Interview
Linda Bogaert

Stel je even voor.

Ik ben Linda Bogaert. Ik ben docent op de arteveldehogeschool in de opleiding grafische en digitale media en werk hier sinds oktober 1989.

Artboard 2

Kan je kort je familie voorstellen?

Oh, daar is niet veel over te vertellen, ik ben niet gehuwd en heb geen kinderen. Ik heb wel een partner. Daarnaast heb ik mijn ouders en mijn broer

Ik heb ook geen huisdieren want als ik huisdieren had, dan zouden ze vaak aan hun lot overgelaten worden, omdat ik veel te vaak op reis ga.

Welke opleiding heb je genoten?

Ik ben in 1985 afgestudeerd aan de visitatiehumaniora en heb daar wetenschappen gedaan. Hierna koos ik om Germaanse filologie te studeren met als hoofdvak Engels en als bijvak Nederlands. Ik heb dus uiteindelijk gekozen voor een talenopleiding omdat taal me boeide en nog altijd boeit.

the world is a book and those who do not travel read only one page.

Hoe ben je op Artevelde terechtgekomen?

Ik ben afgestudeerd in juni 1989 en ben beginnen werken in oktober 1989. Dit was mijn eerste job en ik vermoed dat Artevelde mijn enige werkgever zal blijven. Het eerste jaar had ik meer een administratieve opdracht. In die tijd werkte ik samen met Hilde Vercruysse, onze mediathecaris, in onze toenmalige bibliotheek. Ik heb een aantal interim opdrachten gedaan, tijdelijke opdrachten in ons secundair onderwijs Viso. Daarna heb ik fulltime les gegeven in onze opleiding.

Je bent ook veel bezig met de internationalisering op binnen onze opleiding. Vertel.

Inderdaad, in 1999 werd ik verantwoordelijke voor de internationalisering van onze opleiding. Toen kwamen er maar 1 à 2 studenten naar onze school over een hele academiejaar. Ik mocht ook maar 2 à 3 studenten naar het buitenland sturen.
De laatste jaren is er meer aandacht buitenlands studeren van zowel studenten als docenten. Dit jaar hebben we zes buitenlandse erasmusstudenten die naar onze school komen en vijftien studenten die naar het buitenland gaan.

Wat zijn uw hobbies?

Ik ben al heel vroeg begonnen met reizen. Toen ik 4 jaar oud was, ben ik met mijn ouders naar de adriatische Rivièra in Italië geweest. Vanaf dan zijn we elk jaar op reis geweest binnen Europa. Niet zo de typische strandvakanties maar reizen waar we Europa beetje bij beetje leerden kennen. Zo bezochten we de Zwitserse meren, het Gardameer,… Maar op mijn twaalfde vond ik de reizen toch nog te beperkt en dat heb ik dan ook tegen mijn ouders gezegd. Ik wou niet aan het Griekse strand liggen, maar Griekenland écht ontdekken. Vanaf dan gingen we op rondreis in Griekenland, Marokko, Tunesië,… Toen ik 22 was begon ik mijn eigen centjes te verdienen en ging ik op mijn eerste grote wereldreis in Thailand.

Wat doet u nog buiten uw werk op de Arteveldehogeschool?

Vijf jaar geleden volgde ik een opleiding als reisleider. Op die manier kan ik mijn kennis, maar vooral mijn passie voor vreemde culturen en landen aan andere mensen overbrengen. Vroeger deed ik dit voor VTB (Vlaamse Toeristenbond) maar sinds vier jaar doe ik dit voor Hobo reizen, een reisorganisatie in leuven.

break

Hoe ziet uw vrije tijd eruit?

Ik trek vaak op met vrienden omdat ik de laatste jaren een groot sociaal netwerk heb opgebouwd. Ik heb die mensen stuk voor stuk face to face leren kennen, niet via de online media zoals dat tegenwoordig gebeurt (lacht). Want tijdens het reizen leer je veel nieuwe mensen kennen. Elk jaar na de rondleidingen houd je er wel een vriend, vriendin of koppel aan over. Dan gaan we eens een herfstwandeling maken of een gezellig etentje, maar dat is niet goed voor mijn lijn! (lacht)

Voor sport blijft er jammer genoeg weinig tijd over, vroeger ging ik vaak fitnessen maar door problemen met mijn knie is het de laatste tijd wat minder geworden. Af en toe neem ik eens een sauna, ik word daar heel rustig van.

Daarbuiten lees ik graag maar natuurlijk in het kader van reizen. Als je reist, moet je goed voorbereid zijn, dus mijn boekenkast zit vol met boeken over reisbestemmingen.

Ik heb mijn kindjes op school. Ik ga ze verzorgen alsof het mijn eigen kinderen zouden zijn.

Wat zijn je toekomstplannen op professioneel vlak en in je privéleven?

Op professioneel vlak gaat er niet veel veranderen als het aan mij ligt. Ik geef namelijk graag les en ben graag bezig met jonge mensen. Het andere deel van mijn job, de internationalisering, geeft me soms stress omdat ik wil dat alles vlot verloopt, maar ik vind het wel super om studenten naar het buitenland te mogen sturen.

Qua privéleven heb ik geen trouwplannen en kinderen zullen er ook niet meer komen. Mijn hobbies doe ik allemaal graag en ik heb geen nieuwe ambities. Wel zou ik in de toekomst graag eens naar Bolivia gaan voor onder andere het Andesgebergte en voor Salar de Uyuni te bezoeken. Maar ook wil ik naar Japan gaan.

Wat is je schoenmaat?

40! Ik leef niet op grote voet.

Houd je van pudding?

Hmm… Ja hoor! Ik bak graag taart! Appeltaart! Ik kook ook heel graag. Ze noemen me wel eens een keukenprinses. Jammer genoeg kook ik vaak voor mezelf omdat ik alleen woon. Maar als mijn vrienden langskomen zijn ze altijd zeer tevreden over het eten.

Wat is je favoriete quote?

Hij staat op mijn privé naamkaartje. Natuurlijk is deze weer gelinkt aan reizen.
“the world is a book and those who do not travel read only one page.”

Wat zal je nooit in je leven vergeten? Positief/negatief?

In de lente van 2016 kreeg ik niet al te goed nieuws in verband met mijn gezondheid. Het is een periode die ik niet snel zal vergeten. Gelukkig is alles goed uitgedraaid en volgde er goed nieuws. De zomer die daarop volgde, ging ik op reis naar Peru aan het Titicaca meer. Tijdens een ontbijt bij zonsopgang kreeg ik bijna tranen in mijn ogen omdat het zicht zo mooi was. Maar vooral omdat ik dacht dat ik daar niet meer zou gezeten hebben. Ook mijn aanwerving bij de Arteveldehogeschool zal ik nooit vergeten. Als student ging ik niet graag naar school maar als docent wel. Soms heb je wel eens een vervelende student, maar dit vind ik niet zo erg. Aangezien Ik zelf geen kinderen heb, denk ik elk jaar opnieuw “Ik heb mijn kindjes op school. Ik ga ze verzorgen alsof het mijn eigen kinderen zouden zijn.”

Artboard 3

U hebt uw volledige carrière op deze school gespendeerd. Wat heeft je hier gehouden?

Ik vind het leuk om met jongeren om te gaan om ze te kunnen motiveren en inspireren om iets te kunnen maken van hun jong en volwassen leven. Door de olods procom I en II te geven heb ik hier aandacht voor gekregen. Ik vind dat we als docent moeten stilstaan over het volgende “Hoeveel studenten zitten hier die met problemen worstelen?”. Het gaat niet enkel over het behalen van een diploma maar het gaat ook over de ontwikkeling van de individuele persoon. Elke student zit met zijn positieve maar ook met zijn negatieve verhaal. Indien een student zijn deadline niet haalt of zijn werk op niet veel trekt, moet men als docent eens denken aan de reden die daar achter kan zitten.

Besluit

Ik weet niet welk thema de GDM Gazet zal hebben maar ik kijk er elk jaar naar uit. Als ik weet dat de gazet in druk komt probeer ik ze zo snel mogelijk eentje mee te pikken uit de docentenkamer. Dit is dan een van de dingen die ik thuis rustig in mijn zetel lees. Ik vind het een zeer leuk initiatief.

Linda's appeltaart