Stuvomedewerkers zijn er voor jou tijdens Coronacrisis

Alleen in je kot of verplicht onder één dak?
Weet dat je er niet alleen voor staat. De stuvomedewerkers van Arteveldehogeschool zijn er voor jou!
Ontdek waarmee we je concreet kunnen helpen.
We bundelen op deze pagina doorlopend ook allerlei tips & tricks die jullie kunnen helpen tijdens deze periode.

Volg Stuvo op Facebook en stuvoartevelde op Instagram voor de laatste nieuwtjes!

Op deze pagina bundelen we continu allerlei tips & tricks om deze periode door te komen.
Als je zelf suggesties hebt, geef deze dan gerust door via stuvo@arteveldehs.be.


Aanbod van Stuvo in tijden van corona

Ik zit niet goed in mijn vel …
Voel je je eenzaam, heb je nood aan een babbel? Heb je last van angsten? Lopen de spanningen thuis of met je lief op? De stuvomedewerkers bieden een luisterend oor. Praten helpt, blijf niet piekeren. Ook nu zijn we gebonden aan het beroepsgeheim. We hebben een uitgebreid netwerk van psychotherapeuten, indien nodig verwijzen we je door.

Waar kan ik terecht ’s avonds, in het weekend en tijdens de collectieve sluiting?
Er is een uitgebreid aanbod van telefonische en chathulp: klik hier voor een overzicht.

Het lukt me niet om thuis te studeren. Wat kan ik doen?
Heb je problemen met het volgen van online lessen? Is je motivatie helemaal weg? Ben je totaal niet efficiënt bezig en vermindert je productiviteit met de dag? Kan je je moeilijk concentreren?
Stuvo is er voor jou. Mail ons en we plannen een gesprek met jou.

Merk je dat deze periode je faalangstig of onzeker maakt, of heb je de neiging nog meer uit te stellen?
Dat is helemaal niet raar. Neem zeker een kijkje op ons gratis online zelfhulpprogramma www.studerenzonderblokkeren.be.
Je vindt hier relaxatie-oefeningen, planningsinstrumenten, tips om afleiders te elimineren, piekerstoptechnieken, …
Elk semester organiseert Stuvo ook groepstrainingen rond faalangst, uitstelgedrag en onzekerheid. Een overzicht van onze trainingen vind je via deze link.

Mis je het contact met medestudenten?
Op KLIK, de Gentse studentenapp, plaats je een zoekertje of reageer je op een leuk bericht.

Heb je geen of onvoldoende WIFI of werkt je WIFI-verbinding niet zo goed?
Je kan via stuvo een code aanvragen. Stuur een mail naar lien.dhondt@arteveldehs.be en je krijgt nadien jouw Telenetcode in jouw mailbox.

Is je laptop gecrasht en je wil een tijdelijke oplossing?
Huur een laptop via de mediatheken.

Ik heb financiële zorgen. Wat kan ik doen?
Stuvo biedt ook nu concrete hulp aan studenten die moeten rondkomen met een beperkt budget. Ben je door de coronacrisis je studentenjob verloren en heb je hierdoor financiële problemen? Laptop gecrasht? Nood aan een extra Stuvotoelage of lening? Aarzel niet om ons te contacteren.

Ik twijfel over mijn studiekeuze. Wat kan ik doen?
Ben je onzeker je over je studiekeuze? Denk je dat je beter zou overschakelen naar een andere richting? Contacteer dan onze collega’s van de dienst studieadvies via studieadvies@arteveldehs.be Samen met jou zoeken ze naar je interesses en sterktes. Ze geven je objectieve informatie over het opleidingsaanbod in Vlaanderen.
Meer informatie over begeleiding op maat in de opleidingen vind je hier.

Ik word gek van het vele thuiszitten. Kunnen jullie me tips en tricks geven?
We maakten voor jou een handig overzicht. Wist je bijvoorbeeld dat er gratis meditatie-apps bestaan? Dat je podcasts kan beluisteren die je instant een positiever blik geven? Dat je tal van concerten online kan herbekijken? Scrollen maar en laat je inspireren!

Mentale gezondheid
 

 • FACE COVID Stappenplan is een online stappenplan over hoe je kan omgaan met deze pandemie, quarantaine of ziekte. Deze site geeft handvaten en concrete oefeningen bij het omgaan met de psychische stress. Al deze oefeningen zijn wetenschappelijk gefundeerd en samengesteld door professionele hulpverleners.
 • Hou een lockdown dagboek bij. Op zoek naar een leuke manier om je gedachten te ordenen? WAT WAT en Chrostin got you!
 • WAT WAT is er voor jongeren die het even niet meer weten. Bij zowel spannende als moeilijke momenten. Dit platform van meer dan 70 organisaties wil je informeren en de weg tonen naar advies of hulp. Check ook zeker hun platform op You Tube.
 • Stress in tijden van corona: een normale reactie op abnormale omstandigheden.  
 • Maaike schrijft over positieve psychologie: uitgeprobeerd en in een boeiende blogpost geserveerd.
 • De website Content In Gent geeft allerhande tips om je goed in je vel te voelen. 
 • De meditatie-app Headspace biedt enkele meditaties gratis aan tijdens de coronatijden. 
 • Ga zelf aan de slag met je faalangst, uitstelgedrag of onzekerheid via studerenzonderblokkeren
 • Ga wandelen en geniet van de zon op je gezicht, en de vriendelijke begroetingen vanop afstand van medewandelaars. 
 • Via fitinjehoofd en NokNok vind je allerhande oefeningen om je veerkracht te verhogen. 
 • Doe een dagelijkse workout in huis en begin je dag vol energie. 
 • Lees deze tips om efficiënt en productief te blijven nu je van thuis uit werkt. 
 • Ga eens op reis vanuit je zetel en bezoek de Taj Mahal, de tempels van Angkor Wat of kies zelf een plek van je dromen uit en zoek ze op via Google Earth
 • Beter slapen? Schaapjes tellen helpt niet, maar dit wel! 
 • 7 tips om je veerkracht te vergroten en de stress te reduceren.
 • De podcast van Eva Moeraert en Maaike Verstraete heet Binnenwerk en deelt wekelijks een meditatie- of visualisatieoefening geïnspireerd vanuit de Positieve Psychologie. 
 • Eerste hulp bij faalangst - een online sessie van Ugent.
 • Handige tips over hoe je kan omgaan met uitstelgedrag - een online sessie van LUCA School of Arts.
 • MIND-U: kosteloos aangeboden mindfulness-sessies voor jongeren (14-24 jaar)

Verbinding

 • Praten helpt! Op KLIK, de Gentse studentenapp, vind je zeker en vast een bel- of Facetimebuddy. Download KLIK in Google Play of in de App Store
 • Start to talk: Wekelijkse online praatsessie met studenten: elke maandagavond van 19u30 tot 21u. Via deze link kom je in de chatroom terecht. Meer info vind je via de Facebook pagina.
 • Overkop: In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. Je bent altijd welkom in 1 van de 5 OverKop-huizen of via de online chat waar je elke dag (tussen 18u en 22u, behalve op zon- en feestdagen) met een medewerker kan chatten. Ook in Gent is er een Overkop-huis. Je vindt hen ook op Facebook.
 • Facebookgroep voor alleenstaande en zelfstandige studenten in Vlaanderen. Dit gaat zowel over studenten met het officieel statuut van alleenstaand/zelfstandig student, als simpelweg studenten die er alleen voor staan, vaak door een moeilijke familie- of gezinssituatie. Deze groep is bedoeld om elkaar te helpen; steun van mensen in dezelfde situatie, doorverwijzingen voor hulp over hoe je alleen kan gaan wonen als student, delen van persoonlijke ervaringen als je al alleenstaand bent, ...
 • Via de website Postcrossing kan je makkelijk postkaarten versturen naar onbekende pennevrienden overal ter wereld. Het versturen is al leuk, maar het krijgen van de postkaarten uit al die uithoeken is nog zoveel leuker!
 • Wat een geluk dat we in digitale tijden op zoveel manieren in verbinding kunnen gaan met elkaar. Op deze website vind je een overzicht van verschillende platformen via dewelke je met meerdere personen tegelijk kan videobellen. Zo kunnen studenten een avondje 'op café met vrienden' vanuit hun luie zetel. 
 • Ga op bezoek bij vrienden van op afstand en maak een foto die je vervolgens deelt met de hashtag #socialdistancing. Op de instagrampagina Closer Distance zie je een mooie verzameling van sociale contacten in tijden van social distancing. 
 • Luister synchroon met je vrienden naar hetzelfde radioprogramma zoals de kortverhalen van Zandman elke avond bij Ruth Joos op Radio 1. 
 • Met Praatbox kan je videobellen met iemand waarmee je geen fysiek contact mag hebben. Een eenvoudige laag bovenop een open source videobelsysteem, gemaakt om snel te kunnen delen zonder technische kennis. Praatbox is een initiatief van Corona Denktank. 
 • Via de app Happening kan je met je vrienden chatten en krijg je op exact hetzelfde moment grappige uitdagingen toegestuurd die je tegen de tijd moet afleggen tegen elkaar. 
 • Fred & Frieda maakt extra sociaal contact mogelijk voor wie dat nodig heeft. Op basis van hun interesses en woonplaats matchen we vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen - virtueel of live - via zorgvoorzieningen met geïnteresseerde burgers.

Beweging

 • Het sportaanbod van Stuvo gaat voorlopig online door! Via ons facebook en instagram kanaal vind je de komende weken nog meer sporttips en voorbeelden om fris en fruitig te blijven in deze periode.
 • Op de down dog app vind je een yoga-applicatie. Ze hebben ook nog andere apps in de aanbieding zoals 7minute-workout, HII, oefeningen aan de ‘barre’ en ook yoga-app voor beginners!
 • Yoga With Adriene biedt ontzettend veel gratis yogasessies aan via youtube. Zowel lange als korte, makkelijk als moeilijke sessies. Leuk hierbij is dat je specifiek kan zoeken voor wat je nodig hebt bv. yoga with adriene for anxiety/ stress/ insomnia/ relaxation/ headache/ thought/ etc... er is zelfs een sessie voor 'when you ate too much' wat ook wel nuttig zal zijn in deze isolatietijden.
 • Ook één doet mee met een quarantraining!  
 • Sport mee met de work out sessies van Decathlon, volg ze via hun instagrampagina
 • Sportsessies van Gent Sport: We bewegen samen vanuit ons kot​​​​, ga naar de facebookpagina van Gent Sport en doe mee.
   

Studietips

10 tips om succesvol te studeren op afstand

 1. Maak een planning voor de komende weken. Weet je niet hoe te beginnen? Hier vind je een aantal (digitale) sjablonen en een stappenplan of download de studieplanner van Teleblok.
 2. Zorg voor een goede werkplek: voldoende plaats, verse lucht, veel licht, geen rommel. Spreek af met je huisgenoten wanneer je wel of niet gestoord mag worden.
 3. Maak dagelijks een to do lijst. Wat wil je vandaag doen, welke doelstellingen wil je behalen?
 4. Zoek één of meerdere study buddy’s met eenzelfde dagindeling. Start jullie werkdag op een vast tijdstip met een Kick-off: iedereen overloopt zijn doelstellingen of to do lijst voor de dag. Eindig de dag met een Kick-out (ook op een vast tijdstip) en overloop om beurt hoe de dag verliep. Heb je je doelstellingen bereikt? Wat hielp? Wat niet?  
 5. Ook als je online les volgt, noteer. Zien je notities er chaotisch uit? Check de notitiewijzer. Met deze 3 tips haal je bovendien meer uit jouw (online) hoorcollege.
 6. Begrijp je een woord niet? Van Dale stelt alle online woordenboeken tijdelijk gratis open.
 7. Werk niet meer dan anders maar ook niet minder. Een week zou gemiddeld 40 studie-uren moeten bedragen. Daarin zit je zelfstudie maar ook het volgen van (online) lessen.
 8. Neem voldoende pauze. Ga even naar buiten en beweeg. 
 9. Als je een stuk ingestudeerd hebt, (video)bel met een klasgenoot en leg de leerstof uit. Geef waar mogelijk ook voorbeelden. Dit is een heel effectieve studiestrategie én je hebt sociaal contact.
 10. Spreid je leermomenten en herhaal regelmatig. Beter 3 x 20 minuten bezig zijn met eenzelfde stuk leerstof, dan 60 minuten aan een stuk.   

Contacteer je leercoach als je extra begeleiding nodig hebt bij je studiemethode.

Meer info? www.stopmetblokken.be

De Stuvo blokkalender vind je hier.

  Creatief en leuk bezig zijn

  • Volg de Artevelde cultuurambassadeurs (Culta) 
  • Met een eigenzinnige focus op kunst en cultuur verzamelt Tumult.fm de meest rebelse selectie uit het Gentse culture landschap. Tumult.fm raadt aan, biedt je een blik achter de schermen via beeldende en verhalende recensies, en laat creatief Gent zelf aan het woord elke woensdag tussen 11u00 en 13u00 op Urgent.fm. Tumult.fm op Facebook 
  • Museum Wiels deelt online tips voor DIY activiteiten die je thuis kan uitproberen. (maak je eigen stempel/ weefgetouw/ monoprint/ ...)  Je kan er ook binnenkijken naar de verschillende collecties. 
  • Verder kan je ook nog grasduinen in de collecties/expo's van het MSK Gent (met ook Closer to Van Eyck), het AfricaMuseum, het M HKA en het STAM. Of als je liever verder van huis op ontdekking wil, kan je ook terecht in het British Museum
  • Download een kleurplaat gemaakt door kunstenaars in tijden van Corona en stuur hen nadien je resultaat door! 
  • Op de instagrampagina Blijf In Uw Kot vind je intussen al zo'n 40 ideetjes voor activiteiten die je kan doen in tijden van Corona. 
  • Cultuurconnect deelde nog eens alle initiatieven voor kunst en cultuur rechtstreeks in je huiskamer. 
  • Cinema's moesten de deuren sluiten. Onder meer bioscopen Lumière en Cinema Zed bieden nieuwe films, die normaal gezien op het grote scherm zouden worden vertoond, aan via hun platformen lumiereseries.com en dalton.be. Docville heeft ook een aantal kortfilms online gezet.
  • Ga aan het knutselen en deel je creaties met de hashtag #coronacreations. Of ga eerst eens grasduinen om geïnspireerd te worden door de reeds gemaakte creaties. 
  • Concertzaal AB zet ook tal van voorbije concerten online om van thuis uit te herbekijken. 
  • Luister naar een podcast, hier vind je al wat inspiratie
  • Deze veertien beroemde musea bieden online tours die je vanuit thuis kan bekijken. 
  • urgent.fm: dé leukste radio van Gent voor en door studenten. 

  Inspiratie om als student ideeën uit te halen

  • In Nederland zijn twee studenten de website Koetjes en Kalfjes gestart waarbij ze koetjes (eenzame ouderen) aan kalfjes (studenten) linken zodat ze met elkaar kunnen telefoneren over... koetjes en kalfjes natuurlijk! 
  • Een soortgelijk initiatief is Coromapost waarbij je online een postkaart met foto kan versturen voor alle omaatjes en opaatjes out there. (gelijkaardig aan de actie van Bpost) 
  • Stel je kandidaat als vrijwilliger via Gent helpt. Stad Gent bundelt alle hulpvragen tijdens de coronacrisis.
  • App 'Houvast' van Rode Kruis helpt mensen om anderen met psychische problemen te ondersteunen. Via de app 'Houvast' krijg je actiegerichte tips en bouw je aan je zelfvertrouwen om anderen te helpen die het psychisch moeilijk hebben. Daarnaast geeft de app jou ook tips om zelf om te gaan met schokkende gebeurtenissen, zoals deze coronacrisis. 

  Tips voor mantelzorgers

  Mantelzorger in tijden van Corona: niet evident! Sommigen slaan er zich goed door, maar voor veel mantelzorgers is dit toch een zware periode. Velen kampen met gevoelens van stress, angst of hebben andere zorgen. Met onderstaande links willen we jullie attent maken op de volgende diensten die misschien een hulp betekenen voor een mantelzorger.

  • De mantelzorgverenigingen: ook in COVID-tijden blijven de verschillende mantelzorgverenigingen (en enkele partners) verbonden met de doelgroep. Hier vind je een overzicht van hun aanbod, met oa. vele digitale ontmoetingsmomenten, mantelzorgtelefoon, een boodschappenlijn,…
  • De lokale dienstencentra in Gent sturen een krantje rond, bellen mensen op en werken samen met vrijwilligers om snel tegemoet te komen aan een hulpvraag. Sommige lokale dienstencentra organiseren ook stoepbezoeken.  Ben je op de hoogte van een moeilijke mantelzorgsituatie? Laat het weten aan het lokaal dienstencentrum in je buurt of breng de mantelzorger in contact met het centrum.
  • Eerstelijnspsychologische hulp: er zijn ten slotte heel wat initiatieven voor psychosociale ondersteuning in Gent, gaande van telefonische of online hulp, over eenmalige gesprekken tot korte trajecten! Bekijk hier het aanbod.