Verpakkingen, saai? Inspirerend seminarie Packaging19 bewijst het tegendeel!

packaging artevelehogeschool verpakking design

De verpakkingssector zit in de lift en ons land telt enkele wereldspelers in zijn rangen op het vlak van prepress en productie. Reden genoeg voor Arteveldehogeschool om een inspirerend seminarie te organiseren voor haar oud-studenten, werkveld en huidige studentenpopulatie!

Op 27 februari schoven 250 deelnemers aan voor een boeiende avond over de nieuwste trends in ecologie, technologie en design, georganiseerd door onze opleiding Grafische en digitale media. De mediacampus werd voor de gelegenheid ‘verpakt’ in een mooi spel van lichteffecten en visuals.

Ecologie

Opleidingsdirecteur Luk Bouters onderstreepte het belang van verpakking voor de Vlaamse economie en moedigde de aanwezigen aan om de trends op de voet te volgen en hierop in te spelen met hun technische expertise. Véronique Monaco, brand manager van Colruyt Group, nam vervolgens in haar keynote een aandachtig publiek mee in hoe een welgekende brand zoals Colruyt macrotrends interpreteert en laat doorwegen in hun verpakkingen. Ze zette meteen de toon voor de eerste pijler van dit event: ‘ecologie’ met de vraag: kiezen we voor karton of plastic als verpakking? De discussie werd verder gevoerd in de ECO-room in de keuzesessies door FSC en Plarebel. Als afsluiter van deze room kwam Ecover zijn visie geven op ecologische verpakkingen.

Design

Wie eerder in design geïnteresseerd was, leerde in de DESIGN-room van o.a. HP welke creatieve mogelijkheden er vandaag de dag mogelijk zijn binnen digitaal drukken met variabele data. De gerenommeerde verpakkingsdesigner Quatre Mains gaf een geprivilegieerde inkijk in hun aanpak van verpakkingsdesign. Esko sloot de DESIGN-room af met innovatieve oplossingen voor 3D-visualisaties van verpakkingen.

Technologie

Technologie was alom aanwezig, maar uiteraard het sterkst in de TECH-room. Tijdens de eerste sessie vertelde GWG hoe nieuwe PDF-standaarden de communicatie tussen ontwerper en productie kunnen verbeteren. Hybrid Software reikte productietools aan die snelheid en kwaliteit in de verpakkingsketting optimaliseren. In de laatste sessie kwamen innovatieve smart en connective packaging aan bod, gebracht door VIGC.

Het was een succesvolle, inspirerende avond, afgesloten door een gezellig netwerkmoment met sprekers, professionals, studenten en standhouders. In samenwerking met Printmediajobs stond er ook een goed gevulde vacaturewall. Een duidelijk teken dat printmedia een kleurrijke carrière in petto hebben voor onze studenten!