Studenten maken educatief pakket voor Lights on Van Eyck

Voorstelling Lights on Van Eyck in de Sint-Niklaaskerk, Gent

Samen met leerlingen de kunst van Vlaams Meester Jan Van Eyck ontdekken? We lanceren  ‘Met de klas naar Lights on Van Eyck’, een educatief pakket voor leerkrachten die na een bezoek aan het lichtspektakel Lights on Van Eyck in de klas aan slag gaan rond het oeuvre van Jan Van Eyck. De bundel is het resultaat van een samenwerking tussen onze hogeschool en Lights on Van Eyck (CREATE.eu, Mankind, Stad Gent) en wilt kunst en cultuur op een pedagogische wijze toegankelijk en behapbaar maken voor kinderen en jongeren. 

Multimedia en technologie 

Voor het Van-Eyckjaar in Gent boksten CREATE.eu, Mankind en Stad Gent begin dit jaar de multimediale licht- en klankbeleving Lights on Van Eyck in elkaar in de Sint-Niklaaskerk op de Korenmarkt in Gent. Aan de hand van muziek, licht, multimedia en technologie (zoals bewegende robotarmen en video-mapping) brengt Lights on Van Eyck het oeuvre van de grootste Vlaamse Meester tot leven.  

Met de klas naar Lights on Van Eyck 

Speciaal voor basis- en secundaire scholen sloegen de makers van Lights on Van Eyck en Arteveldehogeschool de handen in elkaar. Het resultaat? Een educatief pakket waarin de multimediale insteek van het lichtspektakel vertaald wordt naar toegankelijke en interactieve klasopdrachten. 

‘Met de klas naar Lights on Van Eyck’ is een inspiratiebundel voor leerkrachten uit de laatste graad van het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs. Het geeft suggesties om na een bezoek aan Lights on Van Eyck met kunst en cultuur aan de slag te gaan in de klas. Het pakket werd onder begeleiding van docenten ontwikkeld door studenten uit onze Educatieve Bachelors Lager en Secundair Onderwijs.

Kunst en cultuur (her)ontdekken 

In de bundel reiken we leerkrachten de tools aan om kinderen en jongeren op een laagdrempelige manier te motiveren om kunst en cultuur te ontdekken. Op die manier willen we onze pedagogische expertise inzetten om leerlingen dichter bij het verhaal van Lights On Van Eyck en het werk van deze uitzonderlijke kunstenaar te brengen.  

Het pakket is gratis ter beschikking en via Lights on Van Eyck (de bundel krijg je toegestuurd na een boeking) en op aanvraag via mail.