Begeleiding op maat

Arteveldehogeschool wil voor jou een optimale leeromgeving creëren. We zorgen voor de nodige coaching en aanvullende trajectbegeleiding waar nodig. Dat extra duwtje in de rug, afgestemd op jouw noden, kan immers het verschil maken. Je vindt hier de nodige info over bijzondere statuten en faciliteiten, integrale begeleiding, taalondersteuning en trajectcoaching.

begeleiding-arteveldehogeschool
studiemethode-arteveldehogeschool

Studeren

Studiemethode 

Starten in het hoger onderwijs vraagt aanpassing. Veel studenten gaan dan ook op zoek naar een (aan)gepaste studiemethode. 

www.stopmetblokken.be ondersteunt jou bij elke fase van jouw studieproces. Je komt op de website niet alleen meer te weten over hoe je jouw leerstof in vijf stappen verwerkt, maar ook hoe je effectief leert plannen, hoe je meer kunt halen uit de lessen die je volgt en hoe je jezelf het beste voorbereidt op evaluaties.

Heb je verder nog vragen, dan staat de leercoach van je opleiding voor je klaar, om verder aan de slag te gaan.

 

Trajectcoaching

Heb jij nood aan intensieve opvolging van je studievoortgang? Elke opleiding heeft een trajectcoach waarbij je terechtkan. Die volgt samen met jou je studieresultaten op, adviseert je bij de examens en motiveert je. In een latere fase van je opleiding helpt de trajectcoach je ook met zaken als een passende stage vinden en een onderwerp voor je bachelorproef bepalen. 

Contacteer je leercoach

Integrale begeleiding

Een beperking mag geen rem op je studies zijn. Arteveldehogeschool voorziet daarom al heel wat begeleiding op maat, waaronder taal- en leercoaching, al dan niet toegespitst op bijzondere statuten. In sommige gevallen zijn de onderwijsnoden zo specifiek dat er nog extra begeleiding nodig is. Dan kan je een beroep doen op integrale begeleiding. 

De integrale begeleiding richt zich vooral op studenten die bijvoorbeeld blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn of een motorische of psychiatrische beperking of een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben. Ook als je ADHD of een autismespectrumstoornis hebt kun je mogelijk extra hulp gebruiken. 

  • Ervaar je omwille van je diagnose drempels op het vlak van informatieverwerking, plannen en organiseren? 
  • Kun je je soms moeilijk concentreren? 
  • Heb je moeite om je aan te passen aan het vele nieuwe, om met je beperking om te gaan, om speciale onderwijsleermiddelen en hulpmiddelen aan te vragen en te gebruiken?  
  • Is er intensievere ondersteuning nodig om zo je empowerment te vergroten?  

Procedure

Arteveldehogeschool werkt met diversiteitscoaches. Samen met jou bekijken die wat je noden zijn en welke begeleiding voor jou een meerwaarde is. Een aanvraag voor integrale begeleiding kun je op eender welk moment tijdens het academiejaar doen. Een bijzonder statuut hebben is op zich geen must, maar in de praktijk is het meestal wel aangewezen. 

OPGELET! Hou er rekening mee dat we niet altijd onmiddellijk een begeleiding kunnen beginnen. We doen wel ons best om zo snel mogelijk een afspraak met je in te plannen om je noden te bespreken. 

 

Contacteer de medewerkers van Integrale begeleiding

Taal

Taal en studeren zijn onlosmakelijk verbonden: je luistert naar de lessen, leest cursussen, schrijft je examenantwoorden neer … Taal beïnvloedt dus je studiesucces. Daarom kan je bij Arteveldehogeschool jouw taalontwikkeling verder bevorderen. Elke opleiding heeft een taalcoach en een uitgebreid aanbod aan initiatieven.

Uitgebreid aanbod

Of het nu gaat om een tekst schrijven, een hoorcollege volgen, een artikel lezen of een presentatie voorbereiden, je vindt in het aanbod zeker iets om jouw taalvaardigheid te versterken.  

Denk aan: 

  • de writing clinics voor individueel taal- en tekstadvies 
  • taaltrainingen rond zelfzeker presenteren of helder communiceren 
  • taalbuddyproject waarbij jij en je medestudent samen aan de slag gaan 
  • specifieke begeleiding voor studenten met dyslexie
  • ondersteunende software zoals Sprint+ en de elektronische Schrijfhulp 
  • de digitale cursus ‘Train je taal’ waar je op eigen tempo oefent  
  • checklists met goede voorbeelden op vlak van zakelijk schrijven, refereren, e-mailen, presenteren en noteren
  • een taalcoach voor jouw specifieke taalvragen
  • ...

Meertaligheid troef!

Wil je je voorbereiden op een komende studie of stage in het buitenland? Volg je een opleiding in een andere taal dan je moedertaal? Of wil je binnenkort starten met studies in het Nederlands en vind je dat uitdagend? 

Week van de Meertaligheid 

Elk jaar zet Arteveldehogeschool de kracht van meertaligheid in de kijker met de Week van de Meertaligheid. Want samen spreken de studenten van Arteveldehogeschool meer dan 100 verschillende talen en daar zijn we fier op! 

Nederlands leren om verder te studeren 

Voldoe je nog niet aan de taalvoorwaarden om verder te studeren? Het Voortraject hoger onderwijs helpt je op weg. Verder ondersteunt Amal anderstalige nieuwkomers met individuele begeleiding, lessen maatschappelijke oriëntatie, toeleiding naar werk of onderwijs, informatie over cursussen Nederlands, het organiseren van oefenkansen en het opbouwen van een netwerk. 

Talencentrum

Engels, Frans, Spaans, Duits, Chinees of Nederlands: welke talen worden jouw troef? Arteveldehogeschool biedt taalcursussen aan voor de eigen studenten die naar het buitenland trekken voor hun studie of stage. 

Anderstalige studenten

Als anderstalige student kunt je nog rekenen op extra ondersteuning, zoals een bijzonder statuut en extra materialen of tools. 

Meer info?

Contacteer je taalcoach

Bijzonder statuut

Sommige studenten hebben recht op een bijzonder statuut. Het kan dan gaan om een functiebeperking, een topsport- of kunstenaarsstatuut, anderstaligheid, en nog veel meer. Kom je hiervoor in aanmerking, dan kun je ook rekenen op specifieke onderwijs- en evaluatiefaciliteiten. Die zijn bedoeld om zo veel mogelijk hindernissen in je studietraject op te vangen. Arteveldehogeschool wil werken aan toegankelijk onderwijs voor alle studenten vanuit universeel ontwerp. Er zijn momenteel al enkele opleidingen waar alle studenten recht hebben op een aantal examenfaciliteiten (bijvoorbeeld ‘extra tijd tijdens de examens’) en zo een brede basiszorg realiseren voor alle studenten van die opleiding.

Onderwijsfaciliteiten 

Met faciliteiten op het vlak van onderwijs bedoelen we onder andere speciale maatregelen in het volgen van lessen, je studiemateriaal of taken, opdrachten, bachelorproef en stages.  

Bijvoorbeeld: 

  • Je mag de onderwijsactiviteiten (soms) vroeger verlaten 
  • Je mag compenserende software gebruiken als je een bepaalde leerstoornis hebt 
  • Je krijgt digitaal studiemateriaal 

Evaluatiefaciliteiten 

Faciliteiten op het vlak van beoordeling gaan over de mogelijkheid om je examens te spreiden of te verplaatsen of om ze in een andere vorm dan je medestudenten af te leggen.  

Bijvoorbeeld: 

  • Je krijgt extra tijd om een schriftelijk examen af te leggen 
  • Je krijgt extra voorbereidingstijd bij een mondeling examen 
  • Je mag je examen in een aparte ruimte afleggen 

Naomi getuigt over haar bijzonder statuut

Overzicht bijzondere statuten

Contacteer je diversiteitscoach

Natuurlijk vraagt elke student met een bijzonder statuut om een bijzondere aanpak. Daarom gebeurt het vastleggen van de faciliteiten altijd in overleg tussen de student, de opleiding en de hogeschool. De diversiteitscoach van je opleiding is de persoon die de aanvraag en het overleg hierover begeleidt.

Ombudspersoon

De ombudspersoon is er voor al je vragen over het onderwijs- en examenreglement, het eerlijke verloop van examens of wanneer je door omstandigheden een examen moet missen. Ook bij een meningsverschil met een docent klop je best hier aan. 

studentenvoorzieningen-arteveldehogeschool

Contacteer de juiste ombudspersoon

Neem contact op met de ombudspersoon van je opleiding. Met andere vragen kan je terecht bij de instellingsbrede ombudspersoon.