Onderzoek in de kijker: jongeren herkennen fake nieuws niet

Annelore Deprez Arteveldehogeschool fake nieuws onderzoek

Heb jij afgelopen week het nieuws gevolgd? Dan heb je ongetwijfeld gezien het onderzoek van Arteveldehogeschool rond fake nieuws heel wat aandacht heeft gekregen. Onze onderzoekers hebben ontdekt dat jongeren fake nieuws op sociale media heel moeilijk kunnen herkennen. Daarom maakt onze hogeschool werk van concrete ondersteuning voor leerkrachten en leerlingen. 

Meer dan 600 jongeren tussen 15 en 24 jaar werden bevraagd in het kader van de studie. Uit de enquête bleek dat Facebook de belangrijkste nieuwsbron is voor bijna de helft van de Vlaamse jongeren, maar dat zij erg veel moeite hebben om echt nieuws te onderscheiden van vals nieuws op de sociale mediasite. "Klassen waar de leraar aandacht heeft voor mediawijsheid, staan echter een stuk kritischer tegenover Facebook dan klassen waar het onderwerp niet behandeld wordt", aldus onderzoekster Annelore Deprez. 

Aandacht voor mediawijsheid

De resultaten bewijzen dat het belangrijk is om aandacht te hebben voor mediawijsheid binnen het onderwijs. Arteveldehogeschool werkt daarom aan een online tool rond nepnieuws en sociale media. Bovendien wordt er een workshop over het thema geïntegreerd in de opleiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs. Ook Vlaams minister Hilde Crevits liet weten dat  'kritisch denken' en 'digitale vaardigheden' belangrijke sleutelcompetenties zijn in de nieuwe eindtermen.

Bekijk hier de volledige reportage van VTM over ons onderzoek: