EHBO op school

EHBO op school? Ook daarvoor kan je bij Arteveldehogeschool terecht. Experten uit onze bacheloropleiding Verpleegkunde verzorgen 'evidence-based' vormingen op maat. 

Tijdens een vorming leren leerlingen en/of leerkrachten hoe ze in noodsituaties adequaat kunnen optreden. Hieronder vind je alle info over ons EHBO-aanbod voor scholen. Heb je interesse of vragen? Mail naar lien.beyls@arteveldehs.be.

Aanbod voor leerlingen

 • Wat doe je als je op weg naar school plots een jogger ziet neervallen en naar adem happen?
 • Wat doe je als je vriend zich onwel voelt, bleek wordt en neervalt?
 • Wat doe je als je bij bezoek aan je oma merkt dat ze plots raar begint te praten, haar kop koffie laat vallen en flauw valt?
 • Wat doe je als je vriend gevallen is met een glas in zijn hand en er een stuk glas in zijn arm vastzit?
 • Wat doe je als een medespeler tijdens de voetbalwedstrijd plots neervalt en niet meer lijkt te ademen?
 • ...

Aanbod voor leerkrachten

 • Wat kan je het beste doen als één van je leerlingen plots onwel wordt en flauw valt?
 • Hoe verleen je de beste hulp wanneer een leerling zich verslikt in bijvoorbeeld een stuk appel en helemaal blauw wordt…?
 • Wat doe je als een leerling gevallen is en een hevig bloedende wonde heeft?
 • Wat doe je als je collega tijdens een vergadering plots begint te zweten, klaagt van pijn ter hoogte van borstbeen en dan neervalt?
 • Wat doe je als een leerlinge tijdens een presentatie plots heel snel begint te ademen en door haar benen zakt?
 • ...

Resultaat van een vorming

Na het volgen van een vorming ‘eerste hulp op maat’ kan je in al deze situaties ervoor zorgen dat de situatie van het slachtoffer verbetert ofwel gehandhaafd blijft in afwachting van gespecialiseerde hulpdiensten. Dit niet enkel door technieken uit te voeren, maar vooral ook door inzicht te hebben in wat er op dat moment precies gebeurt in het lichaam. Zo kan je op een efficiënte manier volgens een logisch stappenplan en continu aangepast aan de situatie de meest efficiënte handelingen uitvoeren.

Een concreet voorbeeld? Een situatie waarbij je een slachtoffer eerst neerlegt op een veilige manier met de Rautekgreep. Daarna leg je hem in de schockhouding om daarna indien nodig over te gaan tot de stabiele zijdelingse veiligheidshouding. Als het slachtoffer daarna stopt met ademen kan je hem reanimeren volgens de laatste nieuwe ERC-richtlijnen (richtlijnen 2015) inclusief het gebruik van AED-toestel als dit voorhanden is.

Programma

Zowel specifieke inhoudelijke wensen als tijdsduur worden in overleg bepaald. Een halve dag (3 uren inclusief een korte pauze) is ideaal om te komen tot degelijke basiskennis met integratie van oefenmomenten.

Lesgevers

De EHBO-vormingen worden verzorgd door docenten van de opleiding ‘Bachelor Verpleegkunde’ met een uitgebreide expertise binnen domein EHBO. Ze werken met geavanceerd demonstratie- en oefenmateriaal.

Locatie

Naar keuze: op campus Kantienberg van Arteveldehogeschool of bij jou op school.

Wanneer?

De datum waarop de vorming plaatsvindt wordt bepaald in samenspraak met de aanvrager.

Certificaat

Deelnemers die de opleiding volgen, ontvangen hiervoor een bijscholingsattest.

Prijs

Basispakket 3 uur vorming (inclusief gebruik materiaal): 325 euro

Contactpersoon

Heb je inhoudelijke vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met lien.beyls@arteveldehs.be.