Studenten als buddy’s voor personen met jongdementie 

Sinds 2018 werkt Arteveldehogeschool op een unieke manier samen met vzw KòMee, een platform dat een positieve interactie tot stand wil brengen tussen mensen met jongdementie en hun buddy’s. Zo zetten ook studenten van de Bachelor Ergotherapie en Bachelor Verpleegkunde zich in als buddy’s. Samen hebben ze al meer dan 2500 uren buddywerk gerealiseerd! Binnenkort starten ook studenten van de Bachelor Sociaal Werk en dragen zo hun steentje bij aan dit waardevolle engagement. 

Ondanks de coronacrisis zetten ook dit academiejaar studenten zich mateloos in om personen met jongdementie te ondersteunen bij betekenisvolle activiteiten in het dagelijkse leven. De mogelijkheden en de wensen van de persoon met jongdementie staan hierin centraal. Samen met de studenten creëren ze mooie momenten. 

Lees hieronder de getuigenissen van de studenten en Elena De Ru, bezielster van deze buddywerking. Elena is pedagoog en onderwijsdeskundige, en zorgde vele jaren voor haar man Niek die leed aan dementie. Vanuit haar professionele expertise en haar ervaring als mantelzorger coacht zij op een rijke, warme en leerrijke wijze de studenten.  


Elena De Ru getuigt

“In 2018 werd een wens werkelijkheid. De buddywerking met studenten van Arteveldehogeschool kon van start gaan! We hadden toen nog geen idee hoe mooi dit project zich zou ontwikkelen maar de combinatie van studenten en personen met jongdementie bleek écht een schot in de roos! De samenwerking met Arteveldehogeschool is vanaf het allereerste begin uitermate plezierig en constructief geweest. Na één jaar exclusief werken met studenten ergotherapie, kwamen er ook studenten verpleegkunde bij. En binnenkort zullen ook studenten sociaal werk het team van buddy’s versterken. VZW KòMee slaagt erin om hen zo goed mogelijk te begeleiden. Het is... 

Bijzonder hoe de goed opgeleide studenten grote verantwoordelijkheden op zich nemen en die ook aankunnen. Ze brengen veel lichtpuntjes in het leven van personen met jongdementie! 

Betekenisvol! Zo worden de activiteiten van de studenten door de personen met jongdementie ervaren. Ze geven individuele aandacht door met het te gaan wandelen (met stappentellers), te gaan zwemmen of te fietsen, naar de winkels of de stad te gaan, creatieve activiteiten te doen, samen naar muziek te luisteren, een filmpje te kijken of gewoon eens een goede babbel te hebben. Studenten gaan soms ook met hen naar een museum of naar de bioscoop (als de coronasituatie het toelaat)! 

Confronterend ook, omdat veel mensen met jongdementie dezelfde leeftijd hebben als de ouders van de studenten. 

Ontroerend om te merken hoe dit intergenerationele project zo aanslaat. Studenten krijgen door hun onbevangen houding voor elkaar wat bij familie en personeel regelmatig niet lukt. Daarnaast geven studenten ook aan dat zij in hun eigen familie ook iemand met dementie hebben en dat ze veel leren voor de omgang met bijvoorbeeld hun grootouders."


Studenten en andere betrokkenen getuigen

"Ik ben gewoon om met ouderen te werken maar jongdementie is toch wel heel wat anders en confronterend. Ik vind het interessant dat de profielen van de personen die ik begeleid zo uitleen lopen. Met sommige mensen kun je echt een goed gesprek hebben... Ik kijk steeds uit naar de volgende keren dat ik kan gaan!” E.D. 

“Mijn buddywerk was een verrassende en aangename periode waarin ik kennismaakte met een doelgroep die ik nog niet kende maar waar ik enorm veel bijleerde en heel veel voldoening uitgehaald heb.” C.D. 

"We hebben de hele week leuke dingen gemaakt voor Valentijn, het was een fijne sfeer. Ik vond de buddywerking een zeer leuke ervaring en kijk uit naar de volgende keer dat ik kan gaan!" E. 

"Ik vond het zeer aangrijpend hoe gelukkig ik de mensen kon maken door gewoon maar aanwezig te zijn en naar hen te luisteren." M.L.H.

"Het was echt een voordeel dat ik Gents kan spreken, sommige mensen hadden dat graag.” 

“Een mevrouw waar ik buddy van was, had liefdesverdriet, ik had dat op dat moment ook... dus we konden elkaar helpen." :-) E.

"Studenten hun werk, dat is iets prachtigs! Het kan niet beter zijn..." Personeel WZC Zuiderlicht (Gent)

“Wat jullie doen met VZW KòMee daar kun je fier op zijn.” Directeur van het Expertisecentrum voor Dementie Vlaanderen

Meer informatie over VZW KòMee? De nieuwe website is nog in opbouw maar wel al online! www.komee.be En de buddywerking van VZW KòMee zit sinds kort ook op facebook dankzij een studente ergotherapie: https://www.facebook.com/manteltje.zorg.3!