3ID LABS wint Gentrepreneur Award 'Inspirerend Initiatief 2019'

3ID LABS

Woensdagavond ging 3ID LABS met de titel 'Inspirerend Initiatief 2019' lopen tijdens Gentrepreneur Awards. 3ID LABS is een innovatief onderwijsproject dat in 2018 startte aan Arteveldehogeschool.  Het opzet: een internationale groep studenten - jong en oud - uit uiteenlopende opleidingen zoekt gedurende één semester een oplossing voor een concrete maatschappelijke uitdaging.

3ID LABS: de trip is de bestemming

“De 3ID LABS-studenten werken rond echte cases aangedragen door externe organisaties”, zegt ‘lab master’ Isabelle Vandevyvere (foto). “In kleine teams gaan ze aan de slag via design thinking. De studenten moeten zelf het initiatief nemen om ontbrekende kennis in huis te halen. Dat kan via literatuur, maar bijvoorbeeld evengoed via workshops die ze aan elkaar geven.” En net dat is de essentie van het programma. “Het gaat niet in de eerste plaats om het ontwikkelde eindresultaat - een dienst of een product - maar wel om de weg ernaartoe: het verwerven van professionele competenties en 21st century skills. En zeker ook om het leren zelf doelen stellen én realiseren.”

Pioniers

In september 2018 stapten achttien pioniers in de eerste editie van 3ID LABS. “De groep was een opvallende mix van zeven nationaliteiten - van een Braziliaan tot een Rus - tussen 19 en 53 jaar, variërend van ‘reguliere’ studenten, tot werkzoekenden in een VDAB- traject, professionals én een aantal anderstalige nieuwkomers. Elke student benadert een case vanuit zijn invalshoek en met eigen bagage. De diversiteit van de groep is dus ook meteen de sterkte.”

Met de koning naar Canada

“De deelnemers aan de 3ID LABS komen van over de hele wereld, logisch dus dat hun resultaten ook door een internationale jury beoordeeld worden”, zegt creativiteitscoach Lieven Desomviele (foto). “We werken hiervoor onder andere samen met experts van de Ryerson University in Toronto. De contacten met die partner legden we in maart 2018.” Samen met acht collega’s van Arteveldehogeschool trok Desomviele een week in het zog van koning Filip naar Canada. “Zo’n staatsbezoek opent zeker deuren”, zegt algemeen directeur Tomas Legrand die ook meereisde. “Het feit dat we deel uitmaakten van de academische delegatie bij het koninklijk bezoek werd door de universiteiten en hogescholen die we bezochten absoluut opgemerkt. De reis bood een unieke kans om onze partners persoonlijk te ontmoeten. Heel inspirerend en stimulerend om samenwerkingen verder uit te bouwen.”

Innovatief en relevant

De resultaten van de eerste 3ID LABS illustreren perfect dat de aanpak werkt: een tool om hooggeschoolde migranten en Belgische bedrijven te matchen, een app waarmee kwestbare personen vlot een pro-Deoadvocaat kunnen vinden, en een online platform dat jongeren in detentie helpt om hun diploma te behalen via de examencommissie. Stuk voor stuk innovatief én maatschappelijk relevant. In februari 2019 ging de tweede reeks 3ID LABS van start. Benieuwd wat die oplevert!

Alle info over 3ID LABS.