Soorten opleidingen

Liefst 18 bacheloropleidingen, 5 bachelor na bachelors en 26 postgraduaten: het aanbod van Arteveldehogeschool is groot. Maar wat zijn de verschillen tussen de opleidingen, en welke past het best bij jou? Alle mogelijkheden op een rijtje gezet.

Bacheloropleiding

Een bacheloropleiding kan je starten na het secundair onderwijs. Een modeltraject duurt 3 jaar en omvat 180 studiepunten, 60 per jaar. Eén uitzondering:  de bacheloropleiding Verpleegkunde duurt vier jaar. 

Arteveldehogeschool biedt 18 professionele bacheloropleidingen aan. Die maken van jou in de eerste plaats een startklare professional. Maar ze bieden je ook een prima opstap om verder te studeren. Zo kan je, na een schakelprogramma, kiezen voor een masteropleiding aan de universiteit.

Arteveldehogeschool is trouwens lid van de Associatie Universiteit Gent. De studieprogramma's zijn op elkaar afgestemd: zo stroom je vlot door naar UGent. Check je mogelijkheden op de Studiekiezer van de UGent.

Uiteraard zijn er ook andere mogelijkheden om verder te studeren: een bachelor-na-bacheloropleiding, een postgraduaat, bijscholingen en studiedagen ...

Bachelor na bachelor

Een bachelor-na-bacheloropleiding volg je, zoals de naam al aangeeft, na je bacheloropleiding. De meeste bachelor na bachelors (of banaba's) tellen 60 studiepunten en zijn verspreid over een, twee of drie academiejaren. Op het einde van de rit heb je een tweede bachelordiploma in handen.

Arteveldehogeschool biedt jou 5 banaba's, die allemaal aansluiten op een eigen bacheloropleiding. Een voorbeeld: wie een bachelordiploma Leraar secundair onderwijs op zak heeft, kan kiezen voor de banaba Buitengewoon onderwijs. Soms gelden specifieke toelatingsvoorwaarden.

Voordelen:

  • Met een banaba specialiseer je je in een bepaald vakgebied.
  • De opleiding is te combineren met een job en/of gezin.
  • Je hoeft geen leerkrediet in te zetten.

Postgraduaat

Een postgraduaat is een vervolgopleiding voor na je bachelor- of masteropleiding. Soms kan je heroriënteren, bijvoorbeeld als je al aan het werk bent; soms gelden specifieke instroomvoorwaarden als je wil verder studeren.

Arteveldehogeschool telt 26 postgraduaten, die meestal één academiejaar duren en ongeveer 20 studiepunten omvatten. Het verschil met een banaba is dat postgraduaten minder omvangrijk zijn en daardoor nog meer toegespitst op een bepaalde specialisatie of vakgebied.

Nadat je een postgraduaat hebt afgerond, ontvang je geen diploma maar een getuigschrift.

Voordelen:

  • Dankzij een postgraduaat kan je je verworven competenties verdiepen of verbreden.
  • De opleiding is te combineren met een job en/of gezin.
  • Je hoeft geen leerkrediet in te zetten.

Graduaat (HBO5)

Een graduaatsopleiding is een praktijkgericht onderwijsniveau en vormt de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding. Je kan met dit diploma goed gekwalificeerd naar de arbeidsmarkt of doorstromen naar een bacheloropleiding via een verkort traject.

Lees meer over graduaatsopleidingen aan Arteveldehogeschool