Lerarenopleidingen en zorgopleidingen populair na corona

Student aan Arteveldehogeschool

Meer studenten kiezen dit jaar voor de zorg- en lerarenopleidingen. Dat blijkt uit onze eerste inschrijvingscijfers. Die stijgen niet enkel voor de opleiding Verpleegkunde, ook voor verschillende andere opleidingen in het interessegebied Gezondheid en Zorg en Onderwijs is die trend zichtbaar. Bekijk hier de reportage van AVS.

 

De brede zorgsector

Verschillende hogescholen noteren een initiële stijging in het aantal inschrijvingen voor de opleiding Verpleegkunde. Maar naast Verpleegkunde zien we de inschrijvingscijfers ook voor de andere zorgopleidingen, waaronder Ergotherapie, Mondzorg en Logopedie en Audiologie, stijgen. Het aantal nieuwe studenten stijgt dit jaar met ongeveer 15% tegenover vorig jaar.

Expertisenetwerkdirecteur van Gezondheid en Zorg (Arteveldehogeschool) Patricia Claessens ziet de coronacrisis als een belangrijke factor: “Het belang van deze beroepen voor onze maatschappij werd onderstreept door de coronacrisis. Studenten zien zo dat deze beroepen écht betekenis hebben. De maatschappelijke meerwaarde van de zorgberoepen is doorheen de voorbije periode dus zeer duidelijk geworden en zal zeker bijdragen tot een algemene stijging in deze opleidingen.”

"Omdat die stijging zich op dit moment vooral bij zij-instromers doortrekt, lijkt die werkzekerheid ons een mogelijke verklaring.”

Lerarentekort

Ook bij de lerarenopleidingen zien we op dit moment een stijging in inschrijvingen in vergelijking met vorig jaar. Opmerkelijke stijger daarin is de opleiding tot kleuteronderwijzer. Daar ligt het verschil met vorig jaar maar liefst op 57%. “Of de coronacrisis daarin een rol speelt, is moeilijker te zeggen. We hebben een voorzichtig vermoeden dat mensen het lerarenberoep meer gaan waarderen zijn, gezien het overduidelijk werd dat leraren en scholen voor kleuters, leerlingen en hun ouders écht het verschil kunnen maken” vertelt Veerle Martens, hoofd van de Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs. “Tegelijk zoeken mensen meer dan ooit naar een job met perspectief. Veel sectoren zijn getroffen door de coronacrisis – onderwijs blijft een vaste waarde.”

Meer zij-instromers

Opvallend: in beide interessegebieden is deze populariteit vooral toe te schrijven aan de zij-instromers, studenten die na een eerdere studie of tijdens hun carrière opnieuw verder studeren. “Sowieso is er ook nog steeds het lerarentekort dat ook een rol speelt in de stijging. Omdat die stijging zich op dit moment vooral bij zij-instromers doortrekt, lijkt die werkzekerheid ons een mogelijke verklaring,” gaat Martens verder.

Claessens: “Ook voor zorgberoepen is werkzekerheid een belangrijke factor. We hebben ook ingezet op flexibele trajecten om studie en werk combineren mogelijk te maken. Zo kan je vanaf september de opleiding verpleegkunde in afstandsonderwijs volgen. Aanvullend zijn er verschillende verkorte trajecten waardoor een extra bachelordiploma behalen eenvoudiger wordt.” 

Voorzichtig hoopvol

Zijn deze conclusies dan niet te voorbarig? “We moeten inderdaad rekening houden met mogelijke fluctuaties,” zeggen Martens en Claessens. “Door de coronacontext is de vergelijking met vorig jaar moeilijker te maken. Daarbovenop schrijven studenten aan onze hogeschool zich dit jaar voor het eerst volledig online in, wat praktisch gezien de situatie anders maakt. Of die stijgende trend zich zal doorzetten tot de start van het academiejaar valt dus af te wachten, maar we zijn voorzichtig hoopvol”