Arteveldehogeschool onderzoekt mogelijkheden voor verdere structurele samenwerking met Oulu University of Applied Sciences (OAMK) in Finland

oulu artevelde university college

Arteveldehogeschool en OAMK zijn reeds vele jaren goede partners. Niet alleen organiseren we al geruime tijd uitwisselingen voor studenten en medewerkers uit diverse opleidingen, sinds dit academiejaar werken we ook heel intensief samen in 3ID LABS: een gloednieuw onderwijsproject waarbij studenten gedurende een semester interdisciplinair, intergenerationeel en internationaal samenwerken aan een oplossing voor een complex maatschappelijk probleem via de principes van studiolearning en design thinking.

Voortbouwend op deze innovatieve vorm van samenwerking nodigde de dienst onderwijsontwikkeling en internationalisering van Arteveldehogeschool op 21 en 22 november 4 onderwijsexperten uit OAMK uit, om samen na te denken over het onderwijs van de toekomst en op zoek te gaan naar verdere structurele samenwerkingsmogelijkheden.

Er werd gefocust op 3 thema’s: digitaal leren, future-proof curriculumdesign en internationalisering. De onderwijsexperten van de twee hogescholen gingen dieper in op topics als de digitale leeromgeving van de toekomst, virtual reality in het onderwijs, video-pedagogie, valorisatie van competenties via open badges, implementatie van 21ste century skills in curricula, de campus van de toekomst, betrokkenheid van het werkveld bij de opleidingen, organisatie van internationale mobiliteit en lesgeven aan international classrooms.

Door in een zeer open sfeer good practices te kunnen uitwisselen, kwamen we tot het inzicht dat we dezelfde visie op toekomstgericht onderwijs delen. We besloten daarom om een gezamenlijke ‘Teams'-site op te zetten, waarop de onderwijsontwikkelaars van beide instellingen nog meer informatie online zullen delen. Verder werd ook het engagement uitgesproken om samen een 'Erasmus+'-project aan te vragen rond het gebruik van open badges in de LABS. Tot slot werd als kroon op het werk algemeen directeur Tomas Legrand officieel uitgenodigd om samen met 9 andere Europese rectoren de internationale week van OAMK bij te wonen tussen 1 en 5 april 2019.