Student-ondernemers

Een opleiding hoger onderwijs combineren met (de opstart van) een onderneming is uitdagend. Arteveldehogeschool heeft oog voor dergelijk engagement en verleent aan (kandidaat) student-ondernemers een bijzonder statuut en de nodige onderwijs- en examenfaciliteiten.

Let wel: Dit is iets anders dan het fiscaal voordelige statuut student-ondernemer dat je automatisch van de staat krijgt als je een ondernemingsnummer aanvraagt. Welke voordelen dit inhoudt en wat de voorwaarden zijn, lees je hier.

Kom ik in aanmerking voor het statuut van student-ondernemer?

Hoe vraag ik een bijzonder statuut aan?

Welke documentatie moet ik indienen?

Wat kan Arteveldehogeschool nog meer voor mij betekenen?

 

Kom ik in aanmerking voor het statuut van student-ondernemer?

Studenten die al een ondernemingsnummer hebben, aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds of bij een ziekenfonds ingeschreven zijn als zelfstandige, kunnen het statuut student-ondernemer aanvragen. Ook studenten-ondernemers die aangesloten zijn bij de studentencoöperatie The Company by Gentrepreneur komen in aanmerking.

Studenten die nog geen onderneming opgestart hebben, maar de intentie hebben om binnen de periode van 12 maanden te doen, komen eveneens in aanmerking voor het statuut van student-ondernemer. Neem hiervoor contact op met Idea Factory om je opstart en de aanvraag voor een bijzonder statuut samen voor te bereiden.

Hoe vraag ik een bijzonder statuut aan?

Vanaf drie weken voor de start van het academiejaar, en nadat je ingeschreven bent in een opleiding, kan je een statuut aanvragen via het digitale aanvraagsysteem. Een aanvraag doe je best zo snel mogelijk. Met vragen over de procedure kan je steeds bij de diversiteitscoach terecht.

Welke documentatie moet ik indienen?

  • Een bewijs van aansluiting als zelfstandige; of
  • Een business model canvas als je nog geen onderneming hebt. 

Studenten kunnen steeds voor de aanvraag van hun statuut ondersteuning krijgen bij Idea Factory.

Wat kan Arteveldehogeschool nog meer voor mij betekenen?

Idea Factory is the place to be voor Arteveldestudenten die graag een eigen idee willen uitwerken tijdens de studies. Dit kan zowel een ondernemersidee, een eigen idee voor een bachelorproef, een eenmalig event… zijn. De coaches begeleiden je persoonlijk gedurende jouw ondernemende stappen. Idea Factory maakt bovendien deel uit van Gentrepreneur, het Gentse netwerk voor ondernemende jongeren. Hier kan je terecht voor inspirerende events, informatiesessies, advies van experts. Je kan er zelfs je onderneming uitrollen via een begeleid traject waarbij je opstart onder het ondernemingsnummer van een cöoperatie, The Company by Gentrepreneur. Dit biedt jou tal van voordelen.

Meer weten over al deze initiatieven? Mail naar ideafactory@arteveldehs.be of bezoek de websites: 

Daar bovenop kan je in je opleiding terecht voor tal van bijkomende ondersteuning. Een traject op maat kan je ook helpen om je studies haalbaar te maken. Stippel samen met jouw trajectbeheerder het ideale scenario uit.