Soorten opleidingen

Liefst 21 bacheloropleidingen, 10 graduaten, 5 bachelor na bachelors en tal van postgraduaten: het aanbod van Arteveldehogeschool is groot. Maar wat zijn de verschillen tussen de opleidingen, en welke past het best bij jou? We zetten alle mogelijkheden op een rij.

Bacheloropleiding

Een bacheloropleiding kan je starten na het secundair onderwijs. Een modeltraject duurt 3 jaar en omvat 180 studiepunten, 60 per jaar. Eén uitzondering: de bacheloropleiding Verpleegkunde  duurt vier jaar. 
Kijk hier voor een handig overzicht van de belangrijkste verschillen tussen een bacheloropleiding en een graduaatsopleiding.

Arteveldehogeschool biedt 21 professionele bacheloropleidingen aan, waarbij theorie en praktijk steeds hand in hand gaan. Een bacheloropleiding geeft je ruime algemene bagage en zorgt voor een brede waaier aan beroepsmogelijkheden. Theorie en praktijk gaan vanaf dag één hand in hand en dat maakt van jou in de eerste plaats een startklare professional. Maar het is ook een prima opstap om verder te studeren. Zo kan je, na een schakelprogramma, kiezen voor een masteropleiding aan de universiteit.

Arteveldehogeschool is lid van de Associatie Universiteit Gent. De studieprogramma's van de partnerinstellingen zijn op elkaar afgestemd: zo stroom je vlot door naar de UGent. Check je mogelijkheden op de Studiekiezer van de UGent.

Uiteraard zijn er ook andere mogelijkheden om verder te studeren: een bachelor-na-bacheloropleiding, een postgraduaat, bijscholingen en studiedagen ...

 

Graduaatsopleiding

Arteveldehogeschool biedt 10 verschillende graduaatsopleidingen aan. Een graduaatsopleiding (vroeger HBO5) kan je net als een bachelor starten na het secundair onderwijs. Maar ook als je jouw diploma secundair niet hebt behaald, kom je mogelijk in aanmerking om je in te schrijven. Bekijk de toelatingsvoorwaarden hier. 
Kijk hier voor een handig overzicht van de belangrijkste verschillen tussen een bacheloropleiding en een graduaatsopleiding.

Standaard omvat een graduaatsopleiding 120 studiepunten, gespreid over twee of drie jaar. Heb je een job en/of een gezin? Dan kan je ervoor kiezen om de opleiding over een langere periode te spreiden. 

Een graduaatsopleiding is een gespecialiseerde opleiding voor een concreet beroep. Een graduaat is ideaal voor wie graag al doende leert, want de focus ligt op leren op de werkplek, het zogenaamde werkplekleren. Dat maakt dat je met je diploma meteen klaar bent voor de arbeidsmarkt. Ben je al aan de slag in de sector, dan kan je soms werkplekleren bij je eigen werkgever.

Studeer je graag verder na je graduaat? Stroom door naar een bacheloropleiding via een verkort traject. 

 

Bachelor-na-bachelor-opleiding

Een bachelor-na-bacheloropleiding volg je, zoals de naam al aangeeft, na je bacheloropleiding. De meeste bachelor na bachelors (of banaba's) tellen 60 studiepunten en zijn verspreid over een, twee of drie academiejaren. Op het einde van de rit heb je een tweede bachelordiploma in handen.

Arteveldehogeschool biedt jou 5 banaba's, die allemaal aansluiten op een eigen bacheloropleiding. Een voorbeeld: wie een bachelordiploma Leraar secundair onderwijs op zak heeft, kan kiezen voor de banaba Buitengewoon onderwijs. Soms gelden specifieke toelatingsvoorwaarden.

Voordelen:

  • Met een banaba specialiseer je je in een bepaald vakgebied.
  • De opleiding is te combineren met een job en/of gezin.
  • Je hoeft geen leerkrediet in te zetten.

 

Postgraduaat

Een postgraduaat is een vervolgopleiding voor na je bachelor- of masteropleiding. Soms kan je heroriënteren, bijvoorbeeld als je al aan het werk bent; soms gelden specifieke instroomvoorwaarden als je wil verder studeren.

Postgraduaten aan Arteveldehogeschool duren meestal één academiejaar en omvatten ongeveer 20 studiepunten. Het verschil met een banaba is dat postgraduaten minder omvangrijk zijn en daardoor nog meer toegespitst op een bepaalde specialisatie of vakgebied.

Nadat je een postgraduaat hebt afgerond, ontvang je geen diploma maar een getuigschrift.

Voordelen:

  • Dankzij een postgraduaat kan je je verworven competenties verdiepen of verbreden.
  • De opleiding is te combineren met een job en/of gezin.
  • Je hoeft geen leerkrediet in te zetten.