Vergrootglas Kies Wijs - hulpmiddelen voor jouw persoonlijke zoektocht naar de geschikte opleiding, op basis van ervaring en onderzoek

De 6 studiekeuzetaken helpen jou bij het maken van de juiste keuze. Je hoeft de volgorde niet te respecteren. Waar je begint, hangt volledig van jou en jouw situatie af. Zit je op een bepaald moment toch vast in je studiekeuzeproces? Dan kan het helpen om je te focussen op een andere taak of dezelfde taak opnieuw te doorlopen.

Probeer heel breed de verschillende opleidingen te verkennen en zoveel mogelijk opties open te houden. Neem hiervoor onze opleidingsbrochures door en bezoek een SID-in of een infodag. Hier vind je alvast een overzicht van onze infodagen in 2021.

We zetten jou graag op weg met enkele vragen die je kunnen helpen in deze fase. Neem hiervoor de tijd en schrijf je antwoorden neer.  

  • Weet ik welke studiegebieden er bestaan?
  • Zijn er specifieke vaardigheden die ik nodig heb om aan een bepaalde opleiding te beginnen?
  • Welke beroepen kan ik allemaal uitoefenen met de verschillende studierichtingen?

Tips 

Probeer in deze fase eerst breed te exploreren en zoveel mogelijk mogelijkheden open te houden.

Op onderwijskiezer vind je een overzicht van alle opleidingen hoger onderwijs in Vlaanderen.

Bezoek een SID-in (studieinformatiedag) om de verschillende opties te leren kennen. Je hoeft hier zeker nog geen keuze te maken. Gebruik deze beurs als verkenning.

Neem opleidingsbrochures door. Je kan deze vaak ook online vinden. Check de toelatingsvoorwaarden en eventuele specifieke startcompetenties.

Ga naar infodagen van verschillende onderwijsinstellingen. De data vind je meestal op hun website.

Ken je mensen die studeren wat jij overweegt? Spreek er eens mee af en vraag naar hun ervaringen.

Weet je welke beroepen er allemaal bestaan? Check het op VDAB of Onderwijskiezer.

Praat met mensen die een beroep uitoefenen dat je wel interessant lijkt. Gebruik hiervoor eventueel het netwerk van je ouders.