Nieuw niveau HBO5 biedt nieuwe kansen

De HBO5-opleidingen of graduaten georganiseerd door de partners van de Gentse Arteveldehogeschool zitten in de lift. Het praktijkgerichte onderwijsniveau tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding mikt onder andere op studenten uit het BSO en het praktijkgerichte TSO én op mensen die al werken.

Met een HBO5-diploma kunnen afgestudeerden goed gekwalificeerd de arbeidsmarkt op of via een verkort traject een bachelordiploma halen.

“Onze HBO5-opleidingen mikken op studenten die na het secundair onderwijs meteen aan de slag zouden gaan”, zegt directeur Onderwijs en studentenbeleid Imran Uddin van de Arteveldehogeschool. “Vaak schrikt een professionele bacheloropleiding hen af en daarom is dit tussenniveau erg nuttig. Ook wie al een job heeft maar wil opklimmen of een andere richting uit wil, kan gebaat zijn bij een HBO5-opleiding. Samengevat zijn de HBO5-opleidingen ideaal voor wie hogerop wil op de onderwijsladder.”

Maatwerk

De Arteveldehogeschool werkt samen met vier partners die HBO5-opleidingen aanbieden: het CVO Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk Gent (VSPW Gent), het Instituut voor Verpleegkunde Sint-Vincentius vzw Gent-Eeklo-Oudenaarde-Zottegem (IVV Sint-Vincentius), ZoWe verpleegkunde (Brugge-Oostende) en het Volwassenenonderwijs Kisp Oudenaarde-Ronse. “Kandidaat-studenten moeten een diploma secundair onderwijs hebben”, zegt Imran Uddin. “Wie dat niet heeft, kan instapproeven afleggen. Studenten krijgen les in kleine groepen, wat maatwerk en individuele ondersteuning garandeert.”

Zeven HBO5-opleidingen

Momenteel bieden de partners van de Arteveldehogeschool zeven HBO5- of graduaatsopleidingen aan: Bibliotheek- en informatiekunde, Boekhouden, Maatschappelijk werk, Orthopedagogie, Sociaal-cultureel werk, Tolk Vlaamse Gebarentaal en Verpleegkunde.

Bekijk hier het aanbod. 

Unieke HBO5-getuigenissen

Geen logopediste, maar boekhoudster

Deborah Faut volgt de HBO5-opleiding Boekhouden aan Kisp. “Ik genoot een bacheloropleiding Logopedie, maar de praktijk bleek niet mijn ding”, vertelt ze. “Uiteindelijk hakte ik de knoop door en koos ik voor een graduaat Boekhouden. De opleiding is gespreid over drie jaar. De combinatie met mijn job in een boekhoudkantoor is niet evident. Gelukkig valt het dagritme van mijn werk goed te combineren met een avondopleiding.”

Deborah wilde haar carrière een nieuwe wending geven en dat is volgens haar gelukt. “Net zoals mijn medecursisten, mensen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden, kreeg ik al tijdens de opleiding de kans om in de sector aan de slag te gaan. Nu word ik klaargestoomd om hogerop te raken. Of je nu arbeider of bediende bent: het is nooit te laat om een andere weg in te slaan.”

Moeder en dochter studeren samen

Sandra Van Houtvin en haar dochter Justien Van Overstraeten zijn eind januari samen afgestudeerd aan de HBO5-opleiding Orthopedagogie aan de VSPW in Gent. Justien volgde Ouderenzorg in het BSO, waar haar stagementor haar aanraadde om een HBO5-opleiding te volgen. “Justien was altijd al heel sterk in de praktijk”, vertelt mama Sandra. “Door een burn-out was ik op dat moment zelf op zoek naar een andere job en dus nam ik ook deel aan het intakegesprek. Ongepland zijn we zo samen de opleiding gestart.”

“De opleiding was veel breder dan ik had verwacht”, zegt Justien. “Het ging niet alleen over mensen met een beperking en tijdens de stage leerde ik de theorie omzetten in de praktijk. Nadat ik afgestudeerd was, kreeg ik een vast contract als opvoedster. Collega’s vragen me of ik niet wil verder studeren om teamhoofd te worden, maar voorlopig is het goed zo.” Sandra vult aan: “Ik heb wel zin om me te verdiepen. Het buitengewoon onderwijs, creatief-agogisch coachen en de opleiding tot auticoach spreken me erg aan. En misschien word ik wel zelfstandige.”

Afgestudeerde van het Jaar 

Verkoopster, poetsvrouw, postbode, zelfstandig naaister, nachtarbeidster: Davina Depoorter was het allemaal. “Telkens had ik het gevoel dat ik iets te kort kwam”, vertelt ze. “Toen mijn papa ernstig ziek werd en thuisverpleging nodig had, wist ik het meteen: ik zet de stap naar de zorg. Met de hulp van de VDAB schreef ik me in voor het graduaat Verpleegkunde aan het opleidingscentrum ZoWe verpleegkunde.”

In het derde jaar kreeg Davina de verantwoordelijkheid over de studentenraad, waarin ze hard meewerkte aan de opening van het nieuwe schoolgebouw. “Enkele secretariaatsmedewerkers nomineerden me daarom voor ‘Graduate of the Year’. Ik moest me bewijzen voor een professionele jury … en won de titel! Ik heb veel te danken aan de lessen, de permanente begeleiding en de vele cases. Vandaag ben ik een trotse verpleegkundige die haar job niet beschouwt als werk, maar als een passie. De volgende stap is een bachelordiploma.”

Van Colombia naar de Vlaamse zorg 

De Colombiaanse Andrea Del Pilar Garcia Trujillo woont sinds vijf jaar in Gent en leerde als au pair de stad kennen. “De moeder van de kinderen voor wie ik zorgde, is huisarts”, zegt ze. “Als kind wilde ik kinderarts worden, maar werken als verpleegkundige leek me hier realistischer. Zo begon ik aan het IVV Sint-Vincentius aan de HBO5-opleiding. Toen ik voor het eerst mijn uniform aantrok, was ik zo trots.”

“Mijn docenten legden in hun lessen steeds de link naar de praktijk. Ik durfde ook vragen te stellen en vond de individuele begeleiding een grote troef. Als anderstalige student kreeg ik ook extra taalondersteuning om de leerinhouden te verwerken. Natuurlijk vergt zo’n opleiding wat organisatie: mijn man en ik hebben de taken verdeeld en ik moest vaak een beroep doen op mijn doorzettingsvermogen. Later wil ik werken in een woonzorgcentrum of in de thuiszorg. Ik heb een duidelijk doel voor ogen en dat helpt me enorm.”