Internationaal

Wil je een internationale ervaring opdoen tijdens je studies? Arteveldehogeschool heeft een internationaal netwerk van maar liefst 110 universiteiten en hogescholen in Europa, Azië, Afrika en Amerika. Er zijn dus eindeloos veel mogelijkheden om in het buitenland te studeren of stage te volgen. 

Internationaal

Verleg je grenzen

Arteveldehogeschool heeft een ruim aanbod van internationale stage –en studieplaatsen. Op de opleidingspagina's vind je meer informatie over de concrete bestemmingen die je opleiding aanbiedt. Op deze pagina verzamelen we alle praktische info voor je buitenlandervaring en boeiende videogetuigenissen van studenten die jou voorgingen.

Links boven: Jorn (Verpleegkunde) in Helsinki. Links midden: Laura (Sociaal Werk) in Vietnam. Links onder: Lies (Podologie) in Senegal. Rechts: Nathalie en Céline (Vroedkunde) in Ethiopië.

Praktisch naar het buitenland

Beurzen

Een verblijf in het buitenland zet je budget extra onder druk. Afhankelijk van je bestemming zijn er verschillende beursmogelijkheden. Arteveldehogeschool streeft ernaar de beschikbare beurzenstelsels maximaal in te zetten. Een beurs is echter geen onvoorwaardelijk recht. 

Mogelijke beurzen 

Binnen Europa 
  • Erasmus+ voor studie en stage binnen Europa 
  • Erasmus Belgica voor studie en stage over de Belgische taalgrens 
Buiten Europa 
  • VLIR UOS-reisbeurs voor verblijf in een ontwikkelingsland 
  • Generieke beurzen Vlaamse overheid voor studenten met bestemming Canada 
  • Priority Country Programme voor studenten met bestemming Brazilië, Chili, Japan, Marokko, Mexico, Rusland, Turkije,  VS en Zuid-Afrika 
  • ASEM DUO-programma voor studenten met bestemming China, Indië, Vietnam en Zuid-Korea 

Details en aanvraagprocedures voor de studiebeurzen voor internationale ervaring vind je op studentenportaal Mijn Dinar. 

internationaal-arteveldehogeschool

Extra steun 

Kom je, los van of je wel of niet in aanmerking komt voor deze beurzen, toch nog geld tekort om een buitenlandse studie te financieren? Via de Dienst Studentenvoorzieningen kun je een aanvraag indienen voor een (bijkomende) toelage of lening. 

 

Je kot 

De Dienst Studentenvoorzieningen kan je helpen om je kot door te verhuren voor de periode dat je in het buitenland studeert of stage doet.  

De huisvesting in het buitenland moet je verder zelf regelen. Om daar een kot te vinden, vraag je best raad aan je stagebegeleider en aan de partnerschool of het bedrijf waar je stage gaat doen. Ook studenten die eerder naar het buitenland gingen hebben vaak goede tips. Begin alleszins op tijd met zoeken! 

 

Verzekeringen 

Reisbijstandsverzekering 

Als je als student van Arteveldehogeschool naar het buitenland wil, moet je goed verzekerd zijn. Dat wil ook zeggen dat je bij nood dag en nacht moet terechtkunnen bij een professionele alarmcentrale. 
Arteveldehogeschool biedt daarom samen met Expat & Co en IC-Verzekeringen de verplichte reisbijstandsverzekering Global Student Insurance (GSI) aan. Als student van Arteveldehogeschool geniet je daarop een voordeeltarief. 

OPGELET! In de verzekering reisbijstand zit geen annuleringsverzekering voor je reistickets, noch een verzekering voor voertuigen. Die zaken moet je wanneer nodig dus ook apart afsluiten. 

Ziekteverzekering 

Check bij je mutualiteit voor een uitbreiding van je ziekteverzekering waarmee je ook in Europa of wereldwijd verzekerd bent voor je medische kosten. 

Meer info: verzekeringen@arteveldehs.be

Links boven: Margot (Organisatie en Management) in New York en Spanje. Links onder: Tine (Logopedie en Audiologie) in Zuid-Afrika. Midden boven: Janis (Mondzorg) in België. Midden onder: Sam (Journalistiek) in Schotland. Rechts: Kathleen (Pedagogie van het jonge kind) in Zuid-Afrika.

Taalvoorbereiding

Wil je stage lopen in Zuid-Amerika, maar is je kennis Spaans beperkt tot 'dos cervezas por favor'? Of ga je volgend jaar een semester studeren in Parijs, terwijl Frans nooit je beste vak is geweest? Geen zorgen.

Arteveldehogeschool biedt taalcursussen aan voor de eigen studenten die naar het buitenland trekken voor hun studie of stage.  

Praktisch 

  • Keuze uit Engels, Frans, Duits, Nederlands, Spaans of Chinees 
  • De lessen gaan meestal door tussen 18 en 22 uur 's avonds 
  • Je krijgt les via blended learning: fysieke lessen in groep (op Campus Kantienberg) worden afgewisseld met zelfstudie en taken die je maakt via het online leerplatform. 
  • Als student van Arteveldehogeschool betaal je 12,10 euro per opgenomen studiepunt (SP) op semesterbasis
  • Ga je naar een land met nog een andere voertaal? Gent heeft diverse centra voor volwassenenonderwijs die een brede waaier aan taalcursussen aanbieden 
internationaal-arteveldehogeschool
Links boven: Erion (International Business Management) in Barcelona en New York. Links midden: Michiel (Grafische en Digitale Media) in Canada. Links onder: Roeland (Ergotherapie) in Kansas City. Rechts: Ward (International Organisation and Management) in Frankrijk en Duitsland.

Internationalisering @ home

Je moet niet per se naar het buitenland om je opleiding een internationale dimensie te geven. 

Arteveldehogeschool wil van al haar studenten wereldburgers maken en verbindt zich er dan ook toe om onderwijs te bieden dat midden in de wereld staat, en dus rekening houdt met zaken als diversiteit, globalisering, digitalisering en ecologische uitdagingen.

Via internationalisering @ home verankeren we die brede internationale dimensie in al onze opleidingen. 

Enkele mogelijkheden: 

  • Je kiest voor een van onze volledig Engelstalige opleidingen 
  • Je blijft in Gent, maar schrijft je in voor een Engelstalig semester 
  • Je wordt buddy van een internationale student en maakt die wegwijs op de campus 
  • In je gekozen opleiding maak je deel uit van een international classroom; met studenten die dezelfde opleiding volgen in een ander land werk je dan samen aan opdrachten 
  • Je krijgt les van internationale gastdocenten 

Collaborative Online International Learning (COIL) 

De bacheloropleidingen Bedrijfsmanagement en International Communication Management bieden COIL of Collaborative Online International Learning aan.  

Wat is het? 

Een Belgische docent verbindt zich met een docent uit het buitenland. Samen formuleren ze enkele leerdoelen waar je met je internationale collega-studenten op kan werken. Op het einde van het project wissel je ervaringen uit. 

Voordelen 

  • Je werkt virtueel aan je interculturele competenties 
  • Je ontdekt nieuwe manieren van denken en studeren 
  • Je leert werken in een andere taal en met studenten van een andere cultuur 
Links boven: Camille (Educatieve Bachelor Lager Onderwijs) in Suriname. Links onder: Ricardo (Communicatie) in Zweden en Londen. Midden boven: Phebe (Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs) in Suriname. Midden onder: Marie (Bedrijfsmanagement) in Colombia en Madrid. Rechts: Eveline (Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs) in Ecuador.