VDAB en Arteveldehogeschool willen tekort aan leerkrachten opvangen met verkort traject

VDAB verkort traject leraar secundair onderwijs werkzoekende

Leraar secundair onderwijs is al geruime tijd een knelpuntberoep. Vooral voor vakken als wiskunde en Frans is het moeilijk om juist geschoolde leerkrachten te vinden. Arteveldehogeschool biedt daarom verschillende specifieke trajecten aan, waarbij werkzoekenden met of zonder lerarendiploma zich snel kunnen omscholen mét ondersteuning van de VDAB. 

"Sinds 2014 ondersteunt de VDAB werkzoekenden die zich willen omscholen tot leerkracht. In totaal zijn al 1.246 mensen op dat aanbod ingegaan", schrijft VRT. Ook Arteveldehogeschool werkt samen met VDAB om het tekort aan leerkrachten de wereld uit te helpen. Wie werkzoekend is, kan aan onze hogeschool gratis de opleiding tot leraar secundair onderwijs volgen, op voorwaarde dat hij of zij twee knelpuntvakken kiest en in aanmerking komt voor ondersteuning door VDAB. 

Traject van één jaar

Hoewel veel scholen met de handen in het haar zitten om bepaalde vacatures in te vullen, zijn er net zo veel leerkrachten die niet aan werk raken, bijvoorbeeld omdat zij gespecialiseerd zijn in vakken waar weinig vraag naar is. Zij kunnen zich eveneens omscholen met steun van de VDAB via een traject van minstens één jaar. Zo verwerven zij onderwijsbevoegdheid in een of meerdere knelpuntvakken. Ook wie een diploma leraar lager of kleuteronderwijs heeft, komt in aanmerking.

Meer info over het VDAB-traject voor werkzoekenden vind je hier. 
Meer weten over het verkorte traject voor leerkrachten? Surf naar deze pagina.