Canadese studenten blikken terug op fijne samenwerking met Arteveldehogeschool

Nu zitten onze studenten van de Bachelor in het communicatiemanagement volop in de examens, maar vlak voor de blok begon, zaten ze vooral achter hun computer om te Skypen met hun Canadese studiegenoten. Ze moesten namelijk across the globe samenwerken voor het vak interne communicatie.

Is het mogelijk om een groepswerk te organiseren over de grenzen heen? Dat vroegen Els Van Betsbrugge en Holly Cybulski zich af. Beide zijn docent binnen de opleiding Communicatiemanagement, respectievelijk aan Arteveldehogeschool en Seneca College in Toronto. Ze daagden hun studenten uit om in het vak interne communicatie een bedrijf te analyseren, dat zowel aanwezig is in België als in Canada. 

De studenten werden ingedeeld in groepjes van vijf. Elk Belgisch team werd gekoppeld aan een Canadees team. Samen bogen zij zich over de interne communicatie van hun bedrijf, in beide landen. Ze legden verbanden, merkten gelijkenissen op, maar zagen ook heel wat verschillen. Niet alleen in de communicatiestrategie van de firma die zij bestudeerden, maar ook in hun eigen manier van werken! "Noord-Amerikaanse cultuur is zo go-go-go, snel tempo en non-stop. Het was vernieuwend om te ontdekken dat de Europese cultuur veel meer ontspannen is", vertelt de Canadese student Jeremy Houston. 

"Dat is een van de troeven van zo'n internationale samenwerking", vindt Els Van Betsbrugge. "De studenten leren rekening te houden met culturele verschillen, andere inzichten en een andere aanpak, ze worden gedwongen om goede afspraken te maken om tijdsverschillen te overbruggen ... We zien ook dat ze zich meer inzetten, omdat ze niet willen afgaan in de ogen van hun internationale studiegenoten." 

Het is de eerste keer dat studenten van Arteveldehogeschool en Seneca College zo nauw samenwerken, maar zeker niet de laatste. In maart ging een delegatie van onze hogeschool mee op staatsbezoek naar Canada. Uiteraard stond een bezoek aan Seneca College ook op het programma, en er werden toen plannen gesmeed om deze manier van samenwerken uit te breiden naar andere vakken. Wordt ongetwijfeld vervolgd!