Allereerste patiënt behandeld door bachelors in de mondzorg

Bachelor in de mondzorg Arteveldehogeschool

Voor het eerst worden deze week patiënten behandeld door bachelors in de mondzorg in het kader van hun praktijkopleiding aan Arteveldehogeschool. De primeur vindt plaats in de tandheelkundekliniek verbonden aan UZ Gent, waar zowel de bachelors in de mondzorg als de tandartsen samen hun praktijkopleiding krijgen.

Bekijk het filmpje

 

Nieuwe opleiding voor nieuw beroep

De eerste lichting studenten mondzorg aan Arteveldehogeschool gaat haar tweede opleidingsjaar in en dan staat praktijkstage met echte patiënten op het programma. Student Jolien getuigt: “Voor de eerste keer behandelen we effectief patiënten die langskomen in het UZ Gent. “

Vandaag zijn er 166 bachelors in opleiding, 98 nieuwe studenten startten dit academiejaar.

Wachtlijsten tandartsen wegwerken

De nieuwe bachelors in de mondzorg nemen een aantal taken van de tandarts over en spelen een belangrijke educatieve en preventieve rol.  Opleidingsdirecteur Patricia Claessens: “De nieuwe bachelors in de mondzorg zijn uitstekend opgeleid om een deel van de taken van de tandarts over te nemen, waardoor die zich kan concentreren op de meer gespecialiseerde zorg. Zo helpen we de huidige wachtlijsten bij tandartsen weg te werken.”  

Nieuwe gezamenlijke infrastructuur voor tandheelkundige praktijkopleiding

De mondzorgstudenten krijgen hun (pre)klinische praktijkopleiding zij aan zij met de studenten tandheelkunde, in gedeelde infrastructuur in de gebouwen van UZ Gent. Opleidingscoördinator Thekla Roose: “Al tijdens de opleiding leren beide disciplines, de studenten tandheelkunde en de bachelors in de mondzorg, volop met elkaar samenwerken.”

UZ Gent, UGent en Arteveldehogeschool investeerden samen in de vernieuwing en uitbreiding van de tandheelkundekliniek in de gebouwen van het UZ Gent. De kliniek, waar studenten in contact komen met patiënten, is vandaag reeds voorzien van 50 state-of-the art werkposten. Ze wordt binnenkort uitgebreid met 10 extra units.

Lees meer over de opleiding bachelor in de mondzorg