Kronkels | Ondersteuning op maat
32
page-template-default,page,page-id-32,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,

Ondersteuning op maat

Bij ondersteuning op maat vertrekken we vanuit een concrete vraag tot verandering uit de dagelijkse praktijk van ergotherapeuten. De ondersteuning op maat wordt meestal in de organisatie zelf gegeven. Er wordt vertrokken vanuit een heel specifieke en afgebakende vraag van de ergotherapeuten van een bepaalde organisatie. Samen met een expert doorlopen de ergotherapeuten en het team een coachingstraject om tot een antwoord te komen.
 

Indien je een vraag voor ondersteuning op maat hebt, mag je ons steeds contacteren (ondersteuningscentrum.ergotherapie@arteveldehs.be).

 

Betekenisvolle Activiteiten Methode

De betekenisvolle activiteitenmethode – of kortweg BAM – weerspiegelt een geïndividualiseerde aanpak voor zorgverleners om stap-voor-stap betekenisvolle activiteiten te realiseren met bewoners van een woonzorgcentrum. Door middel van de BAM werken zorgverleners en bewoners samen en leren ze elkaar vanuit een persoonsgerichte benadering kennen. De BAM vindt zijn kracht in een één-op-één dialoog; de bewoners worden actief betrokken en hebben in de BAM het woord. Zij worden gezien en gehoord en tellen mee. Zorgverleners komen door de BAM te weten wat betekenisvol is en wat de noden van de bewoner zijn, met betrekking tot dagelijkse activiteiten.
Deze vernieuwde kijk is een uitdaging voor alle mensen van het multidisciplinaire team én voor de beleidsverantwoordelijken.

 

Valpreventie

– De klinische richtlijn in thuiszorg/ziekenhuis of WZC uitdiepen en linken aan de eigen praktijk.

– Implementatiestrategie ontwikkelen om de richtlijn te implementeren in de eigen setting.

Activiteiten met personen met dementie doorheen de verschillende fasen

– Geheugentraining of niet? Lerend vermogen bij mensen met dementie.

– Met zorg omarmen : contact en activiteiten in de gevorderde fase van dementie.

– Kennismaking met mogelijkheden van haptonomie en sherborn bij ouderen aan de hand van praktische oefeningen en reflecties.

Evidence based practice

– Hoe kan je je dagelijkse praktijk onderbouwen en hoe kan je je therapie up-to-date houden met wetenschappelijke informatie.

– Het proces van evidence based practice uitdiepen en linken aan de eigen praktijk.

– Wetenschappelijke informatie leren opzoeken op databanken.

– Wetenschappelijke artikels efficiënt en effectief lezen.

– Wetenschappelijk informatie implementeren in de eigen praktijk.

– Hoe wetenschappelijke informatie kan aanzetten tot innovatie.