Wat kost studeren?

Centen voor studenten is dé site waar je alles kunt terugvinden over: studietoelagen, groeipakket, studentenarbeid, belastingen, onderhoudsplicht van de ouders, leefloon,studeren met een werkloosheidsuitkering, de gevolgen van je inschrijving wijzigen, stoppen met studeren tijdens het academiejaar.

Bekostigen van je studies

De overheid en de stuvo's nemen initiatieven die kunnen helpen om je studies te bekostigen. 
Snuister zeker even door het aanbod of maak een afspraak met de stuvomedewerker van je opleiding voor meer info en een concreet antwoord bij financiële zorgen.

Wat kost een student? 

Wil je zicht krijgen op de kosten die je kunt verwachten bij de overstap naar het hoger onderwijs? Bekijk hier de informatie of download de brochure van Cebud 'Wat kost een student'.

Meer informatie over: 

Studiegeld 

Info over studiegeld academiejaar 20-21: https://www.arteveldehogeschool.be/faq-categorie/vragen-over-studiegeld

Wil je inschrijven aan een verminderd tarief? Breng de brief van de Vlaamse overheid mee waarin staat dat jij (of een zus/broer) vorig academiejaar een studietoelage kreeg of het aanslagbiljet van je ouders (inkomsten 2018, aanslagjaar 2019).  De studietoelage vraag je nadien zelf aan bij de Vlaamse Overheid. Als blijkt dat je geen recht hebt op een studietoelage of op het statuut van bijnabeursstudent, ontvang je een bijkomende factuur van de hogeschool.

Studenten die geen recht hebben op een studietoelage van de Vlaamse Overheid omwille van studieredenen (geen krediet meer) betalen €111,90 als zij voldoen aan de financiële en nationaliteitsvoorwaarden van de Vlaamse Overheid. Je moet dit wel zelf aanvragen bij jouw stuvomedewerker.

Studiekosten 

Afhankelijk van je studierichting reken je best op een budget van €300 tot €700 per jaar voor boeken en cursussen. Specifieke uitrusting, werkmateriaal of studiereizen doen de uitgaven stijgen: vraag informatie op de infodag.

Bekijk hier de kostprijs van een modeltraject.

Mogelijke kanalen voor de aankoop en verkoop van tweedehandsboeken en studiemateriaal:
MijnDinar -->  op startpagina, onder "Yammer"
Stubooks
De Facebookpagina van je opleiding

Check het ISBN-nummer dat op je boekenlijst wordt vermeld en koop geen cursussen.
Koop geen boeken met een internetcode die je nodig hebt om bijv. extra oefeningen te maken.  Deze code kan slechts één keer worden geactiveerd.

Tegen een gunstige prijs een laptop aankopen en gratis software: klik hier voor meer info.

Leefkosten 

De huurprijs van een kamer bedraagt gemiddeld €400 per maand, hier komen vaak nog kosten bij voor: gas, water, electriciteit, internet of onderhoud. Aan een studio hangt een duurder prijskaartje van gemiddeld €600 .

De studenten van de Arteveldehogeschool kunnen gebruik maken van De Kantiene, ons budgetvriendelijk studentenrestaurant, je kunt natuurlijk ook zelf je potje koken of thuis mee eten. Stuvo doet er ook  alles aan om je zo goedkoop mogelijk te laten sporten en van het cultuuraanbod in Gent te laten genieten.