Aim for die Sterreweg

Blog

Die Sterreweg, een opvangcentrum voor kinderen met een beperking in Zuid-Afrika, zit met een ei. Het wil van zijn werking een voorbeeld maken voor de regio. 15 studenten uit verschillende opleidingen van de Arteveldehogeschool zoeken samen met studenten van Stellenbosch Universiteit, Kaapstad, naar oplossingen. Volg hier de deelnemers van ‘Aim for Die Sterreweg’ tijdens hun bezoek aan Zuid-Afrika. 

De laatste rechte lijn

Zondagochtend 15 september, een gezonde portie turbulentie, geen tijdsbesef, maar de klok zegt 11u15. De laatste rechte lijn naar huis, letterlijk dan, want het vliegtuig brengt ons in vogelvlucht, over de Zwarte Zee, naar het welkomstcomité in Zaventem. Verhalen zitten in ons hoofd, in onze neus, onze oren, onze ogen, ons lijf en ons hart; klaar om iedereen te inspireren. Ondanks voeten en knieën die aanvoelen alsof we een driedubbele marathon hebben gelopen, is dit het perfecte moment om even terug te blikken op de voorbije intense week.

Maandag 09/09/2019

Na een weekend onze batterijen op te laden, waren we maandag volledig klaar voor de laatste, maar belangrijke werkweek in Die Sterreweg. Vandaag zouden we de studenten van Stellenbosch Universiteit verwelkomen. Dit deden we met veel knuffels en een uitgebreide debriefing, zodat iedereen goed op de hoogte was met wat de anderen bezig waren. ’s Avonds genoten we van een heerlijke maaltijd in een van onze vaste eetstekjes: The Table. (Voor de bourgondiërs onder ons: de struisvogel is verrukkelijk!) Stephanie van Team Media vervolledigde vandaag haar zijpaadje en gaf enkele workshops aan de staffleden van Die Sterreweg rond mond- en tandhygiëne, een zeer belangrijk aspect in de algemene gezondheid van de kinderen.

Dinsdag 10/09/2019

Dinsdag rinkelde de wekker voor sommigen op een ongemakkelijk vroeg uur. Om 7u30 stond team Integratie klaar op de speelplaats van de ‘Christian School’ in Plettenberg om de inclusie-activiteiten die ze ontwikkeld hebben, af te toetsen bij verschillende klassen van verschillende leeftijden. Het enthousiasme van de directeur, de leerkrachten, maar vooral van de leerlingen deed snel het kleine ochtendhumeurtje verdwijnen. Uit de reacties van de kinderen bleek dat de spelletjes hun doel niet misten. Van “No, I don’t think a child in a wheelchair can be in our class.” naar “Yes, I can push them and we can make extra room in the classroom.”; meer durfden we op dit moment niet te verwachten. Martijn en Zakaria van Team Media zaten samen met de former deputy major en chairman van de Formosa Primary school en bespraken hoe ze activiteiten kunnen organiseren met  de verschillende scholen in New Horizons en Die Sterreweg. Voor Team Empowerment was het vandaag ook een grote dag. Zij hielden hun workshop om de visies rond de pilaren van de tempel van Die Sterreweg te vervolledigen. Ook dit werd tot een verbazingwekkend goed einde gebracht. Met deze visies is nu het hele nieuwe visie-en missiemodel van Die Sterreweg klaar om geïmplementeerd te worden. 

Woensdag 11/09/2019

De tijd vliegt als een gek. Het midden van de week biedt zich aan, en elke dag blijkt een vruchtbare te zijn. Woensdag werd een hoogdag voor Team Media; een van de artikels die ze schreven, verscheen op de website van Plet Tourism en is klaar om wijd verspreid te worden. Met het oog op ‘sustainability’ of ‘duurzaamheid’, leidde Team Integratie op hun beurt de field workers van Sabrina Love Foundation op om de activiteiten in diverse scholen te kunnen geven. De hartverwarmende reacties stimuleerden hen om het geheel tot in de puntjes af te werken. Amber van Team Media vulde haar kostbare tijd met het editen van diverse filmpjes en Team Empowerment legde de laatste hand aan de puzzelstukken die ze samen met de ouders en kinderen creëerden op Casual Day. ’s Avonds genoten we met z’n allen van een schoolmusical: Oliver with a Twist. En of de kinderen glimlachen op onze gezichten deden verschijnen en vreugde in onze harten brachten.

Donderdag 12/09/2019

Donderdag vielen alle puzzelstukken in elkaar en toonden we met overzichtelijke presentaties aan iedereen van Die Sterreweg wat we het voorbije jaar, en vooral de laatste drie intense weken bereikt hebben. Met voorzichtige trots, kunnen we zeggen dat we een veranderingsgolf in beweging hebben gezet, die naar de toekomst toe van Die Sterreweg een voorbeeld voor anderen kan maken, een ‘centre of excellence’, zoals wij het durven te noemen. Deze laatste dag in Plettenberg Bay sloten we af met een teambuildingsactiviteit die geleid werd door Bandile, een goede vriend van Marjan. Wat is er beter dan zo’n fijne samenwerking te bezegelen met een gezellig samenzijn, uitwisseling van ervaringen, vergezeld met een bord gevuld met drie culturen? Deze laatste avond zal bij iedereen nog lang in het geheugen gegrift staan.

Vrijdag 13/09/2019

Toen werd het vrijdag. De dag van traantjes; de dag van een “tot ziens”. De laatste morning ring vulde ieders hart met een portie liefde en geluk voor een jaar of vijf, en de knuffels en mooie woorden vlogen in het rond. Verrijkt en voldaan zwaaiden we vanuit het busje voor de laatste keer naar de breed glimlachende kinderen en medewerkers. De rit naar Muizenberg kon beginnen.

Zaterdag 14/09/2019

Zaterdag werd uitslaap- en reflectiedag. Onder het kennersoog en oeverloze enthousiasme van Sonja, The Ubuntu Girl, luisterden we naar elkaar. In een kring op de rotsen naast de bruisende Atlantische Oceaan, vertelden we meer over de interculturele competenties die we al dan niet verfijnden en over hoe ‘Ubuntu’ meer betekenis kreeg in ieders leven. We blikten terug op een reis die met geen bijvoeglijk naamwoord of zelfstandig naamwoord te beschrijven is. De golf van de Atlantische Oceaan bezegelde de mooie woorden en herinneringen. Twee studenten werden zelfs persoonlijk gezegend met een fikse golf uit de woeste branding. Tijd voor een douche.

En dan de lange terugreis: aankomen in de luchthaven, wachten, “wat is de kans”, wachten, boarden, wachten, spelletjes spelen, filmpje kijken, in slaap vallen, de rest van de film kijken, uitstappen, parfum kopen, wachten, boarden, rondwandelen,wachten, in slaap vallen…

Casual Day #TimeToShine!

Als hekkensluiter van de tweede werkweek staat op het programma: Casual Day. Een dag vol muziek, dans en spelen onder het motto: ‘It’s time to shine with persons with disabilities’. Allemaal samen maken we er een memorabele dag en een geslaagde 25ste Casual Day van.

Vrijdag 6/9/2019

Al vroeg op de ochtend vertrekken we met een aantal naar de feestzaal om de laatste voorbereidingen voor Casual Day te treffen. Druppelsgewijs komen ook de anderen toe. Iedereen is druk in de weer. Ballonnen worden opgehangen, werkjes van de kinderen worden uitgestald en de activiteit van Team empowerment wordt klaargezet.

Om 10 uur barst uiteindelijk het feestgedruis los met een instrumentaal slagwerkperformance van The Field Band. Ze zijn onderdeel van een organisatie die Zuid-Afrikaanse jongeren de mogelijkheid geeft zich te verdiepen in muziek en dans. De toon is meteen gezet voor de rest van de dag. Na een welkomstwoordje, de befaamde ‘morning ring’ en optredens van het Die Sterreweg Choir en leerlingen van een school uit de buurt worden de 160 aanwezigen in twee groepen opgedeeld. De ene helft speelt balspelen op muziek met de studenten. De andere helft krijgt de kans om zijn handafdruk achter te laten op een gigantisch puzzelstuk. Deze afdruk staat symbool voor het belang van ieders stem. De verschillende puzzelstukken zijn nodig om de puzzel compleet te maken.

De festiviteiten werden afgerond met een optreden van de Arteveldestudenten en een middagmaal bestaande uit hamburgers en een dessertbuffet van pannenkoeken en cakejes.

Terwijl iedereen huiswaarts keerde, werden bij ons de handen nog maar eens uit de mouwen gestoken. Team integration had een vruchtbare meeting met Toy Projects over het ontwikkelen van een klaspop voor Die Sterreweg. Team media ging op pad om de weg naar het dagcentrum van borden te voorzien.

Zondag 7/9/2019

Zondag haddden we de kans om een evangelistische viering mee te maken in de Plett Community Church. Het was een bijzondere ervaring. De Zuid-Afrikanen zijn diepgelovig en dat was te merken in de devotie tijdens de viering. Niet alleen ouderen, ook heel wat jongeren kwamen opdagen. De viering zelf was heel anders dan in onze katholieke kerken: veel muziek, interactiever en best modern opgevat.

Workshops over empowerment, integration en voorbereidingen op Casual Day

We zitten al aan de helft van ons avontuur. We zijn nu op kruissnelheid aan het werk. Elk team doet zijn uiterste best om zoveel mogelijk mooie dingen voor Die Sterreweg te verwezenlijken. Vrijdag is het Casual Day, een dag in het teken van mensen met een beperking. Ook in Die Sterreweg wordt dit gevierd en wij hebben de eer om deze bijzondere dag te mogen organiseren.

Maandag 2/9/2019

Tijd voor de eerste meetings. Artevelde Team bestaat uit drie kleinere teams van telkens 5 studenten die rond een thema werken. Elk team had enkele bijeenkomsten met het personeel van Die Sterreweg op het programma. We stelden onze ideeën voor en gelukkig was het personeel enthousiast over onze plannen. Samen met hen proberen we om deze week duurzame veranderingen te treffen. Team Integration wil duurzame relaties aangaan met de bedrijven en scholen in de buurt om zo de werking van Die Sterreweg te versterken. Team empowerment plant enkele workshops met het personeel, op die manier willen ze nog meer elk kind zijn/haar talenten laten ontdekken. Het mediateam wil Die Sterreweg meer in de kijker zetten en wil via de kracht van media awareness creëren en aan fundraising doen.

Dinsdag 3/9/2019

Aan de slag! Enkele teams volgden het personeel en de dagelijkse werking van Die Sterreweg. We leerden veel bij over hoe er in Zuid-Afrika wordt omgegaan met kinderen met een beperking. De opvoedkundige studenten bevestigden dat er niet veel verschil is met de werking in België en dat ze op vele vlakken de dingen zeer goed aanpakten. Vooral de manier waarop de kinderen gedisciplineerd zijn om dingen op te ruimen en zelfstandig te werk te gaan was indrukwekkend. Ook de zorg die de kinderen zelf aan elkaar bieden is iets dat erg opviel.

Vandaag werden er ook weer wat meetings georganiseerd en het empowermentteam organiseerde hun workshop. Die verliep goed en werd enorm geapprecieerd door het personeel. Uit al het enthousiasme brak er zelfs per ongeluk een stoel.

’s Avonds hebben we met z’n allen samen gedineerd in de hostel. Bedankt aan de koks want de spaghetti heeft enorm gesmaakt!

Woensdag 4/9/2019

Ondertussen zijn we al goed geïntegreerd in de werking van het centrum. We kennen de kinderen al een beetje en het is heel tof om samen met hen te spelen en te zien hoe ze zich kunnen uitleven. Ook de ‘morning ring’ blijft spectaculair. De dag starten met de kracht van muziek is iets dat niet verveelt.

Het integratieteam bezocht een klas uit het derde kleuter en speelde samen met hen een spel rond beperkingen. Zo leren de kinderen spelenderwijs hoe het is om te leven met een beperking. Het spel was een succes en kan in de toekomst zeker nog gebruikt worden.

Team empowerment bezocht ‘The White House’, de plaats in Plett waar Casual Day georganiseerd zal worden. Zo kunnen ze zien welke mogelijkheden er zijn voor vrijdag en hoe ze de zaal kunnen decoreren.

Dankzij het mediateam staan we vandaag in de lokale krant. We hebben iedereen opgeroepen om ons vrijdag te vergezellen en lekkere pannenkoeken te eten. Die pannenkoeken maakt het empowermentteam samen met de oudste leeftijdsgroep van Die Sterreweg. Hun hulp werd eerder al ingeschakeld om te helpen met de marketingactiviteit van het mediateam. We hebben kleurrijke borden geschilderd die we willen plaatsen langs de weg. Op die manier komt Die Sterreweg mooi in beeld in de lokale community.

Kortom, we zitten niet stil en we kijken uit naar de feestelijkheden op vrijdag. Tot schrijfs!

Eerste dag in Sterreweg en een unieke braai in een township

Ondertussen zijn we hier al een week. De tijd vliegt ontzettend snel voorbij. We hebben al heel veel dingen gezien en mogen meemaken. Elke dag, elk moment beseffen we hoeveel geluk we hebben aan dit project te kunnen deelnemen.

Donderdag 29 augustus

Donderdag reisden we van Cape Town naar Plettenberg. We zagen hier een beetje tegen op, zo’n volledige dag in de auto. Niets was minder waar, we hebben ontzettend genoten van de autoreis. We reden langs een prachtige route, de Garden Route. Onderweg zagen we bavianen de weg oversteken en passeerden we langs vele struisvogelboerderijen. Overal waar we keken werden we omgeven door eindeloze, prachtige berglandschappen.

Vrijdag 30 augustus

Vrijdag was de dag van de waarheid! Voor het eerst konden we Die Sterreweg bezoeken, hier hebben we allen zo lang naar uit gekeken. We kregen een ontzettend warm onthaal van Tamarin en Tony. De ochtend werd ingezet met de indrukwekkende ‘Morning Ring’. De kinderen en begeleiders zongen luidkeels verschillende liedjes in het Nederlands, Engels, Zuid-Afrikaans, Xhosa … De studenten konden niet anders dan enthousiast meedoen, iedereen kreeg spontaan een grote lach op hun gezicht. Elke ochtend start Die Sterreweg met een heus feest. Na de Morning Ring kregen we meer uitleg over het ontstaan van Sabrina Love Foundation en Die Sterreweg. Tony en zijn vrouw Suzy hadden een dochter, Sabrina, die leed aan een zeldzame ziekte. Samen reisden ze de wereld rond om een goede behandeling te vinden voor Sabrina en haar een zo comfortabel mogelijk leven te bieden. Het mocht niet baten, Sabrina stierf op jonge leeftijd. In de verwerking van hun verlies besloten Tony en Suzy dat alle kinderen met een beperking een toekomst verdienen. Ze richtten de Sabrina Love Foundation op. Die Sterreweg trekt onmiddellijk de aandacht door de felle kleuren van het gebouw. Eenmaal je binnenin een kijkje neemt, wordt de weg geleid door een kleurrijke gang en klaslokalen. De weg leidt ook naar een Magical Garden! De kinderen brengen hier veel tijd door en is het stokpaardje van de Sterreweg. De kinderen worden zintuigelijk en lichamelijk geprikkeld.

We zetten onze tocht verder naar de township Qolweni. Daar bezochten we de kindercrèche Siyakula. We kregen er de kans om een kijkje te nemen in elke klas en deel te nemen aan de activiteiten. Bij het afscheid ontstond er een heuse zangwedstrijd tussen de kinderen en de studenten! Wat een fijne sfeer was dit! Daarna splitsten we ons op en bezochten we twee scholen, Formosa en Plett Primary… We kregen van gepassioneerde directeurs een grote rondleiding. Er werd voornamelijk gefocust op kinderen met een beperking. We ontdekten veel gelijkenissen en slechts enkele verschillen. We kregen veel informatie om te verwerken in onze projecten. Na deze bezoeken zetten we de tocht verder naar twee lokale ziekenhuizen. Ook daar kregen we een rondleiding met veel tips en informatie. Al deze bezoeken waren noodzakelijk om de verschillende gemeenschappen te leren kennen. In de avond zijn we voor het eerst het stadje gaan verkennen en de Zuid-Afrikaanse sfeer gaan opsnuiven.

Zaterdag 31 augustus

Zaterdag kregen we de tijd om Plettenberg op een andere manier te leren kennen. We beklommen Robberg. Het was een heus avontuur. We maakten een lange wandeling met vele beklimmingen. We klauterden over rotsen en moeilijke paden. We waren allemaal voldaan van deze intense activiteit! Om de avond af te sluiten kregen we de unieke gelegenheid om deel te nemen aan een braai, een Zuid-Afrikaanse barbecue in de township Kwanokuthula. We waren deze avond ECHT deel van de Zuid-Afrikaanse cultuur. We werden ontzettend warm onthaald met een drankje en sfeervolle muziek. Deze avond maakten we kennis met leerkrachten, politici en andere mensen uit de buurt. Er werd veel gebabbeld en gedanst. De avond werd ingezet en afgesloten met verschillende toespraken van onze gastheren. We zijn nooit alleen, we zullen altijd een thuis hebben in Zuid-Afrika. Want wij zijn een onderdeel van hen en zij kijken niet naar kleur en afkomst. Ze zijn trots op hun Rainbow Nation! Het was een onvergetelijke avond.

Maandag vliegen we er dan in met een planning meeting waarin we onze projecten zullen voorstellen aan het personeel. Benieuwd wat zij ervan zullen vinden…

Fase 2 in Aim for Die Sterreweg: een nieuw Artevelde-team strijkt neer in Kaapstad

25 augustus 2019, een nieuw Artevelde-team strijkt neer in Kaapstad voor veldwerk in fase 2 van Aim for Die Sterreweg. In deze 'Do'-fase gaat het nieuwe team aan de slag met de doelstellingen in het strategisch plan dat het vorige team samen met Die Sterreweg en The Sabrina Love Foundation opstelde. Dat strategisch plan is de leidraad voor Die Sterreweg om een 'center of excellence' te worden. 

Na een lange reis van om en bij 24 uren kwamen we toe in het mooie, maar regenachtige Kaapstad. Die avond werd de stad niet meer verkend,  de kamers en bedden daarentegen... We kropen vroeg onder de wol, want op maandag vlogen we er al direct in.

26 augustus

Om 6u30 ging de wekker. We hadden een drukke dag voor de boeg waarin we twee organisaties bezochten die ons konden helpen bij het project. Om te beginnen pikten we Stephanie op, een van de studenten van Stellenbosch University. Zij bezocht met ons de organisaties. De eerste was Pebbles Project, een organisatie die het vorige team ook al bezocht. Pebbles is een echte good practice, zeker wat hun organisatie betreft. Hier konden we veel inspiratie uit halen om zelf toe te passen wanneer we in Die Sterreweg zijn. De tweede organisatie was Chris Steytler. Dit is een beschutte werkplaats voor mensen met een beperking. Hier konden we zien hoe mensen met een beperking in de samenleving geïntegreerd worden. Bij deze twee organisaties trokken we wel de ogen open. Het zijn twee organisaties waar nog ruimte is om te groeien, maar wij zagen ook een aantal dingen waar organisaties in België van kunnen leren. In de namiddag kwamen we naar Stellenbosch University waar we onze activiteiten die we willen organiseren in Die Sterreweg verder voorbereidden. 's Avonds maakten we kennis met Sonja, een vriendin van Marjan met een rugzak vol ervaringen over Zuid-Afrika en zijn mensen. Nadat ze haar verhalen deelde met ons was het tijd om in ons bed te kruipen, want dag twee stond al snel voor de deur.   

27 augustus

Als energizer begonnen we de dag met een wandeling op Bloubergstrand, met een fantastisch uitzicht op de Tafelberg. Daar was ook een mooie regenboog te zien. Daarna gingen we terug naar de Universiteit om verder te werken aan onze activiteiten. Om 13u was het tijd voor pauze en hadden we de kans een drumsessie mee te volgen samen met vier studenten van de universiteit. Op regelmatige basis kunnen de studenten zo’n sessie volgen, een uitlaatklep tussen de examens door. Na deze fijne ervaring, werkten we nog verder voor een eerste pitching van onze plannen aan Nicolas via videoconferentie. Nicolas was vorig jaar deelnemer aan Aim for Die Sterreweg en bereidt nu vrijwillig bij Die Sterreweg onze komst voor samen met het personeel. 

Morgen bezoeken we Robben Island, de politieke gevangenis waar Nelson Mandela een groot deel van zijn leven doorbracht. Daarna leggen we de laatste hand aan onze voorbereidingen. En donderdag is het dan zover: we rijden naar Plettenberg Bay voor onze eerste kennismaking met Die Sterreweg... 

Het was een fantastische start van Aim for Die Sterreweg

Aim for Die Sterreweg: The Vlog - Episode 3

Zondag landden we weer in Brussel na een geweldige twee weken. De resultaten waren boven de verwachtingen: een grote impact op de lokale gemeenschap en genoeg ingrediënten voor de volgende fase.

Het hechte Artevelde- en Stellenboschteam heeft er een geweldige ervaring op zitten. We verzamelden genoeg informatie om een volgende stap te zetten in de richting van het "Center of Excellence". Mission accomplished, maar het ging nog verder dan dat. We slaagden erin een nieuwe visie en missie te laten dragen door het Sterreweg-personeel. Bovendien brachten onze activiteiten de verschillende culturen binnen Sterreweg en zelfs binnen de gemeenschap in Plettenberg samen. Met onze 'resource mapping' kreeg Sterreweg/Sabrina Love een bredere bekendheid in Plettenberg en werd de profilering van Sterreweg/Sabrina Love iets scherper gesteld. 

We hebben genoeg inzichten nu om de volgende stap te zetten: een strategisch plan met duidelijke hoofd- en subdoelen om van Sterreweg een "Center of Excellence" te maken. Wordt vervolgd...

En... geniet nog van een laatste vlog. 

Een visieworkshop met het Sterreweg-personeel.

We verschenen in het nieuws!

43 bezoeken aan bedrijven, kerken, scholen en andere organisaties

Afgelopen drie dagen is er veel gewerkt geweest. We deden een zeer grondige research van Plettenberg en omgeving.

Door het team in drie groepen te verdelen, konden we de 43 (!) afspraken verdelen. Zo hadden we de business-groep, de scholengroep en de kerkengroep. Op deze manier deed elk team twee à drie afspraken per dag. Er werden vele zaken bevraagd: mogelijkheid tot accommodatie, sponsoring, transport, partnerships, tips, ideeën, materiële hulp, vrijwilligers… Niet alle instellingen, scholen of kerken waren even vruchtbaar. We kunnen echter wel zeggen dat er veel interessante contacten gemaakt zijn. Na drie dagen hebben we alles in kaart gebracht, zowel letterlijk als figuurlijk. Dit gebeurde via een grote database. Zo kunnen Die Sterreweg en de volgende studenten in de toekomst verder bouwen op onze research.

Jolien, Jessica, Anaïs, Maxime en Marjan hebben een workshop georganiseerd met de verantwoordelijken van Die Sterreweg en Sabrina Love Foundation. Samen werd er actief gezocht naar een nieuwe gemeenschappelijke missie en visie. Na een meeting van drie uur kwamen we tot een visie die gedragen wordt door de hele organisatie.

Dinsdagochtend namen we helaas afscheid van de Stellenbosch-studenten. We waren enorm onder de indruk van hun manier van aanpak. Ze vormden een grote bijdrage tot het project en hun aanwezigheid zal zeker gemist worden!

Verder woonden Kelly en Jolien een personeelsvergadering van die Sterreweg bij.  De financiële aspecten, overheidsbeoordeling en verdere werking werd er besproken. Dit heeft veel nieuwe inzichten bijgebracht en zo leerden we ook het personeel beter kennen.

Niet enkel voor het personeel, maar ook voor de ouders werd er een meeting georganiseerd. Pieternel en Emma namen deel aan deze oudervergadering, die vier maal per jaar plaatsvindt. Er kwamen heel wat ouders opdagen. 

De directrice bespreekt de belangrijkste activiteiten die in de komende maanden op de agenda staan. Op deze manier zijn de ouders betrokken bij de activiteiten en denken ze actief mee.

Tamaryn, directrice van Sterreweg, neemt deel aan de visieworkshop van onze studenten

Einde van de eerste week: dag 2 van job shadowing, Casual Day, Lunchbox Theatre en de komst van de Stellenbosch-studentes

Stephane, Lomarie, Rita en Claire van Universiteit Stellenbosch (Zuid-Afrika)

6 september: 

Vandaag werd de groep weer opgesplitst. Terwijl het grootste gedeelte van de groep ging job shadowen, zijn Hannah, Anaïs en Anna vier centra gaan bezoeken die een eventuele partner zouden kunnen worden van Die Sterreweg. 

Als eerste ‘The Plettaid Foundation/Hospice Plett’, een non-profit organisatie die instaat voor de palliatieve zorg van ouderen via huisbezoeken. Als tweede bezochten ze ‘Masizame Child and Youth care centre’, een opvangtehuis dat instaat voor de bescherming van zowel jongens en meisjes van Plettenberg Bay. Daarna trokken ze naar Kranshoek om “House of Hope” te bezoeken, een huis waar ongeveer 300 kinderen terechtkunnen voor zowel leuke activiteiten als voor maaltijden. Als laatste bezochten ze “Sonop Centre for Disabled”, een dagcentrum vooral voor ouderen met een beperking. Hun bezigheid? Naaien, breien, haken… Ze maken prachtige sjaals, mutsen, handschoenen en dekens. 

Lennert mocht zijn dag eindigen met belangrijke meetings over de werking van Sabrina Love en Die Sterreweg. Daarnaast woonde hij nog een meeting bij over de communicatiekanalen van Sabrina Love en Die Sterreweg. Zo kon ieder vanuit zijn specialisatie bijdragen aan de dag.

7 september: 

Op vrijdag 7 september was het Casual Day, een feestdag die iedere eerste vrijdag van september uitbundig wordt gevierd. Het doel van deze dag is vooral bewustmaking over mensen met een beperking, met ‘special needs’hoe ze het hier verwoorden.

Doorheen de dag merkten we vooral dat het ging om plezier maken en bij elkaar zijn. Door het slechte weer vond het dit jaar plaats in het kerkje naast Sterreweg. Van zodra de kinderen binnen kwamen konden ze bij ons geschminkt worden, het enthousiasme straalde van hun gezichtjes. Daarna begon de dag zoals altijd met The Morning Ring. 

Muziek en dans stonden duidelijk centraal vandaag, want het volgende op de planning was de Field Band. Met trommels en marimba’s speelden ze typisch Afrikaanse nummers tot Sorry van Justin Bieber, plezier gegarandeerd. 

Na het vele dansen was het onze beurt. Wout speelde Castle on the Hill van Ed Sheeran op zijn gitaar, vervolledigd met onze 14 ‘prachtige’ stemmen. Het was onmiddellijk duidelijk dat onze stem minder goed getraind was dan die van de locals… Heel lang kon er niet stilgezeten worden, want het was terug aan ons om een dansje te doen met de kinderen. We kozen voor ‘De Kabouterdans’ van kabouter Plop. Ondanks niet iedereen het begreep, werd er toch uitbundig gedanst en gelachen. Toen was het weer de beurt van de Field Band. Last but not least hadden de kinderen van Die Sterreweg nog een act voorbereid op het nummer ‘This is me’  uit de musical The Greatest Showman. Vlak voor we vertrokken werden er nog korte spelletjes gespeeld samen met de ouders en hun kinderen. Het was een ochtend vol lachen, plezier, dans en muziek.

’s Middags woonden we een toneelstuk van Lunchbox Theatrebij in Kranshoek Primary School. Organisator Stuart probeert met zijn toneelstukken de Zuid-Afrikaanse jeugd bewust te maken over brandende thema’s zoals klimaatverandering. Vandaag ging het over het belang van bomen, because trees give you oxygen! Alweer stonden zang en dans centraal. Nadien kregen we de kans om zelf een boom te planten en hem een naam te geven. Onze boom kreeg de gevatte naam Arteamen zal een plaatsje krijgen op het terrein van de school.

Daarna hebben we ons wat opgewarmd in het hostel, gezien de weergoden ons niet gunstig zijn deze dagen… Om 17u30 maakten we ons klaar om te gaan eten bij een lokale kennis. Daar werden we ontvangen door een bom van gastvrijheid. We aten samen potjiekos en dumplings, het was heerlijk!  Om de dag af te sluiten gingen we naar de lokale club in Kwanokothula.

Lunchbox Theatre

8 en 9 september:

Weekend!! Onze eerste vrije dag wilden we allemaal anders spenderen, van wandelen, tot rusten, tot bungee jumpen. Op zaterdag verwelkomden we ook de studentes van Stellenbosch Universiteit. Stephane, Lomarie, Claire en Reta blijven tot dinsdag in Plettenbergbaai om mee te draaien in het project. Ook hun docenten Maatje en Juanita zijn van de partij. 

Op zondagochtend bezochten we de Community Church. Het was een speciale ervaring, aangezien het er volledig anders aan toe ging dan in België. Er werden vooral vrolijke nummers gezongen en er kon gelachen worden. De enige treffende gelijkenis was het stoelgeld. ‘s Middags gingen we hiken op Robberg, een pareltje natuur! 

Eerste dag in Plettenberg: 'job shadowing' in Die Sterreweg en meeting met lokale media

Aim for Die Sterreweg: The Vlog

Hier keken we naar uit! Onze kennismaking met Die Sterreweg. 's Ochtends namen we deel aan ‘The Morning Ring’, een algemeen moment bij het begin van de dag. De klasleidsters zingen tijdens The Ring verschillende liedjes en sluiten af met een gebed. Je voelde echt de sfeer vanaf het eerste moment. Iedereen was aan het zingen, klappen en dansen. Ook wij konden onze voeten niet stil houden.

Na The Morning Ring splitste de groep op. De meerderheid van de groep is vandaag de schaduw van het personeel van Die Sterreweg. Elk personeelslid krijgt een groepslid mee op deze doordeweekse werkdag. De opdracht: observeren, kijken hoe ieder personeelslid functioneert in zijn of haar context. 

De vier storytellers - Ellen, Elien, Lennert en Wout - zaten ondertussen samen met Tony, de oprichter van Sabrina Love Foundation, de overkoepelende organisatie van Die Sterreweg. De vier studenten moesten de pers overtuigen en informeren over het project ‘Aim for Die Sterreweg’. Die was meteen mee met het verhaal. We komen in de wekelijkse krant CX Press met een artikel over het project en we mogen ook een zelfgeschreven artikel doorsturen voor publicatie. Ze hebben ook toegang gekregen tot de Facebookgroep ‘Hello Plett’ waar we in mogen publiceren.

En onze eerste vlog is een feit! Stay tuned for more... 

De eerste dagen in Kaapstad

Na maanden voorbereidingswerk  vertrokken we zaterdag eindelijk voor een geweldig avontuur. Dat begon met een 24 uur-durende reis naar onze bestemming. De eerste dagen blijven we in Kaapstad, waar we een aantal zorgcentra bezoeken. 

Zondagmiddag was het eindelijk zo ver! Onze eerste stappen op Zuid-Afrikaanse grond. We werden met open armen ontvangen door Maatje en Juanita, docenten van de Universiteit Stellenbosch, één van onze partners in dit project. Tijdens onze eerste autorit zagen we fel gekleurde huizen, townships en indrukwekkende landschappen. Eenmaal aangekomen in de hostel besloten we nog een prachtige avondwandeling te maken op Signal Hill.

Er was weinig tijd om te bekomen want de volgende dag stonden er drie afspraken op de agenda. Als eerste op het programma Alta Du Toit Aftercare Centre, een zorgcentrum voor volwassenen met een specifieke zorgbehoefte. Ze bieden hier zowel residentiële als ambulante zorg. Wat ons opviel was de huiselijke sfeer en het gedreven personeel.

Als tweede bezochten we Chris Steytler Industries, een beschutte werkplaats voor mensen met een beperking. Hun doel: zo veel mogelijk mensen reïntegreren in de maatschappij door hun kansen op een reguliere job te vergroten. 

Het Pebbles Project was het laatste centrum dat ons verwelkomde. Het is een dagcentrum voor kinderen van werknemers op de wijngaarden. Ze bieden medische verzorging, gezond eten, educatie en nog veel meer. Pebbles is een echt center of excellence,  een goed voorbeeld voor Die Sterreweg. De organisatie van Pebbles is gebaseerd op een duidelijke visie met vijf zuilen (onderwijs, voeding, gezondheid, gemeenschap en veiligheid). Morgen volgt een lange rit naar Plettenberg ... 

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden