Arbeid & gezondheid: de Vlaamse arbeidsmarktcontext

‘Arbeid en Gezondheid’ is een van de domeinen die centraal staat voor studenten Bachelor Ergotherapie. Omdat we geen gepast, gebundeld studiemateriaal vonden hebben Rebecca Peel en Greet Steyaert de handen in elkaar geslagen om met een aantal experten de Vlaamse vertaalslag te maken van het Nederlandse handboek Arbeid. Dit resulteerde in het boek Arbeid & gezondheid: De Vlaamse arbeidsmarktcontext.

Deze eerste editie van het boek geeft antwoord op de vraag hoe je integratie, inclusieve arbeid, duurzame inzetbaarheid en re-integratie bevordert. Werk is belangrijk voor mensen; werk draagt bij aan zelfstandigheid, zelfrespect en ontplooiing. En met de toenemende vergrijzing en flexibilisering van de arbeidsmarkt is het bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie een steeds grotere uitdaging. Hoe pak je dat aan?

In het traject van het aan het werk krijgen (inclusie/integratie), aan het werk houden en het weer terugbrengen naar het werk (re-integratie) spelen – naast de werkende zelf - veel professionals een rol. Denk hierbij aan paramedici, arbeidsdeskundigen, arbeidsbemiddelaars, jobcoaches, en arbeids- en organisatiepsychologen. Ook andere arbeidsprofessionals zijn betrokken, zoals de arbeidsarts en raadgevende arts-verzekeraar, medewerker hr-afdeling en preventieadviseur.

Het boek is verkrijgbaar bij uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.
>> Bestel hier
ISBN 978 90 368 2836 9
€ 67,50

Het boek sluit naadloos aan bij onze meerdaagse bijscholing ‘supported employment, iedereen aan het werk’ (september 2022). Een opleiding om mensen met een (arbeids)beperking en/of mensen uit een andere kwetsbare groep aan en in een job te helpen. Deze meerdaagse bijscholing wordt georganiseerd in samenwerking met SUEM, de Belgische koepelvereniging voor supported employment.