Welk opleidingstype past het beste bij jou? Bachelor of graduaat?

Naast professionele bachelors biedt Arteveldehogeschool ook graduaatsopleidingen aan. Een graduaat is een nieuwe toegangspoort naar het hoger onderwijs.


Maar wat is het verschil tussen de twee? En welk soort opleiding past het beste bij jou? De volgende vier vragen zetten je op de juiste weg.

We helpen je graag bij jouw zoektocht naar de geschikte opleiding met 'Kies Wijs': 6 studiekeuzetaken helpen jou bij het maken van de juiste keuze.
Ontdek alles over Kies Wijs

Wil je kennis opdoen over een ruime interessedomeinof liever toewerken naar een specifiek beroep?

Een bacheloropleiding kies je als je zoekt naar ruime algemene bagage. Ze scheppen een brede waaier aan beroepsmogelijkheden.

Een graduaatsopleiding is een gespecialiseerde opleiding voor een concreet beroep. Graduaten stomen je perfect klaar voor directe start op de arbeidsmarkt.

Koppel je graag theorie aan praktijk of leer je liever al doende?

Bij een bacheloropleiding gaan theorie en praktijk hand in hand vanaf dag 1. Je ontwikkelt daardoor een brede kennis van je werkveld.
Dankzij stages, bedrijfsbezoeken, praktijkprojecten doe je al tijdens je opleiding echte werkervaring op.

Bij een graduaatsopleiding staat leren op de werkvloer centraal (minstens 1/3 van de studiepunten). Je krijgt er alle theorie in functie van je beroepspraktijk en leert op een hands-on manier.

Kan je een uitdaging bolwerken of heb je meer zin in behapbare theorie?

Standaard is een bachelor 180 studiepunten op 3 jaar (voltijds). De nadruk ligt er op studeren door brede theoretische basis.

Een graduaatsopleiding is standaard 120 studiepunten, gespreid over 2 jaar (voltijds) of 3 of 4 jaar (deeltijds). Studenten combineren er beroepspraktijk met theorie, maar de nadruk ligt op leren doen.

Wat kan je verder studeren?

Na een bachelor kan je een master halen aan een universiteit, vaak via een schakelprogramma.

Na een graduaat kan je gaan voor een bachelor aan een hogeschool. Dat kan soms via een verkort traject (90-120 studiepunten).

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden