Podologisch onderzoeks- en innovatiecentrum uit de startblokken

Wetenschappelijke dienstverlening met onderzoek en advies op maat

Na twee jaar grondige voorbereiding startte Arteveldehogeschool begin dit jaar met een gloednieuw onderzoeks- en innovatiecentrum met volledig geïntegreerde, state-of-the-art-apparatuur voor bewegingsanalyse.

Het wetenschappelijk onderzoek gebeurt onder leiding van podologen. Aan het hoofd van het lab staan dr. Sophie De Mits (operational lead) en dr. Kevin Deschamps (scientific lead). Samen met een team van podologen en kinesitherapeuten voeren ze onderzoek uit dat gericht is op waardegedreven zorg, specifieke noden van bepaalde klinische populaties, revalidatie, de ontwikkeling van diagnostische tools en podologische interventies.

De focus van het centrum ligt vooral op toegepast wetenschappelijk onderzoek van bewegingsanalyse, bewegingspatronen gelinkt aan stappen, lopen, voet- en onderste lidmaat problematiek. De onderzoekers brengen hiervoor zowel klinische als fundamentele parameters in beeld. Het lab is daarom uitgerust met geavanceerde apparatuur: een driedimensionaal opto-elektronisch systeem voor bewegingsanalyse met 12 camera’s, 3 high speed videocamera’s, een krachtenplatform en een plantaire drukmeetplatform ingebouwd in de walkway en inlegzolen met sensoren om de plantaire druk te meten in schoenen.

Daarnaast kan het lab ook beroep doen op state-of-the-art-instrumentatie voor de behandeling van huid- en nagelaandoeningen. Denk hierbij aan ingegroeide nagels en eeltpitten maar ook het gebruik van nail bracing.

Een veiligheidsschoen kan voldoen aan alle technische vereisten, maar zit daarom niet comfortabel. Als een bedrijf ook daarin zijn product verbetert, betekent dat een meerwaarde voor de markt. 
dr. Sophie De Mits

Bedrijven, organisaties … met podologisch gerelateerde onderzoeksvragen kunnen in het lab terecht. Dit kunnen onderzoeksvragen over producten zijn (vb. veiligheidsschoenen, siliconenpads, enkelbraces … ) maar ook over toepassingen (vb. scan van de curvatuur van de nagel). Producten worden niet alleen onderzocht en getest, de onderzoekers geven, indien gewenst, ook advies voor verbetering.


Contact

Heeft jouw bedrijf of organisatie nood aan onderzoek over een podologisch vraag? Neem contact op met Kevin Deschamps en Sophie De Mits via

Over Kevin Deschamps en Sophie De Mits

Kevin Deschamps is alumnus van Arteveldehogeschool. Hij behaalde zijn masterdiploma in de podologie aan de Universiteit van Brighton (UK). Zijn doctoraatsonderzoek in de biomedische wetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Leuven behandelde de consequenties van diabetes mellitus op de biomechanica van de voet en het onderste lidmaat.

Sophie De Mits behaalde haar masterdiploma in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit Gent en haar Bachelor Podologie aan Arteveldehogeschool. Haar doctoraatsonderzoek in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit Gent, behandelde de consequenties van reumatoïde artritis op de biomechanica van de voet en het onderste lidmaat.

Beiden hebben de afgelopen jaren verschillende wetenschappelijke artikels in peer reviewed journals gepubliceerd alsook voordrachten op internationale congressen gegeven. Dit heeft er toe geleid dat beiden een breed internationaal netwerk hebben opgebouwd.

Als respectievelijke wetenschappelijk en operationeel coördinator van het podologielab willen ze samen met het team wetenschappelijk onderzoek van de Bachelor Podologie een aantal onderzoekslijnen uitwerken zodat de opleiding ook op internationale wetenschappelijke kaart komt te staan.