bepaal je focus en plan concreet je visitatiemoment. Door de bijgevoegde kijkwijzer te gebruiken vertrek je vanuit concrete leervragen.

Sociaal leren via jouw professioneel netwerk

Breng je eigen professioneel netwerk in kaart en ontdek van wie je kan leren.

Videocoaching

Ga samen met een collega aan de slag met beeldmateriaal uit je eigen onderwijspraktijk en neem de interacties met kinderen onder de loep.

Teamtalenten ontdekken

Krijg zicht op elkaars talenten, met nieuwe kansen tot samenwerking!

Teamtalenten inzetten

Hoe kan je teamtalenten inzetten en benutten en welke hefboomvaardigheden heb je nodig?

Takenruilbeurs

Ruil taken of opdrachten met collega’s.

Kies je professionalisering

Je vorming kiezen in functie van de doelen van je school, rekening houdend met je eigen noden en sterktes.

Bijgeleerd

Deel wat je leerde tijdens een vorming met je team.

Keep stop start

Sta stil bij wat je doet: Wat loopt goed en doen we verder? Wat zetten we stop?

Deep democracy

Hoe zorg je ervoor dat ‘alles’ bespreekbaar wordt? Onze Deep democracy-tool met verschillende methodieken kan misschien helpen.

Waarderend onderzoek

Positieve verandering teweeg brengen aan de hand van het 4D-model van waarderend onderzoek.

LiFT

Doorloop de verschillende stappen binnen een LiFT traject. Samen reflecteren, leren en samen tot verandering komen.

OASE

Een intervisiemodel om nieuwe ideeën op te doen rond een situatie waar je mee vastzit.

Co-creatief ontwerpen

Doorloop een co-creatief stappenplan en kom samen tot resultaat.

Kus je visie wakker

Je visie/missie uitwerken, van onder het stof halen en/of actualiseren om weer tot leven te brengen.

Vragen? Onze onderzoeksleden zijn er voor je

Vorming volgen rond Teamkracht?

Aanbod Artevelde Academy

Wil je graag verder geïnspireerd worden in hoe je krachtiger kan samenwerken als team?