Studenten Internationaal Ondernemen onderzoeken exportmogelijkheden in Thailand

internationaal ondernemen arteveldehogeschool

Tien studenten Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Internationaal Ondernemen, zijn samen met studenten van andere (buitenlandse) hogescholen op handelsmissie getrokken naar Thailand. Het doel? Producten van hun opdrachtgevers exporteren naar Thailand. 

Zaterdag 2 maart vertrokken tien studenten Internationaal Ondernemen van Arteveldehogeschool samen met begeleidende docenten Bedrijfsmanagement Eef Scheerlinck en Heidi Vervaecke naar Thailand, om er als echte consultants de markt te verkennen. Hoogtepunt van de handelsmissie was de internationale handelsbeurs die plaatsvond op 11 maart. De beurs was voor de studenten de kers op de taart na een periode van desk research.

“Dit was een uniek project om als docent te mogen begeleiden en organiseren. Geen schoolse taak maar de real deal: de studenten breidden hun netwerk uit, oefenden hun communicatieskills in een pitch, traden uit hun comfortzone, pasten internationaal ondernemen toe in de praktijk en scherpten hun interculturele competenties aan. Het ideale visitekaartje voor hun cv”, zegt docente Eef Scheerlinck.

Oost-Vlaamse bedrijven

In totaal vertegenwoordigden de studenten maar liefst 26 Belgische en Nederlandse bedrijven. Onder hen ook het Oost-Vlaamse Contractify, gespecialiseerd is in contractmanagement via een cloud based softwareoplossing, juweelontwerpster Nancy Allewerelt en lingeriegigant Van de Velde. De studenten hielpen deze bedrijven onder andere met hun exportplannen naar Thailand.

Cultuurverschillen

“De handelsmissie bood een unieke ervaring om als student Internationaal Ondernemen de markt van een andere cultuur te ontdekken", vindt student Bram Vergauwen. "We gingen op zoek naar bedrijven die de internationale collecties van het high-end juwelenbedrijf Nancy Allewerelt willen aankopen. Verder zochten we influencers om brand awareness te creëren voor het merk. Cultuurverschillen spelen in Thailand een zeer grote rol. Goede begeleiding en een vooraf opgesteld marktonderzoek hebben ervoor gezorgd dat we met trots kunnen terugkijken op de resultaten die we in Bangkok al hebben neergezet.”

De organisatie van deze handelsmissie kwam voor de vijfde keer tot stand via samenwerking tussen verschillende Belgische en Nederlandse hogescholen van het Businet netwerk. Flanders Investement & Trade was een belangrijke partner tijdens deze handelsmissie. Vorige week vond ook een handelsmissie naar Durham plaats, waar behalve studenten Bedrijfsmanagement ook studenten Grafische en digitale media aan deelnamen.

internationaal ondernemen arteveldehogeschool

internationaal ondernemen arteveldehogeschool