Vragen over studiegeld

Heb ik recht op educatief verlof?

Je vindt hier een overzicht van alle opleidingen van de Arteveldehogeschool die erkend zijn om betaald educatief verlof te krijgen.  Enkel erkende opleidingen kunnen recht geven op BEV. Is een opleiding (enkel) erkend door een bepaald paritair comité (PC) dan kan je alleen recht hebben op BEV als je bent tewerkgesteld onder dit PC.

Wat kan ik doen als mijn inschrijvingsgeld bij herinschrijving niet correct is?

Stuur een e-mail naar de dienst Studentenadministratie en dan kijken zij dit na voor jou.

Kan ik gebruik maken van de KMO-portefeuille?

Werk jij bij een Vlaamse kmo? Dan kan je gebruik maken van de kmo-portefeuille (LINK) om een deel van je opleiding te financieren.  Kmo’s kunnen jaarlijks  maximum 15 000 EUR subsidie aanvragen, afhankelijk van de grootte

Deze stappen moet je ondernemen:

 1. Registreer je bedrijf (éénmalig) op www.kmo-portefeuille.be  aan de hand van het BTW-nummer.
 2. Schrijf je in voor het postgraduaat aan de Arteveldehogeschool.
 3. Dien online een aanvraag in voor deze opleiding op www.kmo-portefeuille.be.
  Hiervoor heb je de factuur voor de opleiding nog niet nodig. Voor de aanvraag geef je het dienstverleningsnummer van de Arteveldeveldehogeschool (DV = 101978) en de prijs van de opleiding in.
  Let op: je moet de aanvraag binnen de 14 kalenderdagen na de startdatum van de opleiding indienen.
 4. Stort ten laatste 30 dagen na je online aanvraag jouw aandeel (60% of 70% van het bedrag) op de rekening van de kmo-portefeuille. Het te betalen bedrag hangt af van de grootte van je onderneming
 5. Na inschrijving ontvang je via de post een factuur van de Arteveldehogeschool. Deze factuur betaal je online via www.kmo-portefeuille.be

Werk je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan gelden voor jou andere regels.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

Arteveldehogeschool is een erkende opleidingsverstrekker in het kader van opleidingscheques. Voor het volgen van een postgraduaat kan je echter geen gebruik maken van opleidingscheques tenzij je de opleiding volgt in het kader van loopbaanbegeleiding.

Op de site van VDAB lees je of je recht hebt op opleidingscheques, hoe je deze bestelt …

Heb je recht op deze cheques, dan volg je deze stappen:

 1. Je betaalt eerst het volledige studiegeld aan de Arteveldehogeschool.
 2. Handteken alle opleidingscheques op de achterkant, noteer voor welke opleiding deze worden gebruikt en op welk rekeningnummer het bedrag moet worden gestort.
 3. Stuur de opleidingscheques per post, bij voorkeur aangetekend, aan:
  Arteveldehogeschool, Dienst Financieel Beheer, t..a.v. Jochen De Backer, Hoogpoort 15, 9000 Gent
 4. De waarde van de opleidingscheques wordt jou terugbetaald binnen de 14 dagen na ontvangst.

Hoeveel kost studeren?

De totale kostprijs van je studies is afhankelijk van verschillende factoren. Het inschrijvingsgeld speelt een grote rol: ben je beursstudent, bijna-beursstudent of niet-beursstudent? Ga je op kot of kies je voor pendelen?

Uit onderzoek blijkt dat een jaar studeren als kotstudent tussen € 3500 en € 4000 kost. Pendelaars kunnen tot de helft besparen. Afhankelijk van de gekozen opleiding moet je een budget van € 250 tot € 350 voorzien voor de aankoop van studiemateriaal. Reken daarbij nog extra kosten voor bijkomende literatuur, specifieke uitrusting, werkmateriaal enzovoort.

Meer informatie over de kostprijs van studeren vind je hier of op de site van ‘centen voor studenten’.

Heb ik recht op een studietoelage?

Op basis van het inkomen van je ouder(s) of je eigen inkomen kan de dienst studentenvoorzieningen (stuvo) nagaan of je in aanmerking komt voor een studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap en een berekening maken.

Opgelet: De studietoelage is niet beschikbaar voor bachelor-na-bacheloropleidingen en postgraduaten.

De studietoelage van de Vlaamse Overheid moet je zelf aanvragen, voor informatie hierover kun je de dienst studentenvoorzieningen contacteren.

Op de inschrijvingslocatie kan een stuvo-medewerker op basis van het aanslagbiljet van je ouders (inkomsten 2016, aanslagjaar 2017) inschatten of je in aanmerking komt voor een studietoelage. Als dit het geval is, kan je onmiddellijk aan verminderd tarief inschrijven.

Je kan ook aan verminderd studiegeld inschrijven als je de brief met toekenning van school- of studietoelage 2017-2018 meebrengt op moment van inschrijven.

Als nadien blijkt dat je toch geen recht hebt op verminderd studiegeld, ontvang je een bijkomende factuur.

Daarnaast voorziet stuvo ook zelf in financiële ondersteuning: zo kan je bijvoorbeeld een voorschot op de studietoelage krijgen, een aanvullende of vervangende toelage of een intrestloze lening. Contacteer zeker je stuvo-medewerker als je vragen hebt over het financieren van je studies.

Meer info op www.studietoelagen.be.

Hoeveel bedraagt het inschrijvingsgeld?

Het inschrijvingsgeld voor academiejaar 2018-2019 voor onze bacheloropleidingen bedraagt:

  Vast Per studiepunt Totale prijs voor een voltijds programma (60 studiepunten)
Niet-beursstudenten € 238,30 € 11,40 € 922,30
Bijna-beursstudenten €238,30 €4,10  
Beursstudenten     € 108,80


Opgelet: deze bedragen gelden niet als je studeert met een examencontract en voor studenten buiten de EEA. Studenten van buiten de EEA met een verblijf op basis van studies betalen:

Vast Per studiepunt Totale prijs voor een voltijds programma (60 studiepunten)
€ 829,75 € 46,62 € 3.626,95


Het inschrijvingsgeld van onze bachelor-na-bacheloropleidingen, postgraduaten en bijscholingen vind je terug bij de specifieke opleidingsinformatie.