Is een graduaat iets voor jou?

Wat is een graduaatsopleiding?

Een graduaat (HBO5) is een jobgerichte opleiding, ideaal voor een sterke start op de arbeidsmarkt. Graduaten zijn sterk gericht op werkplekleren: het aanleren en toepassen van competenties in reële werksituaties.  Je leert letterlijk al doende en de theorie staat altijd in functie van de praktijk.

Een graduaat duurt standaard twee of drie jaar, maar je kan je opleiding ook over een langere periode spreiden. Zo kan je je job combineren met studeren.

Wanneer je afstudeert ontvang je een graduaatsdiploma. Dat diploma is erkend op de arbeidsmarkt.

Je kan met dit diploma nog alle kanten uit:

  • aan de ene kant zorgen de focus op de praktijk en de afstemming op het beroepsleven voor een goede kwalificaties op de arbeidsmarkt
  • via een verkort traject kan je ook doorstromen naar een bacheloropleiding in een verwant studiegebied

De meeste graduaatsopleidingen zijn flexibel opgebouwd uit verschillende modules, waarvoor je ook deelcertificaten kan behalen. Je kiest zelf hoeveel modules je wil volgen zodat je in je eigen tempo kan studeren.

Arteveldehogeschool biedt 10 verschillende graduaatsopleidingen aan, in samenwerking met vier partners:

Aanbod graduaatsopleidingen aan Arteveldehogeschool

Business

Communicatie en media

Sociaal-agogisch werk

Onderwijs en opvoeding

Gezondheidszorg

Is een graduaatsopleiding iets voor jou?

Een graduaatsopleiding past bij jou als:

  • Je graag al doende leert met een sterke nadruk op actief leren op de werkplek.
  • Je wil focussen op een praktijkgerichte en jobgerichte opleiding.
  • Je jezelf na een praktijkgerichte opleiding in het secundair onderwijs bijkomend wil kwalificeren om de arbeidsmarkt op te gaan.
  • Je al werkervaring hebt en opnieuw wil studeren om je jobkansen te vergroten of jezelf te heroriënteren naar een andere beroepssector.
  • Je verder wil opklimmen op de onderwijsladder en een bachelordiploma wil behalen. Soms kan dat via een verkort traject met vrijstellingen.
  • Je je bacheloropleiding niet afmaakte: je kan je behaalde studiepunten inzetten en overstappen naar een graduaatsopleiding. 

Toelatingsvoorwaarden

Om met een graduaatsopleiding te kunnen starten, heb je een diploma secundair onderwijs nodig of een daarmee gelijkgesteld getuigschrift. Wie geen diploma secundair onderwijs heeft, moet slagen in een toelatingsproef. In dat geval kan je je graduaatsopleiding combineren met aanvullende algemene vorming. Zo behaal je alsnog je diploma secundair onderwijs.

Op de website van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming kan je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden terugvinden.