YouTube-kanaal en andere mogelijke oplossingen voor het tekort aan werkkrachten in de zorg

verpleegkunde arteveldehogeschool

Het is een feit dat je als verpleegkundige in shiften moet werken, stressbestendig moet zijn en vaak te kampen krijgt met een hoge werkdruk. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom steeds minder jongeren voor het beroep kiezen. Ook het imago van de job speelt een rol.

“Veel studiekiezers denken verkeerdelijk dat verpleegkundigen alleen instaan voor de hygiënische zorgen van de patiënt”, weet Debbie Van de Putte, docent Verpleegkunde aan Arteveldehogeschool. “Of ze hebben een beeld van de verpleegkundige die als uitvoerende kracht van de arts alleen maar instructies moet opvolgen. Ook het hardnekkige idee dat zorgberoepen ‘iets voor vrouwen’ zouden zijn maakt dat sommige studenten de optie zelfs niet verkennen. Jammer, want geen van de opvattingen is waar.”

46.000 extra mensen

De Tijd schreef afgelopen weekend dat er tegen 2026 nood is aan 46.000 extra mensen binnen de zorgsector. Toch kiezen steeds minder studenten voor een opleiding in die richting. Hoe kunnen we jongeren dan warm maken voor zorgberoepen? Studenten van de Bachelor in de verpleegkunde aan Arteveldehogeschool werken op dit moment rond dat vraagstuk in de module ‘De creatieve, ondernemende en innovatieve verpleegkundige’.

Zij benadrukken dat het imago van zorgberoepen niet gunstig is om extra werkkrachten aan te trekken. Het beeld dat weergegeven wordt van zorgverleners is vaak niet representatief voor de werkelijkheid. Daarnaast worden ook werkomstandigheden en de verloning genoemd als redenen om niet voor een job in de zorg te kiezen. Kortom: er is een grote nood aan waardering en een andere beeldvorming van onze zorgverleners.

Populaire media

“Studenten geloven dat populaire media het verschil kunnen maken. Zelf schuiven ze onder meer het idee van een YouTube-kanaal rond zorg naar voor. Idealiter zouden bekende gezichten hier een rol in spelen”, vervolgt docente Debbie Van de Putte. Rolmodellen voor jonge verpleegkundigen in spe zijn er tot op vandaag niet. Hoog tijd voor een reeks Topverpleegkundigen!