Is een graduaat iets voor jou?

Wat is een graduaatsopleiding?

Een graduaatsopleiding (HBO5) is een praktijkgerichte en beroepsgerichte opleiding die zich op het niveau bevindt tussen het secundair onderwijs (niveau 4) en de bacheloropleidingen (niveau 6). De opleidingen zijn sterk gericht op werkplekleren: het aanleren en toepassen van competenties in reële werksituaties.  In verschillende graduaatsopleidingen volg je deeltijds les. Zo kan je je job combineren met studeren.

Wanneer je afstudeert ontvang je een graduaatsdiploma, ondertekend door het opleidingscentrum en door Arteveldehogeschool. Dat diploma is erkend op de arbeidsmarkt.

Je kan met dit diploma nog alle kanten uit:

  • aan de ene kant zorgen de focus op de praktijk en de afstemming op het beroepsleven voor een goede kwalificaties op de arbeidsmarkt
  • via een verkort traject kan je ook doorstromen naar een bacheloropleiding in een verwant studiegebied

De meeste graduaatsopleidingen zijn flexibel opgebouwd uit verschillende modules waarvoor je ook deelcertificaten kan behalen. Je kiest zelf hoeveel modules je wil volgen zodat je op eigen tempo kan studeren.

Arteveldehogeschool biedt 7 verschillende graduaatsopleidingen aan, in samenwerking met vier partners:

Aanbod graduaatsopleidingen aan Arteveldehogeschool

Business

Sociaal-agogisch werk

Gezondheidszorg

Is een graduaatsopleiding iets voor jou?

Een graduaatsopleiding past bij jou als:

  • Je een opleiding wil volgen die focust op praktijk.
  • Je jezelf na een praktijkgerichte opleiding in het secundair onderwijs bijkomend wil kwalificeren om de arbeidsmarkt op te gaan.
  • Je al werkervaring hebt en opnieuw wil studeren om je jobkansen te vergroten of jezelf wil heroriënteren naar een andere beroepssector.
  • Je verder wil opklimmen op de onderwijsladder en een bacheloropleiding wil behalen. Je graduaatsdiploma geeft je bij heel wat bacheloropleidingen recht op vrijstellingen om via een verkort traject een bachelordiploma te behalen.
  • Je je bacheloropleiding niet afmaakte: je kan je reeds behaalde studiepunten inzetten en overstappen naar een graduaatsopleiding. 

Waar en wanneer kan je starten?

De opleidingen vinden grotendeels plaats op de campussen van de opleidingscentra, dus je hoeft je meestal niet ver te verplaatsen. Een beperkt aantal vakken wordt in de toekomst wellicht op de campussen van Arteveldehogeschool aangeboden.

Wanneer de lessen plaatsvinden en hoeveel uur je les krijgt, verschilt per opleidingscentrum. Het kan gaan om een voltijdse of een deeltijdse opleiding, overdag of ’s avonds, of een combinatie van beide.

Een aantal opleidingen kan je niet alleen in september maar ook in februari starten.

Toelatingsvoorwaarden

Om met een graduaatsopleiding te kunnen starten, heb je een diploma secundair onderwijs nodig of een daarmee gelijkgesteld getuigschrift. Wie geen diploma secundair onderwijs heeft, moet slagen in een toelatingsproef. In dat geval kan je je graduaatsopleiding combineren met aanvullende algemene vorming. Zo behaal je alsnog je diploma secundair onderwijs.

Op de website van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming kan je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden terugvinden.