Steeds meer Gentse kinderen hebben gaatjes in tanden

TROTS-prijs Mondzorg

Studenten Mondzorg werken aan een actieplan voor Gentse stadsscholen

De bachelor in de mondzorg neemt een aantal preventieve taken over van de tandarts. Bij die preventietaak hoort ook kinderen goed leren tandenpoetsen. En net daar maakten onze studenten in de bacheloropleiding Mondzorg een wedstrijd van.

Mondgezondheid alarmerend slecht

De Stuurgroep Mondzorg van de Stad Gent stelde vast dat een toenemend aantal kinderen in de Gentse scholen kampt met slechte mondgezondheid. Daarom riep ze de hulp in van de opleiding Bachelor in de mondzorg van Arteveldehogeschool.

Samenwerking tussen stad Gent en opleiding Mondzorg

Prof. Dr. Jacques Vanobbergen, docent Gezondheidspromotie aan Arteveldehogeschool: “Ondanks diverse inspanningen hebben steeds meer kinderen in de Gentse stadsscholen gaatjes. De situatie werd zo ernstig dat de Stuurgroep Mondzorg van de Stad Gent contact opnam met ons en vroeg de krachten te bundelen om de kinderen opnieuw een gezond gebit te kunnen geven. Een mooie opdracht, en niet enkel omdat ze naadloos aansluit bij de preventieve rol van de bachelor in de mondzorg.”

Gentse schepen beloont beste studententeam

“Ik gaf mijn studenten uit het tweede jaar Mondzorg de opdracht om de in Vlaanderen bestaande methodieken voor mondgezondheidspromotie bij kinderen in kaart te brengen en vervolgens te toetsen of ze voldoen aan de eisen die het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Vlaams Kenniscentrum Mondgezondheid stellen. De studenten stellen deze week in tien groepen hun resultaten voor aan een externe jury. Het studententeam dat de beste presentatie geeft, ontvangt uit handen van de Gentse schepen Resul Tapmaz de TROTS-prijs. Dit is een prijs die wordt toegekend aan studenten van Arteveldehogeschool die zich op een bijzondere manier onderscheiden.”  

Studenten organiseren beurs voor Gentse basisscholen

“Het selecteren van de beste methodieken is nog maar het eerste luik van het actieplan”, zegt prof. Dr. Jacques Vanobbergen, “want in een volgende fase in maart zullen eerstejaarsstudenten Mondzorg een beurs organiseren voor leerlingen van de Gentse basisscholen.” Op die beurs zullen leerlingen van de derde graad op een symbolische manier methodieken kunnen ‘kopen’ voor hun jongere medeleerlingen uit de eerste graad. “Onder begeleiding van studenten Mondzorg zullen leerlingen van de Gentse basisscholen elkaar dus alle trucjes voor een perfecte mondzorg leren.”