Gastcollege deepfake: Vlaamse wereldtopper over oneindige mogelijkheden van nieuwe technologie

Credits: Kris Van Exel

Hij kan Donald Trump laten zeggen wat hij wil en niemand zal zien dat het eigenlijk fake is. Vlaming Chris Umé behoort tot de wereldtop als het gaat om deepfake. Met die techniek manipuleert hij video’s op zo’n manier dat ze levensecht lijken. Umé toont onze studenten Journalistiek in een gastles op 11 maart vanuit zijn studio hoe hij te werk gaat en welke mogelijkheden de technologie heeft. Het gastcollege vindt plaats in het kader van het vak Media-innovatie bij docent en creative producer Elke Gyselen.

In 2019 ging een video van de hand van Umé viraal. Acteur Kit Harrington, bekend als Jon Snow in Game of Thrones, verontschuldigt zich voor het laatste seizoen. De video kwam ook de makers van South Park onder ogen. Toen zij besloten om de knapste koppen te verzamelen om de allereerste deepfake special effects studio ter wereld op te richten in Los Angeles, wilden ze Umé er absoluut bij. “Als grote Hollywoodstudio’s deepfake effecten willen, dan komen ze eerst bij ons langs.” 

BREAKING: JON SNOW FINALLY APOLOGIZED FOR SEASON 8

Sinds Umé dat filmpje van Jon Snow maakte, is de kwaliteit van de techniek er dankzij zijn pionierswerk enorm op vooruit gegaan. Dat bewijst alvast Sassy Justice, de eerste productie van DeepVoodoo Studios. Het is een humoristische reeks die volledig gedeepfaket is. Je ziet er Donald Trump een beroerte krijgen: je wéét dat het niet echt is, maar je ziet bijna geen verschil meer tussen fictie en realiteit.  

Als grote Hollywoodstudio’s deepfake effecten willen, dan komen ze eerst bij ons langs.

Op 11 maart geeft Umé onze studenten een blik achter de schermen. Hij toont hoe hij werkt en vertelt hoe hij de techniek verder verfijnt om tot nog realistischere resultaten te komen. “Alles aan deze techniek heb ik mezelf aangeleerd. Ik wil de studenten inspireren en tonen dat je ver kunt raken door hard te werken aan zaken die je leuk vindt om te doen.” Verwacht een gastcollege met tal van voorbeelden van hoe deepfake nu al in onze (sociale) media ingezet wordt en wat de mogelijkheden van de techniek in de toekomst zijn.   

Aansluitend horen we technologiejournalist Pieterjan Van Leemputten (DataNews) die de ontwikkelingen rond deepfake op de voet volgt. Hij verkent met ons wat de technologie betekent voor de generatie journalisten die binnenkort afstudeert. De taak van een journalist wordt enkel belangrijker in een wereld waarin je je ogen niet meer mag geloven. 

Je kan de gastles op 11 maart om 19 u. gratis online meevolgen.

Schrijf je hier in