Boekentip: Wanneer jouw wiegje een wolk wordt

lege wieg

Het intense verdriet van de ouders greep me bij de keel.

Axana Bael studeerde in 2020 af als Bachelor Vroedvrouw aan Arteveldehogeschool. Voor haar bachelorproef maakte ze voor sterrenouders een boek ‘Wanneer jouw wiegje een wolk wordt’. Hierin kunnen ze hun emoties, gedachten en beleving kwijt. Mama's en papa's die een kindje verliezen, kunnen en durven immers vaak moeilijk met elkaar over hun verdriet praten om elkaar niet extra te belasten.

Het boek is ook bedoeld voor vroedvrouwen in de eerstelijnszorg tijdens de postnatale begeleiding. De beleving kan aanleiding geven om het zorgplan aan te passen. Het boekje bevat ook de Whooley-sceening en GAD-2-scereening voor complexe rouwreacties. Hiermee kan de vroedvrouw aan de slag om correct door te verwijzen naar de tweede of derde lijn. 

Dit onderwerp was geen toeval. Op 2 november 2017, haar allereerste stagedag, werd Axana geconfronteerd met het overlijden van een baby. "Het intense verdriet van de ouders greep me bij de keel. Toch ontdekte ik ook het zorgende aspect in dit uniek verhaal. Ik kwam in contact met ‘Boven De Wolken’ en de koffertjes van het Berrefonds. De begeleiding voor deze ouders bestaat uit zoveel meer dan een babbel en een schouder om op uit te huilen. Vanuit deze bewondering besloot ik mijn bachelorproef over dit onderwerp te schrijven", zegt Axana. 

Axana maakte het boek in samenwerking met Joke Vervoort (Student van Luca School of Arts) en onder begeleiding van promotoren Nadia Vanderstraeten en Helena Demey, docenten aan Arteveldehogeschool. Daarnaast werd ze begeleid door Idea Factory die studenten helpt om te starten met een onderneming of een eigen idee willen uitwerken tijdens hun studies. Meer info over Idea Factory

Wanneer jouw wiegje een wolk wordt

Het boek is verkrijgbaar

Bio Axana Bael

Al sinds haar 12e wist Axana dat ze vroedvrouw zou worden. Ze studeerde als Bachelor Vroedkunde af aan Arteveldehogeschool. Tijdens haar opleiding liep ze 2 maanden stage op het verloskwartier van het Bwaila Hospital in Malawi. Axana's droom is een job in de eerste lijn. 

Axana Bael