Kinderlabo's

Wat? 

Workshops rond wetenschap en techniek van een halve dag. In die workshops staat onderzoekend leren centraal. We werken dus niet met kant en klare stappenplannen die telkens hetzelfde resultaat opleveren. Reden is dat we de kinderen willen stimuleren om ondernemend te zijn en zelf initiatief te nemen.

Voor wie? 

Doelpubliek zijn kinderen van vijf, zes en zeven jaar.

Elke editie zijn ook enkele leerkrachten welkom om de Kinderlabo's mee te volgen als professionalisering. Zo kunnen ze STEM-ervaring meenemen naar hun kleuterklas.

Door wie? 

De workshops worden verzorgd door studenten van de opleiding Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs in het kader van een onderwijsopdracht. De studenten worden begeleid door Valérie Lehouck, docent Wereldoriëntatie. De organisatie is in handen van Lise Van der Haegen, medewerker wetenschapscommunicatie.

Wanneer en waar? 

De workshops vinden elk jaar plaats eind augustus. In 2019 zijn er twee reeksen voorzien: van 19 t.e.m. 23 augustus en van 26 t.e.m. 30 augustus

De Kinderlabo's vinden plaats op campus Sint-Amandsberg.

Inschrijven? 

Inschrijven kan via deze website

Waarom?

De Kinderlabo's zijn lid van de STEM-academie en kaderen binnen het STEM-actieplan van de Vlaamse Overheid. Doel van dit actieplan is de interesse van kinderen en jongeren voor exacte wetenschap en techniek in vrijetijdsverband te stimuleren. Zo hoopt men meer jongeren aan te sporen om te kiezen voor een beroep in deze sector.

Tot nu toe

Arteveldehogeschool realiseerde tot nu toe zes edities van de Kinderlabo's:

  • augustus 2018
  • augustus 2017
  • augustus 2016
  • augustus 2015
  • augustus 2014
  • augustus 2013

Sinds 2018 gaan de Kinderlabo's ook op verplaatsing. Er werden workshops verzorgd voor Uilenspel vzw en bibliotheek Maldegem. Zo bereiken we nog meer jonge onderzoekers en geven we de didactische kennis door.