Studenten werken duurzaam aan betere zorg voor kinderen met een beperking in Zuid-Afrika dankzij Aim for die Sterreweg

aim for die sterreweg arteveldehogeschool

Donderdag 31 januari heeft Arteveldehogeschool getuigschriften uitgereikt aan 15 studenten, als bekroning voor hun harde werk in excellentietraject ‘Aim for Die Sterreweg’. Dat uniek project geeft elk jaar een ander team van studenten de kans om de zorg voor kinderen met een beperking in Zuid-Afrika te verbeteren. ‘Aim for Die Sterreweg’ is een drie jaar durende samenwerking tussen Arteveldehogeschool, de Zuid-Afrikaanse Universiteit Stellenbosch en ‘Die Sterreweg’, een dagcentrum voor kinderen met een beperking in Plettenbergbaai, Zuid-Afrika. Arteveldehogeschool ontvangt hiervoor financiering van VLIR-UOS.

Het Zuid-Afrikaanse dagcentrum Die Sterreweg wil haar activiteiten uitbreiden en op drie jaar tijd een voorbeeld worden in de zorg voor kinderen met een beperking. Daar komt heel veel bij kijken: niet alleen een geprofessionaliseerde zorg, maar onder andere ook een uitgekiend businessplan en een doordacht vrijwilligersbeleid. Om die ambities waar te maken wil Die Sterreweg een beroep doen op haar externe partners, met name Arteveldehogeschool. De hogeschool stuurt al enkele jaren stagiairs naar Die Sterreweg en zag in deze oproep een kans om op een nog duurzamere manier samen te werken met haar Zuid-Afrikaanse partners.

‘Aim for Die Sterreweg’ is bovendien het eerste interdisciplinair excellentieprogramma van Arteveldehogeschool. Algemeen directeur Tomas Legrand: “We willen ambitieuze studenten de kans bieden om te excelleren en deel te nemen aan trajecten bovenop hun reguliere opleiding. In ‘Aim for Die Sterreweg’ werken studenten uit heel uiteenlopende opleidingen samen. Ze leveren een bijdrage volgens hun eigen expertise en leren van elkaar. Het project verbindt innovatief onderwijs met ons internationaliseringsbeleid.”

In totaal nemen 45 studenten deel aan het project, dat in drie fasen verloopt. Het eerste team sloot het eerste jaar (2018) af met een uitgebreide situatieanalyse van Die Sterreweg en de omgeving. Op basis daarvan stelde het team een strategisch actieplan op, waarin een aantal doelen staan omschreven die Die Sterreweg moet halen om een best practice te worden. Het team van 2019 - dat momenteel wordt geselecteerd - krijgt de kans om eerste stappen te zetten voor dit actieplan en projecten te organiseren. In 2020 ligt de nadruk op evaluatie en bijsturing.

Marjan Meganck is één van de oprichters van dagcentrum Die Sterreweg en één van de vaste begeleiders in ‘Aim for Die Sterreweg’: “Dit project heeft nu al een grote impact op Die Sterreweg. Toen we in september met de studenten neerstreken in Plettenbergbaai, hadden we nooit durven hopen dat hun activiteiten al zoveel in gang zouden zetten. ‘Aim for Die Sterreweg’ is essentieel geworden voor de toekomst van het dagcentrum. Het is fantastisch om samen te werken met zulke geëngageerde en getalenteerde jongeren.”