De koning, de wijze en de nar (S. Keshavjee)

Kennismaking met levensbeschouwingen en interlevensbeschouwelijke dialoog

Schrijf je in voor de workshop van 20 februari!

Inhoud

Bent u leraar in een multiculturele school en voelt u zich soms onzeker ten aanzien van bepaalde leerlingen omdat u niet weet wat hun religieuze gebruiken zijn?
Wil u graag een dialoog aangaan met jongeren/ouders vanuit een andere culturele/religieuze traditie maar bent u bang dat u er niet in zal slagen omdat je te weinig inzicht hebt in de verschillende levensbeschouwingen?
Bent u op zoek naar uw eigen levensbeschouwelijke identiteit omdat u merkt dat leerlingen en ouders u daar wel eens op bevragen en u er niet echt een antwoord op weet?
Bent u van nature nieuwsgierig en wil u graag bijleren over andere levensbeschouwingen?
Leest u graag literatuur en gaat u graag in gesprek met mensen?

Dan is deze workshop misschien wel iets voor u!

Gedurende een dag maken we aan de hand van het boek De koning, de wijze en de nar (S. Keshavjee) kennis met 6 grote levensbeschouwingen: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme, boeddhisme en vrijzinnig humanisme. Hoewel het boek al iets ouder is, is het o zo actueel! Het kaderverhaal is fictief, sprookjesachtig en in romanvorm (waardoor het boek zich vlot laat lezen), maar het boek wil vooral laten kennismaken met verschillende grote wereldreligies en de noodzaak van een interlevensbeschouwelijke dialoog. Het lijkt op het eerste zicht een 'kinderverhaal' maar niets is minder waar. De auteur is bovendien zelf een voorbeeld binnen de 'interlevensbeschouwelijke dialoog': hij is geboren in Kenia in een Indische moslimfamilie en werd dominee in een gereformeerde kerk! Hij is een van de bezielers van L'Arzillier, een huis voor dialoog tussen godsdiensten in Lausanne.

De deelnemers aan deze nascholing verbinden zich ertoe het boek S. Keshavjee (1998). De koning, de wijze en de nar. Averbode, volledig gelezen te hebben.
Er is geen andere voorkennis nodig.

Doelgroep

  • leerkrachten secundair onderwijs
  • docenten hoger onderwijs
  • iedereen die begaan is met jongeren en onderwijs

Wanneer?


dinsdag 20 februari 2018 van 9.00u tot 16.00u

Waar?

Campus Kattenberg
Kattenberg 9
9000 Gent

Kostprijs

€75

Administratieve vragen

Fleur Liefooghe
Partners in leren - OSO
09 234 82 31

Inhoudelijke vragen

Ilse Callaert
Docent

Neem een kijkje op Partners in leren voor meer professionaliseringsmogelijkheden en leermateriaal