Studenten Sociaal Werk presteren samen 10.000 uren vrijwilligerswerk

Studenten sociaal werk

De huidige generatie studenten is ondertussen al een jaar online les aan het volgen met slechts beperkte contactmomenten op de campus. Veel studenten vinden het moeilijk om zich te blijven motiveren voor hun opleiding en hebben nood aan meer afwisseling in plaats van enkel lessen te volgen voor hun beeldscherm. 

De docenten van de Bachelor Sociaal Werk aan Arteveldehogeschool gingen daarom op zoek naar een actievere werkvorm die uitdagend en motiverend is voor de student. Vanuit het principe van ‘community-based learning’ moedigde de opleiding studenten aan om coronaproof vrijwilligerswerk te doen. Zo kunnen studenten toch nog proeven van een aspect van het sociaal werk en professioneel ontwikkelen. 

10.000 uur als vrijwilliger 

Docente Veerle Baert benadrukt de impact die studenten zo hebben op de regio: “Sinds begin maart (2021) zetten alle eerstejaarsstudenten zich voor minstens 32 uur in bij diverse organisaties: woonzorgcentra, vaccinatiecentra, scholen, lokale dienstencentra, ... Studenten zullen enerzijds in eigen regio gemeenschapswerk verrichten, anderzijds zijn er meer dan 16 Gentse organisaties die beroep zullen doen op onze studenten.” Dit komt bovenop het engagement dat ze elders al opnemen in bijvoorbeeld een jeugdvereniging. 

Binnen het community-based learning initiatief zullen de eerstejaarsstudenten zo’n 7.000 uur vrijwilligerswerk presteren. Maar ook heel wat tweede- en derdejaarsstudenten verrichten extra vrijwilligerswerk. Tegen het einde van het academiejaar zullen de studenten gezamenlijk zo’n 10.000 uur als vrijwilliger achter de kiezen hebben.  

Mentaal welzijn 

Eén van die studenten is Shauni Vermeulen. Zij doet vrijwilligerswerk bij Kind en Gezin in Zele.  

Shauni: “Bij Kind & Gezin help ik met het opmeten van de baby’s die op controle komen. Ik help ook met het ontsmetten en proper maken van de materialen. Als student zit ik vaak achter mijn computer of boeken in deze coronatijden. Door het vrijwilligerswerk kom ik in contact met anderen en kom ik ook nog eens buiten. Ik heb ook het gevoel dat ik iets kan bijdragen. En dat is een zeer aangenaam gevoel! Het sterk mij ook in mijn keuze voor de opleiding Sociaal Werk. Ik ben nu meer dan ooit overtuigd dat ik deze opleiding wil blijven doen”. 

“Tijdens het afgelopen Covid-jaar hebben we noodgedwongen gezien en ervaren hoe sterk we nood hebben aan verbindende gemeenschappen. We hebben gemerkt hoe het gebrek aan aandacht voor het mentaal welzijn van sommige bevolkingsgroepen desastreuze gevolgen kunnen hebben. We zijn dan ook heel trots op onze studenten dat ze zo hun steentje bijdragen”, besluit docente Katrien Roels.