Terugblik op studiedag tinnitus

Tinnitus

De studiedag ‘Behandeling en counseling bij tinnitus was de eerste online studievoormiddag van de Bachelor Audiologie en klokte af op zestig deelnemers. Drie lezingen verruimden de blik van de audioloog, dit zowel naar motiverende gespreksvoering, samenwerken met andere disciplines en de aanpak van slaapproblemen.

Debbie Van de Putte, lector aan Arteveldehogeschool, inspireerde met de fundamenten van motiverende gespreksvoering. De verschillende lagen en fasen binnen gedragsverandering werden als bouwstenen gelegd om verder toe te passen binnen tinnitustherapie. Waarom is die gedragsverandering zo moeilijk voor de cliënt, wat motiveert niet en wat net wél? Zorgverleners die tijdens de lezing werden geprikkeld naar meer, kunnen in de toekomst de vierdaagse module volgen ‘Motiverende gespreksvoering voor gezondheidsmedewerkers.

Het kruispunt tussen audiologie en kinesitherapie in de behandeling van tinnitus, werd blootgelegd door Annemarie van der Wal, onderzoeker aan Universiteit Antwerpen. Zij gaf een overzicht van de onderzoeksresultaten van haar doctoraat over de kenmerken en behandeling van temporomandibulair (TMD) gerelateerde somatische tinnitus. Heel gerichte anamnesevragen en het gebruik van de TMD pain screener was een duidelijke en praktische eindboodschap.

Met een titel als “Meer energie, uitgeslapen wakker worden” ging dr. Bruno Ariens terug naar de basis van het welbevinden van de cliënt. De weg van het ontstaan van een slaapprobleem door de tinnitus maar ook de opgebouwde spanning en piekergedachten werd uit de doeken gedaan. Inzicht in slaaphygiëne met slaapritueel werd geboden. Als behandeling lag de nadruk op een niet-medicamenteuze boven een medicamenteuze behandeling.

Uit de feedback van de deelnemers bleek een grote appreciatie voor de onmiddellijke toepasbaarheid van de informatie in de dagelijkse praktijk. Tot slot werd belangstelling geuit om in de toekomst nog studiedagen online te organiseren.

Blijf je graag op de hoogte van onze toekomstige studiedagen en bijscholingen? Bekijk dan zeker ons aanbod.