Studenten Journalistiek Lukas, Brecht en Mathieu te zien in Vranckx & de Nomaden

Vranckx nomaden journalistiek

Vlak voor de zomervakantie trokken studenten Journalistiek Lukas Bouckaert, Brecht Van den Broucke en Mathieu Verstichel naar Montenegro en Servië voor hun Over de grenzen-project. De videoreportages die ze toen gemaakt hebben, zijn nu te zien bij Vranckx & de Nomaden

"Mathieu, Brecht en ik kenden elkaar al een jaar voor we samen aan onze ODG-opdracht begonnen", vertelt laatstejaarsstudent Journalistiek Lukas Bouckaert. "Initieel waren we van plan om alleen naar Montenegro te gaan, omdat we wisten dat Montenegro een relatief nieuw land is met een ongelooflijk interessante recente geschiedenis. Bovendien doorkruist de Balkan Express het land. Het treinspoor is ten tijde van Joegoslavië aangelegd om Bar, aan de Montenegrijnse kust, te verbinden met Belgrado, de huidige Servische hoofdstad. Die treinroute wordt vandaag nog steeds de mooiste van Europa genoemd. Het leek ons dus zeer interessant om die als kapstok te gebruiken. Maar we ontdekten al snel dat je het verhaal van Montenegro niet kan vertellen zonder het ook over Servië te hebben. 12 jaar geleden waren beide landen immers nog één natie."

Lukas, Brecht en Mathieu spraken tijdens hun reis met heel wat inwoners over de manier waarop Montenegro en Servië de laatste jaren zijn veranderd. Je kan de interviews bekijken op de Facebookpagina en website van Vranckx & de Nomaden. Een knappe prestatie!