Onderzoek wondalgoritme: jouw mening telt!

Arteveldehogeschool voert samen met Eduwond Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) over wondzorg. Eduwond is een samenwerkingsinitiatief voor wondzorg tussen Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool, Hogeschool West-Vlaanderen, Universiteit Gent en Universitair Ziekenhuis Gent. Het doel van Eduwond is om klinische expertise en inzichten uit wetenschappelijk onderzoek over wondzorg te bundelen en deze door middel van educatie aan te bieden voor verpleegkundigen, vroedvrouwen, artsen en andere professionele gezondheidswerkers.

 

Situering

Wondzorg is een belangrijke taak van verpleegkundigen en artsen in ziekenhuizen, woonzorgcentra en in de thuiszorg. Het aantal patiënten met wondzorg zal in de toekomst vermoedelijk nog stijgen door de veroudering van de bevolking en de toename van het aantal patiënten met een chronische aandoening zoals diabetes en vaatlijden. Tijdens de laatste decennia traden enorme evoluties op in dit expertisedomein waarvan de digitalisering van de zorg er één is. Eduwond werkt met het e-learningplatform Digiwond. Dit platform biedt evidence based informatie over anatomie en fysiologie, pathofysiologie, wondclassificatie en -observatie, chronische en acute wonden. Daarnaast werd in samenwerking met het Zorgcentrum Wondzorg van UZ Gent ingezet op de ontwikkeling van een wondzorgalgoritme. Dit klinisch beslissingsondersteunend systeem geeft advies over wondbedpreparatie en wondafdekking bij een chronische wonde. Meer concreet: aan de hand van 5 parameters (aanwezigheid van een infectie, type weefsel, oppervlakte, diepte en mate van exsudatie) krijgt de zorgprofessial advies op maat over de wondzorg.

 

Doel

De onderzoekers willen via een gebruikerstest inzicht krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van het digitaal wondzorgalgoritme. Het wondzorgalgoritme kan bij elke individuele chronische wonde toegepast worden. Geïnteresseerd? Registreer je dan via  (https://www.eduwond.be/nl/wondzorgalgoritme). Je krijgt onmiddellijk toegang tot het algoritme, voor advies op maat voor wondzorg. Het wondzorgalgoritme is bruikbaar via elk digitaal toestel (smartphone, tablet, laptop, ...). Deze gebruikerstest bestaat uit een anonieme vragenlijst (max. 6 minuten) nadat het wondzorgalgoritme minstens 5 keer werd toegepast. De onderzoekers richten zich tot studenten verpleegkunde (vanaf 3e jaar), verpleegkundigen, experten uit de zorg (wondszorgspecialisten) en uit de industrie.

 

Heb je nog vragen? Aarzel niet en contacteer het Digiwond onderzoeksteam
Thibault Messiaen - Thibault.Messiaen@arteveldehs.be