Student-ondernemers

Een opleiding hoger onderwijs combineren met (de opstart van) een onderneming is uitdagend. De Arteveldehogeschool heeft oog voor dergelijk engagement en verleent aan (kandidaat) student-ondernemers een bijzonder statuut en de nodige onderwijs- en examenfaciliteiten.

Let wel: Dit is iets anders dan het fiscaal voordelige statuut student-ondernemer dat je automatisch van de staat krijgt als je een ondernemingsnummer aanvraagt. Welke voordelen dit inhoudt en wat de voorwaarden zijn, lees je hier.

Kom ik in aanmerking voor het statuut van student-ondernemer?

Hoe vraag ik een bijzonder statuut aan?

Welke documentatie moet ik indienen?

Wat kan Arteveldehogeschool nog meer voor mij betekenen?

 

Kom ik in aanmerking voor het statuut van student-ondernemer?

Studenten die al een ondernemingsnummer hebben, aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds of bij een ziekenfonds ingeschreven zijn als zelfstandige, kunnen het statuut student-ondernemer aanvragen. Ook studenten-ondernemers die aangesloten zijn bij de studentencoöperatie The Company by Gentrepreneur komen in aanmerking.

Studenten die nog geen onderneming opgestart hebben, maar de intentie hebben om binnen de periode van 12 maanden te doen, komen eveneens in aanmerking voor het statuut van student-ondernemer. Neem hiervoor contact op met Idea Factory om je opstart en de aanvraag voor een bijzonder statuut samen voor te bereiden.

Hoe vraag ik een bijzonder statuut aan?

Drie weken voor de start van het academiejaar, en nadat je ingeschreven bent in een opleiding, kan je een statuut aanvragen via het digitale aanvraagsysteem. Een aanvraag doe je best zo snel mogelijk. Met vragen over de procedure kan je steeds bij de diversiteitscoach terecht.

Welke documentatie moet ik indienen?

  • Een bewijs van aansluiting als zelfstandige; of
  • Een attest dat bewijst dat je een onderneming hebt; of
  • Een business model canvas/businessplan en een financieel plan. 

Studenten die nog geen ondernemingsnummer hebben, maar de intentie hebben om binnen 12 maanden een onderneming op te starten kunnen bij hun opstart en de aanvraag van hun statuut ondersteuning krijgen van Idea Factory.

Wat kan Arteveldehogeschool nog meer voor mij betekenen?

Idea Factory biedt concrete ondersteuning en begeleiding bij de uitwerking van je idee tot en met het in de markt zetten ervan. Je wordt geholpen bij het vormgeven van een business plan, je krijgt begeleiding op maat tijdens de voortgang van je onderneming en je wordt in contact gebracht met experts voor specifieke vragen rond je project. Idea Factory heeft een aanbod van workshops rond ondernemingsgerelateerde topics, genereert persaandacht voor jouw specifieke project en geeft je visibiliteit via de Idea Factory website. Via Idea Factory kan je netwerken met andere student-ondernemers, het werkveld en de dienstverlening via Gentrepreneur.

Wil je als student graag je idee realiseren, maar liever nog niet onder je eigen onderneming? Stel je dan kandidaat voor The Company by Gentrepreneur, een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid die tijdelijk het ondernemingsrisico van de student overneemt. Idea Factory kan je ook helpen bij je kandidaatstelling voor Gentrepreneur Company.

Daar bovenop kan je in je opleiding terecht voor tal van bijkomende ondersteuning. Een traject op maat kan je ook helpen om je studies haalbaar te maken. Stippel samen met jouw trajectbeheerder het ideale scenario uit.