Onderzoek: wat stimuleert meisjes met migratieachtergrond om te ondernemen? En wat houdt hen tegen?

shedidit

Ondernemen als meisje met een migratieachtergrond? In die afweging spelen de goedkeuring van de familie, angst voor discriminatie en culturele drempels mee. Tegelijkertijd zien we dat ondernemende ouders, voornamelijk vaders, mogelijke culturele moeilijkheden voor hun dochters kunnen helpen overwinnen: rolmodellen en familiale steun zijn dus zeer belangrijk.

Dit alles blijkt uit een onderzoek onder leiding van Arteveldehogeschool bij jonge meisjes mét en zonder migratieachtergrond. We organiseerden focusgroepen bij meisjes van gemiddeld 17 jaar, in zowel het reguliere onderwijs als in OKAN-klassen (onthaalklassen anderstalige nieuwkomers, kinderen van zeer recent geïmmigreerde ouders).

#SheDIDIT

Arteveldehogeschool voerde het onderzoek als partner van #SheDIDIT, een uniek platform van ondernemend vrouwelijk talent met hun roots buiten België. Samen met Markant vzw en Muslinked willen met dit project ondernemende vrouwen met diverse roots in de kijker zetten en als expertes naar voren schuiven.

De resultaten van het onderzoek worden voorgesteld op woensdag 19 juni 2019 in Bar Marie in Mechelen. Lees het persbericht.