Arteveldehogeschool trekt Europees project rond kanker op de werkvloer

interreg kanker

Kanker, er is een leven “voor” en “na” horen we vaak. Er is ook een “tijdens”: dokters, ziekenhuizen en behandelingen. Maar waarom zouden we daarbij ook niet spontaan aan blijven werken denken. Leven om te werken. Werken om te leven. De woorden klinken plots anders.

Vandaag, op Wereldkankerdag, willen we bij dat (blijven) werken stilstaan. Door een betere screening en door betere behandelingsmogelijkheden overleven steeds meer mensen met kanker. Dit heeft een impact op mensen, hun leven, hun omgeving. Blijven werken is belangrijk voor mensen met kanker omdat het het contact met de maatschappij bevordert en zorgt voor een inkomen, maar vooral omdat het structuur en een gevoel van controle geeft. 

Onderzoeksproject gesteund door Interreg

Ons pas goedgekeurde Europees onderzoeksproject i.s.m. internationale partners vanuit België, Nederland, Frankrijk en Engeland zet hierop in en bestaat uit verschillende sporen: jobcoaching voor mensen met kanker, een opleidingstraject voor HR-professionals en een toolbox voor bedrijven. 

Helaas gaan te weinig mensen met kanker binnen de twee jaar terug aan de slag en hebben ze een veel grotere kans om werkloos te zijn. Op dit moment is er te weinig ondersteuning voor werknemers en werkgevers om hier iets aan te doen. Bovendien is er geen kennisuitwisseling tussen de medische wereld en werkgevers: een arts weet niet altijd hoe intensief de job van zijn patiënt is en een werkgever weet niet meteen wat de impact van een kankerbehandeling op zijn werknemer is.

En daar wil Arteveldehogeschool samen met haar internationale partners iets aan doen.

Meer weten over dit Interregproject met EU-financiering I-KNOW-HOW (acroniem voor Integrated KNOWledge & coaching service to support people with cancer in How to remain in Or return to Work)? Neem contact met Veerle Opstaele, onderzoekscoördinator: veerle.opstaele@arteveldehs.be

Beluister hieronder het fragment dat Radio 2 gewijd heeft aan het onderzoek. 

interreg logo arteveldehogeschool