Arteveldehogeschool stelt 'Gentlestudent' voor tijdens EHEA Ministeriële Conferentie in Parijs

gentlestudent arteveldehogeschool

Donderdag 24 en vrijdag 25 mei vindt de European Higher Education Area (EHEA) Ministeriële Conferentie plaats in Parijs. Arteveldehogeschool zal aanwezig zijn op het prestigieuze congres om het project Gentlestudent voor te stellen. Met dat initiatief wil onze hogeschool Gentse studenten en buurtbewoners dichter bij elkaar brengen. 

Ze zijn intussen met 74.000, de studenten in Gent. Niet min, voor een stad met 260.000 inwoners. Om beide groepen dichter bij elkaar te brengen, bouwt Arteveldehogeschool aan het online platform Gentlestudent. "Daarop kunnen bewoners en organisaties uit de buurt heel concrete ideeën en noden posten. Het kan gaan van huiswerkbegeleiding van kinderen uit kwetsbare gezinnen tot het toegankelijk maken van evenementen voor mensen met een beperking, buddyprojecten met vluchtelingen ... 
Gentse studenten zien de oproep verschijnen op het platform of via beacons, slimme toestelletjes die verspreid zijn in de stad en die een signaal uitsturen naar hun smartphone. Daarna kunnen zij zich aanbieden om een creatieve oplossing of actie op poten te zetten, om de buurtbewoners te helpen", legt Dries Vanacker uit, projectmedewerker van de dienst onderwijsontwikkeling en internationalisering.

Betere sfeer en dynamiek

Gentlestudent laat studenten en buurtbewoners dus toe om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen, door zich samen in te zetten voor een maatschappelijk relevant doel. "Zo ontstaat er een betere sfeer en een positieve dynamiek", vervolgt Dries. "Verschillende noden uit de wijk worden ingevuld én studenten krijgen tegelijkertijd de kans om hun talenten op een originele, sociale manier te ontwikkelen." Dat allemaal in een setting die digitale geletterdheid bij studenten en burgers promoot. 

Wereldwijde aandacht

Het platform wordt in september gelanceerd, maar het vernieuwende initiatief trekt nu al wereldwijd de aandacht. Collega Lore Demedts van de dienst onderwijsontwikkeling en internationalisering trekt deze week naar de EHEA Ministeriële Conferentie in Parijs, om het voor te stellen in La Sorbonne. Zo viert onze hogeschool mee aan de twintigste verjaardag van Sorbonneverklaring, die aan de basis lag van het Europese Hogeronderwijssysteem. 

Van 20 tot 22 juni zullen we aanwezig zijn in Valencia, om het project uitgebreid uit de doeken te doen tijdens de International Conference on Higher Education Advances (HEAd’18).

Meer weten? Surf naar gentlestudent.gent of bekijk onderstaand filmpje. 

Gentlestudent