Onze alumni winnen de Bachelorprijs én Klasseprijs 2019

 Lisa Depraetere, Sarah De Witte en Machteld Poriau nemen Bachelorprijs in ontvangst

De mooiste afsluiter van het jaar 2019? Dat is zeker en vast de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs. Want onze alumni sleepten maar liefst twee verschillende prijzen in de wacht met hun bachelorproeven over literatuur in de klas: zowel de Bachelorprijs als de Klasseprijs 2019 gingen naar de bachelorproeven van onze alumni uit de Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs. 

NEMI: een lessenpakket over Nederlandstalige migrantenliteratuur

Uit maar liefst 153 inzendingen koos de jury van de Bachelorprijs 2019 het werk van onze alumni Lisa Depraetere, Sarah De Witte en Machteld Poriau. Zij ontwikkelden een lessenpakket om Nederlandstalige migrantenliteratuur inde lessen Nederlands te verwerken.

Het doel? Om jongeren kennis te laten maken met onderwerpen zoals vooroordelen en racisme. En om hun cultureel bewustzijn te stimuleren. “We willen de leerlingen niet alleen laten werken aan maatschappelijke competenties, maar hen ook aanmoedigen om met een open blik naar literatuur en verschillende culturen te kijken. We hopen via dit lesmateriaal onze leerlingen op te leiden tot actieve burgers die van alle (cultuur)markten thuis zijn.

De jury bekroonde onze alumni vanwege de hoeveelheid werk, relevantie en ruime inzetbaarheid van hun bachelorproef. 

Lees meer

Overhaald: een literatuurhandboek voor anderstalige jongeren

De Klasseprijs 2019 gaat naar ...  Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan & Robbe Pessemier voor hun literatuurhandboek op maat van anderstalige jongeren.

Anderstalige jongeren die Nederlands willen lezen, zijn niet geïnteresseerd in kinderachtige boeken over prinsessen en robots. Thibaut, Nikolaas en Robbe verzamelden daarom interessante teksten op hun maat. Ze werkten hiervoor samen met bekende auteurs, waaronder Herman Brusselmans en Fikry El Azzouzi. Na maanden werk kwamen ze tot een volwaardig literatuurhandboek dat ze ‘Overhaald’ doopten.

De beslissing van de Klasse-jury was unaniem: “Hun ambitieuze bachelorproef doorprikt de mythe dat anderstalige en laagtaalvaardige jongeren niet te motiveren zijn om te lezen.” De jury prees hen ook voor hun intensieve veldonderzoek in OKAN- en bso-scholen: 'Uit dat onderzoek bleek dat leerlingen in hun testpubliek dankzij hun literatuurhandboek effectief meer gemotiveerd zijn om te lezen in het Nederlands. Ze concludeerden dat “de scriptie van Duthois, Mergan en Pessemier getuigt van een grote dosis lef, zelfsturing, ondernemingszin, een brede blik én oog voor kwaliteit. Dat ze erin slaagden grote namen te strikken als Herman Brusselmans en Bart Koubaa en samen te werken met en partners als kunstencentrum Vooruit en uitgeverij Wablieft, is opmerkelijk.”

De drie plannen om Overhaald uit te geven, een ambitie die Klasse steunt: “Wij duimen mee voor een verderzetting van dit project met méér verhalen, publicatie via een uitgever en verspreiding in het Vlaams onderwijs.”

Lees meer