Internationale Leerstoel Francine Gooris op 27 november

internationale leerstoel francine gooris

Op 27 november 2018 organiseert onze opleiding Bachelor in de vroedkunde van Arteveldehogeschool een symposium en academische zitting ter gelegenheid van de Internationale Leerstoel Francine Gooris die aan haar 7de editie toe is. Vroedvrouw Francine Gooris stond aan de wieg van de opleiding vroedkunde.

Uniek voor deze editie is de inbedding van het symposium in een internationale week, met talrijke buitenlandse partners. Zo biedt de Internationale Leerstoel Francine Gooris een groeiend forum om de wereldwijde samenwerking tussen vroedvrouwen te versterken.

Op dinsdag 27 november worden studenten en geïnteresseerden uit het werkveld uitgenodigd om hands-on te trainen tijdens het symposium. Professionals van diverse disciplines, organisaties en nationaliteiten brengen hun expertise in de domeinen verloskunde, neonatologie, fertiliteit en gynaecologie mee. Het resultaat is een opmerkelijk programma met liefst 27 state-of-the art workshops.  Een greep uit dehetgevarieerde aanbod: hands-on training van acute verloskunde via een hoogtechnologische bevallingssimulatiepop, een bordspel rond maatschappelijk kwetsbare zwangere vrouwen, reanimatie van de zwangere, veilig leren drinken op neonatologie, fertiliteitsonderzoek, mondzorg voor mama en baby, mobiele health applicaties, rituelen en geboorte, de zieke migrant …

Ook vindt op 27 november de Academische Zitting plaats. Prof.dr.em. Marleen Temmerman zal een reflectie geven als internationaal boegbeeld in de strijd voor de gezondheid van vrouwen en vrouwenrechten wereldwijd. Aansluitend zal Hilde De Grave, opdrachthouder internationalisering, samen met Rwandese en Ugandese partners de eerste resultaten voorstellen van een VLIR/UOS samenwerkingsproject: “International and Digital Workplace Learning Network, the first step”. Tot slot geeft Dhr. Tomas Legrand, Algemeen directeur, een boodschap met uitdagingen voor de toekomst mee.

Internationale week

De buitenlandse partners verblijven van 26-30 november in Gent voor de Internationale week. Collega’s van Malawi, Oostenrijk, Portugal, Rwanda, Senegal, Uganda, Vietnam en Zwitserland nemen deel. Het zijn partners die elk jaar heel wat studenten van onze hogeschool opleiden. Tijdens deze week is er tijd voor ontmoeting, professionalisering en prospectie voor toekomstige samenwerkingsprojecten.

Dit congres wordt georganiseerd onder de auspiciën van Kind en Gezin, de beroepsorganisatie van vroedvrouwen VBOV en van de gynaecologen VVOG. Deze zevende editie is mogelijk gemaakt dankzij de steun van talrijke sponsors en projectfinanciering.

Het volledige programma van de Internationale leerstoel Francine Gooris vind je hier.