Studenten Arteveldehogeschool geven deskundig mondzorgadvies in opvangcentra en op de campus

mondzorg studenten stage mobiele units

Tweedejaarsstudenten van de opleiding Bachelor in de mondzorg aan Arteveldehogeschool trekken er de komende weken op uit met vier gloednieuwe mobiele mondzorgunits. Het opzet? Kwetsbare groepen bereiken, om hun gebit te controleren en advies te geven rond mondhygiëne en -verzorging. 

De mondzorgstudenten van Arteveldehogeschool bouwen de komende weken hun mobiele mondzorgunits op bij vzw De Tinten, vzw Jong en Huis van de Hygiëne ‘De Fontein’, in het kader van hun stage. “Mondhygiënisten hebben een tweeledige taak", vertelt opleidingscoördinator Thekla Roose. "Enerzijds staan zij tandartsen bij door basisbehandelingen uit te voeren in de mond van de patiënt. Anderzijds spelen ze een cruciale rol bij preventieve mondzorg. Ze geven advies rond een goede poetstechniek, de juiste mondverzorging en -hygiëne, ontwikkeling van cariës, noem maar op. Zeker bij ouderen, kinderen en maatschappelijk kwetsbare groepen is dat heel belangrijk. Daarom willen we onze studenten graag uit hun comfortzone laten treden door hen in contact te brengen met vluchtelingen, asielzoekers, mensen zonder wettig verblijf, jeugdgroepen … Zo maken zij kennis met die belangrijke doelgroepen én dragen ze nu al hun steentje bij.”

Het verschil maken

Studente Dorothy Denys blikt heel tevreden terug op haar eerste stagedag bij vzw De Tinten. "De meeste mensen die aankloppen bij de organisatie hebben geen papieren, geen huis en heel weinig middelen. Eerlijk gezegd wist ik aanvankelijk niet of wij écht een verschil voor hen zouden kunnen maken. Maar dat doen we wel degelijk. We hebben tandenborstels en tandpasta uitgedeeld, want velen hadden dat niet, we hebben bij heel wat mensen tandsteen verwijderd. We hebben ook veel kinderen gezien die nog maar net hun blijvend gebit hebben, maar al erg veel last hebben van gaatjes. Hen konden wij doorverwijzen naar het UZ Gent, want daar krijg je tandzorg volledig terugbetaald voor kinderen tot 18 jaar. Hun ouders waren daar niet van op de hoogte, nu weten zij dat wel. Daarnaast hebben we aan die kinderen uitgelegd hoe je op de correcte manier je tanden poetst, hoe vaak en wat suiker met je tanden doet. Met wat gebarentaal en educatieve afbeeldingen lukte dat perfect, zelfs als zij geen Nederlands spraken. Zo heb je toch een impact op lange termijn." 

Mondzorg voor iedereen

Wanneer de mondzorgstudenten niet op pad zijn met hun mobiele units, parkeren zij die op campus Kantienberg, zodat ook studenten, docenten én andere geïnteresseerden een beroep kunnen doen op hun expertise. Wil jij gratis naar je gebit laten kijken? Maak snel een afspraak via deze link