Arteveldehogeschool onderzoekt impact van HIIT@WORK op de mentale gezondheid

hiit@work onderzoek arteveldehogeschool beweging

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Ofwel: kort, maar krachtig. Onderzoekers van Arteveldehogeschool stippelden vorig jaar een HIIT@WORK-programma uit, om beeldschermwerkers in beweging te krijgen op de werkvloer. Nu zullen zij in kaart brengen welke invloed het programma heeft op hun mentale gezondheid. 

Een actieve levensstijl vermindert niet alleen het risico op fysieke klachten zoals hart- en vaatziekten en obesitas, maar is ook goed voor je gemoed en je energieniveau. Beweging is met andere woorden een krachtig wapen in de strijd tegen psychische problemen als stress en burn-out. 

Om te weten hoe sterk het effect van HIIT-training is op het mentale welbevinden van werknemers, sloegen de opleidingen Ergotherapie, Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs en Officemanagement de handen in elkaar met onderzoeks- en dienstverleningscentra Tacoo en Zorginnovatie. Samen vertaalden zij het bestaande HIIT-concept naar HIIT@WORK: functionele oefeningen voor beeldschermwerkers op kantoor. Eén sessie duurt doorgaans vier minuten, waarbij 20 seconden training worden afgewisseld met 10 seconden rust. 

Minder stress

Nu zullen onze onderzoekers het programma gedurende 12 weken implementeren in drie bedrijven. "In die periode gaan we onderzoeken of de werknemers minder stress ervaren en of er andere gunstige effecten zijn voor hun mentale gezondheid", vertelt Dries Van Hulle. 

Wil je meer weten over HIIT@WORK? Neem dan zeker een kijkje op de projectwebsite.
Of kom langs op de Health & Care-vakbeurs op 25 en 26 april in Flanders Expo Gent, waar studenten van de opleiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs het programma zullen voorstellen. Tot dan?