Toelatingsonderzoek bacheloropleidingen

Heb je geen diploma secundair onderwijs en ben je minimaal 21 jaar? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek (georganiseerd door de Associatie Universiteit Gent). 

Er zijn twee voorwaarden om deel te nemen aan het toelatingsonderzoek:

  • Leeftijd: je bent minimaal 21 jaar (of je wordt 21 jaar ten laatste op 31 december van het academiejaar waarvoor je zal inschrijven). Als je vluchteling of ontheemde bent, geldt deze leeftijdsbeperking niet.
  • Taal: voldoen aan de Nederlandse taalvoorwaarde.

Toelatingsonderzoek bachelor: hoe aanvragen?

Als je een bacheloropleiding aan de Arteveldehogeschool wil volgen en je wil hiervoor deelnemen aan het toelatingsonderzoek, dan maak je eerst een afspraak met een medewerker van de dienst Studieadvies. Dit kan door een moment aan te klikken voor het ‘toelatingsonderzoek’ in onze digitale agenda. Neem de 'Gids voor kandidaat-studenten' grondig door vóór het gesprek. . Tijdens het intakegesprek is er zeker ook tijd voor eventuele praktische - en inhoudelijke vragen.

 

Er worden twee toelatingsonderzoeken per jaar georganiseerd:

  • Starten in september: het toelatingsonderzoek vindt plaats in de maand juni. Het intakegesprek wordt dus best ingepland vóór midden mei.
  • Starten in februari: het toelatingsonderzoek vindt plaats in de maand november. Het intakegesprek wordt dus best ingepland vóór eind oktober.

Toelatingsonderzoek graduaatsopleidingen

Heb je geen diploma secundair onderwijs of getuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs dat minstens 3 jaar behaald is en ben je minimaal 18 jaar? Dan moet je eerst een toelatingsproef afleggen om toegelaten te worden tot de graduaatsopleiding.

Opgelet, om effectief in te schrijven in een graduaatsopleiding moet je ook voldoen aan de taalvoorwaarden, en ingeval je wil inschrijven voor de educatieve graduaatsopleiding voor secundair onderwijs, ook aan de bijkomende toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding.

Het doel van de toelatingsproef is testen of je voldoende basiskennis en –vaardigheden hebt om een graduaatsopleiding te starten. De proef bestaat uit 4 verschillende testonderdelen en duurt ongeveer 100 minuten:

  • woordenschat,
  • begrijpend lezen,
  • rekenen (met rekenmachine),
  • numeriek redeneren (getallenreeksen) (met rekenmachine).

De proef test geen schoolse kennis. Voor de test ‘Rekenen’ en ‘Numeriek redeneren’ worden enkel de 4 basisbewerkingen getest, er is geen extra taalkennis nodig. Voor deze twee testen mag je een rekenmachine gebruiken.

Toelatingsonderzoek graduaat: hoe aanvragen?

Inschrijven voor de toelatingsproef kan op www.toelatingsonderzoek.be. Bovenaan de pagina klik je op de groene knop 'schrijf je nu in'. Je vult je persoonlijke gegevens in en selecteert de sessie waaraan je wil deelnemen. De eerstvolgende sessie aan Arteveldehogeschool vindt plaats op vrijdag 11 september 2020 in de namiddag. Inschrijven kan tot de dag voor de start van de proef.

 

Heb je nog vragen? Mail naar studieadvies@arteveldehs.be

Categorie Vragen over toelatingsvoorwaarden

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden